Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά την επιθετική εξαγορά της Q&R ποια εισηγμένη εταιρεία θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση της

Μετά την επιθετική εξαγορά της Q&R ποια εισηγμένη εταιρεία θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση της
Τι δείχνουν τα στοιχεία από το μετοχολόγιο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
Αναβρασμός επικρατεί στην αγορά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη μετοχική σύνθεση της Q&R, όπου εφοπλιστικά σχήματα απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο.
Η εισηγμένη έχει γίνει.. talk of the town, αφενός λόγω των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από τους επενδυτές μετά την είσοδο των εφοπλιστών, αλλά και λόγω της τεράστιας ανόδου της τιμής της μετοχής, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την υπάρχουσα διοικητική ομάδα και αν θα ανακοινώσουν οι νέοι μέτοχοι κάποια σχέδια.
Από την άλλη, η αγορά βλέπει πως μετά από καιρό, υπάρχουν επιθετικές εξαγορές στο χρηματιστήριο.
Δηλαδή κάποιοι μέτοχοι βγήκαν και αγόρασαν μετοχές αλλάζοντας τις ισορροπίες.
Θα μπορούσε αυτή η κίνηση να βρει μιμητές;
Υπάρχουν εισηγμένες όπου κάποιος μεγάλος επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει τον έλεγχο;
Η απάντηση είναι πως ναι υπάρχουν.
Είτε απευθείας μέσα από το ταμπλό επενδυτής ή ομάδα επενδυτών θα μπορούσε να αποκτήσει 33% είτε μέσω συμφωνίας με μέτοχο που δεν ασκεί διοίκηση επίσης θα μπορούσε να φέρει ανατροπές.
Παραδείγματα πολλά και μάλιστα από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων.
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως σε περιόδους bull market, πληθαίνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες για μετοχικές ανακατατάξεις και πως πολλοί επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε υψηλές τιμές.
Στην Q&R ομάδα εφοπλιστών ελέγχει πλέον το 37% αφήνοντας τον κ.Ξιώνη στο 11,48%, ενώ και κ.Πασχαλάκης, CEO της εταιρείας έβγαλε πωλήσεις.
Αποχώρησε ο μέτοχος John Arhur Bray Croker πουλώντας το 25% και ο οποίος στήριζε τη μετοχή όταν έβγαζε πωλήσεις ο κ.Ξιώνης.

Ποιες εισηγμένες έχουν μεγάλη διασπορά μετοχών

Σύμφωνα με το μετοχολόγιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι αρκετές οι εισηγμένες που έχουν μετόχους με σημαντικά ποσοστά.
Ξεκινώντας από τα βαριά χαρτιά η Alpha Bank έχει μέτοχο τη Unicredit με 10% και τη Reggeborgh με 5,15%, αν και οι πληροφορίες λένε πως έχει περισσότερο.
Jumbo και Μυτιληναίος επίσης έχουν μεγάλα ποσοστά διασποράς, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι «συμμαχίες» που έχουν οι μεγαλομέτοχοι καθώς το όνομά τους συνδέεται με την ανάπτυξη των ομίλων.
Η Fourlis έχει βασικό μέτοχο τη Δάφνη Φουρλή με 17,4%.
Η ΕΧΑΕ επίσης έχει τεράστια διασπορά με τις τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια να ελέγχουν ένα ποσοστό.
Σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις μεγάλη διασπορά έχουν οι εταιρείες Medicon, ΕΚΤΕΡ, Έλαστρον, Τζιρακιάν, ενώ υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως η συνεννόηση με κάποιο μέτοχο θα μπορούσαμε να δούμε και τις εταιρείες CPI, Δρομέας, Κορδέλλου, Προοδευτική κ.α.
Στην Βιοτέρ υπάρχει επίσης διασπορά, αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πάει κάποιος να αγοράσει δάνεια. Είχε γραφτεί ότι έχει πτυχίο έβδομης τάξης, αλλά δεν ισχύει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης