Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Αύξηση ρίσκου και αναμονή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Αύξηση ρίσκου και αναμονή στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Tα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών
Σχετικά Άρθρα
Η κατοχύρωση κερδών, το γεωπολιτικό ρίσκο, η αβεβαιότητα αναφορικά με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, η εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση αλλά και τίποτα από τα παραπάνω έφεραν την πρώτη σοβαρή διόρθωση της χρονιάς, την μεγαλύτερη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2023.
Είναι γεγονός ότι ο δισταγμός της αγοράς να κινηθεί πιο αποφασιστικά ήταν εντονότερος σε όλη την διάρκεια του Μαρτίου, ενδεχομένως η μη εκπλήρωση των προσδοκιών από την διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς να μην συνέβαλε στην διατήρηση της δυναμικής που επικράτησε στο πρώτο δίμηνο.
Η πρώτη αφορμή που δόθηκε από μέτωπα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέτριας ή χαμηλής επιδραστικότητας για την διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας ήταν αρκετή για μια γρήγορη υποχώρηση και την αναδίπλωση των αισιόδοξων.
Ο νόμος της βαρύτητας επικράτησε, το βάρος των κεφαλαιοποιήσεων αποδείχθηκε αρκετά απαιτητικό για να υποστηριχθεί μόνο από τα καλά δημοσιευμένα μεγέθη κερδοφορίας και η αγορά πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση νέου καταλύτη, είτε εντός είτε εκτός των τειχών. Πρακτικά η αγορά διόρθωσε όχι τόσο επειδή οι συνθήκες άλλαξαν αλλά επειδή η ροή νέων επιβραδύνθηκε, οι αναμονές ποτέ δεν άρεσαν ειδικά όταν υπάρχουν προεξοφλημένες εξελίξεις.
Στο μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων διατηρείται η εικόνα αντοχής στα αποτελέσματα των εταιριών.
Στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δις ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6% προσεγγίζοντας τα 9,02 δις ευρώ.
Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2023.
Παράλληλα τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών, ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του FTSE-25 προσεγγίζει το 5% επίδοση επίσης πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.
Τα ανωτέρω αποτελούν ένα θεμελιώδες δίχτυ ασφαλείας, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις έξωθεν πιέσεις μετριάζοντας σημαντικά το δυνητικό καθοδικό περιθώριο.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει μπει σε περιπέτειες καθώς μέσα σε λίγες συνεδριάσεις χάθηκαν διαδοχικά δύο βασικά επίπεδα στηρίξεων, αρχικά οι 1.400 και εν συνεχεία οι 1.380 μονάδες.
Η πλαγιοανοδική στήριξη είναι πλέον παρελθόν, οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν διασπαστεί με σχετική άνεση και η εικόνα των ταλαντωτών αν και έχει αποφορτιστεί έντονα ακόμα δεν έχει εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών που δικαιολογούν κάποια άμεση αντιστροφή τάσης.
Παρόλα αυτά στο επόμενο σκαλοπάτι της φετινής ανόδου που εντοπίζεται στις 1350 μονάδες φαίνεται ότι συγκλίνουν οι ενδείξεις για μια πιο ζωηρή αντίδραση, πιθανόν το επίπεδο αυτό να αποτελέσει και το πέρας της πτώσης από την άνοδο της 21ης Μαρτίου. Ιδανικά για τους αγοραστές ένα σινιάλο αυτής της αντιστροφής θα δοθεί από την μείωση των συναλλαγών καθώς η προσφορά είναι αυτή την στιγμή υπεύθυνη για τη διολίσθηση της αγοράς που θα συνοδεύεται και από την μείωση της διακύμανσης.
Προς το παρόν οι πιθανότητες για το επικρατέστερο σενάριο της ερχόμενης εβδομάδας δείχνουν συνέχιση της μεταβλητότητας ενώ η συζήτηση για την επιστροφή σε ανοδική τάση θα ανοίξει μετά το κλείσιμο του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1.386 και 1.380 μονάδων και την ανάκτηση των 1.400 μονάδων.
Στο εξωτερικό ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες την προσεχή Παρασκευή αυτές των Blackrock, Citi, JPMorgan και Wells Fargo. Την Τετάρτη ωστόσο αναμένεται η κομβικής σημασίας ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν τον ονομαστικό πληθωρισμό να αυξάνεται στο 3,5% από 3,2% ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED.
Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Νομισματική Πολιτική του ευρώ η οποία αναμένεται να δώσει σαφέστερες ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων κατά την φετινή χρονιά. Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι ΔΕΗ, Φουρλής (09/04) και ΑΔΜΗΕ, Ευρωσύμβουλοι (11/04).
Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2024.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπεύθυνος Ανάλυσης
Βeta ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης