Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές με το βλέμμα στα αποτελέσματα και το εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Συνεχίζουν επιλεκτικά οι επενδυτές με το βλέμμα στα αποτελέσματα και το εξωτερικό
Ο κανονισμός-έκτρωμα του Κοντόπουλου που στέλνει εκτός Χρηματιστηρίου δεκάδες εταιρείες δεν πρέπει να περάσει
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, ενώ οριακά υψηλότερα κινούνται οι αγορές της Ευρώπης. Μετά από λίγο γύρισε υψηλότερα και ο δικός μας δείκτης. Οι τράπεζες και το ύψος του μερίσματος που θα δώσουν όπως λένε οι πληροφορίες θα τραβήξουν τα βλέμματα, όπως και τα αποτελέσματα. Καλή εικόνα από ΤΕΝΕΡΓ καθώς πληθαίνουν οι φήμες που μιλούν για εξαγορά. Η Εθνική είναι λίγο πάνω και η Eurobank λίγο κάτω. Ισχυρή άνοδο και νέα υψηλά πάλι για Σαράντης. Καλή επίσης εικόνα από ΕΛΠΕ και ΔΕΗ.

ΕΧΑΕ: Αναλυτικό θέμα στη στήλη, μετά από ερωτήσεις πολλών αναγνωστών για το ποιες εισηγμένες θα επηρεαστούν αν εφαρμοστεί ο κανονισμός-έκτρωμα που θέλει ο Γ.Κοντόπουλος. Είχαμε ξανακάνει βέβαια πριν κάμποσες εβδομάδες, αλλά καλή είναι μία ακόμη υπενθύμιση, μπας και αφυπνίσουμε και κάποιους επιχειρηματίες. Ευχαριστούμε θερμά για τα μηνύματά σας και για τις επιστολές που μας λέτε ότι στέλνετε στο Χρηματιστήριο.

Δεν πρέπει να περάσει ο κανονισμός, πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός! Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πετάει έξω από το χρηματιστήριο υγιείς εταιρείες επειδή δεν αρέσει στον κ.Κοντόπουλο η διασπορά τους. Και επειδή στο ΒΝ μας αρέσει να ψάχνουμε, σύντομα μάλλον θα έχουμε και άλλα να πούμε. Ωραία πραγματάκια θα συμβούν άμεσα, αλλά για άλλο θέμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα δώσει το πράσινο φως ο SSM λέει το Bloomberg για τη διανομή μερίσματος, αλλά μικρότερο ύψος από αυτό που έχουν πει οι διοικήσεις. Σε νέα υψηλά η Optima Bank και με άνοδο 3% στο ξεκίνημα.

ΟΛΠ: Με p/e οριακά κάτω από 11 φορές, δεν το λες υψηλό. Ωστόσο, αν συγκρίνουμε το εννεάμηνο του 2023 με το σύνολο του έτους, θα δούμε ότι στο τελευταίο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη ήταν σχεδόν μηδενικά. Όλες οι γραμμές είναι πάνω (τζίρος, μικτά κέρδη, EBITDA) αλλά τα καθαρά είναι ελάχιστα. Ο φόρος επηρέασε σημαντικά και είχαμε ελάχιστη αύξηση κερδοφορίας στο σύνολο του 2023 έναντι του εννεαμήνου. Βέβαια, αν συγκρίνουμε με τη χρήση 2022 έχουμε ιστορικά υψηλή και πάλι κερδοφορία. Θα πούμε επίσης πως θέλαμε λίγο καλύτερο μέρισμα, αφού μπορεί και το αντέχει.

Να μας έδινε δηλαδή 1,50 ευρώ ή και λίγο παραπάνω, αντί για 1,336 ευρώ που ανακοινώθηκε ώστε να έχουμε καλή μερισματική απόδοση. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το λιμάνι είναι φθηνά αποτιμημένο παρά το ράλι που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Όμως κρατάμε το «στόχο» που είχαμε βάλει από πιο παλιά, όταν ήταν πιο χαμηλά η μετοχή δηλαδή τα 30 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα είναι σημαντικό αφού θα δούμε τον αντίκτυπο της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Απώλειες σχεδόν 3% στο ξεκίνημα.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ: Μικρή αύξηση των πωλήσεων και σταθερά στο 1,02 εκατ. ευρώ τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου (εδώ η χρήση τελειώνει 30/6). Καλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές και αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Νομίζουμε πως εύκολα μπορεί και φέτος να επαναλάβει καλές διανομές και να έχει ελκυστική αποτίμηση.

CPI: Εξάμηνο έχουμε και εδώ και σήμερα η εταιρεία έχει παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών. Μαθαίνουμε πως θα ανακοινώσει μία μικρή εξαγορά, ενώ ο μέτοχος που φεύγει μαθαίνουμε πως ένα μέρος (5%) των μετοχών του θα πάει στον μέτοχο που έχει τον έλεγχο. Στα αποτελέσματα βλέπουμε αύξηση πωλήσεων και αύξηση ζημίας. Να θυμίσουμε ότι έχουν λάβει stock option τα στελέχη εδώ. Έχει περιορισμένη ρευστότητα πάντως και αρκετές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις βάσει της λογιστικής κατάστασης.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Από το κακό στο χειρότερο. Μεγάλη η πτώση του τζίρου στο εξάμηνο, μεγάλες οι ζημιές και πλέον το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είναι βραχυπρόθεσμα.

ΓΕΒΚΑ: Με ρεκόρ τζίρου έκλεισε η χρονιά. Αναμενόμενη η πίεση στην κερδοφορία μετά την υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και πάλι τα καθαρά κέρδη των 3,54 εκατ. ευρώ και ο αρνητικός καθαρός δανεισμός κάνει τη μετοχή να έχει p/e 12 φορές. Θα δοθεί μέρισμα 0,075 ευρώ ανά μετοχή.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Προφανώς και αν κοιτάξει κάποιος τα μεγέθη με την αποτίμηση δεν ενθουσιάζεται και δε χαρακτηρίζει τη μετοχή φθηνή. Προφανώς όμως και κανείς δεν ανέφερε μέχρι σήμερα, ότι η μετοχή θα ενισχυθεί γιατί θα βγάλει τρομερά κέρδη. Εδώ, το στοίχημα ήταν η «επιστροφή» του ομίλου και αυτό έχει γίνει. Τώρα, το βλέμμα πάει στις ΗΠΑ και να φέρει νούμερα από εκεί. Άλλωστε το μισό EBITDA πλέον έρχεται από εκεί. Όμως παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου και εξαγορές ποσοστών οι μέτοχοι μειοψηφίας παραμένουν και μάλιστα συνεχίζουν να παίρνουν ένα μεγάλο μέρος των καθαρών κερδών. Σημειώνουμε τη μεγάλη βελτίωση της σχέσης καθαρού δανεισμού προς EBITDA. Απώλειες 2,2% στο ξεκίνημα.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Δεν έφερε τα νούμερα που περιμέναμε και νομίζουμε πως το δεύτερο εξάμηνο δεν ήταν καλό όπως το πρώτο. Βέβαια, με την αποτίμηση που έχει στο ταμπλό είναι εξαιρετικά φθηνή, αλλά όχι όπως θα θέλαμε. Επίσης, θα θέλαμε καλύτερες ταμειακές ροές προκειμένου να δούμε απομόχλευση. Όμως με την ενίσχυση των EBITDA είναι πλέον σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Στην ανακοίνωση της εισηγμένης διαβάζουμε για νέες επενδύσεις και άλλα. Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να γίνει μία καλή αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μην ξεφύγει ο δανεισμός. Θα δοθεί μέρισμα 0,05 ευρώ, ενώ η μετοχή παίζει με p/e 11,3 φορές.

BRIQ: Τα καθαρά κέρδη, χωρίς τις υπεραξίες από την αναπροσαρμογή ακινήτων μας δίνουν ένα δίκαιο p/e, αλλά η αξία των ακινήτων. Με NAV βέβαια 3,07 ευρώ ανά μετοχή και τιμή στο ταμπλό κάτω από 2 ευρώ το discount είναι μεγάλο. Αμετάβλητη η μετοχή στο άνοιγμα.

ΜΙΝΕΡΒΑ: Πολύ θετική εξέλιξη η αναδιάρθρωση ουσιαστικά του δανεισμού.

INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL: Χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου σήμερα η μετοχή και ξεκίνησε από τα 4,60 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 1,98 ευρώ ανά μετοχή.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Ξεκίνησε η αύξηση κεφαλαίου, με την αποκοπή του δικαιώματος. Χωρίς αυτό διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της εταιρείας, κοινές και προνομιούχες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς,

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης