Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αγορά συστήνει για τις ελληνικές τράπεζες η Optima Bank – Οι τιμές στόχοι

Αγορά συστήνει για τις ελληνικές τράπεζες η Optima Bank – Οι τιμές στόχοι
Η Eurobank και η Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές της Optima Bank στον κλάδο, καθώς προσφέρουν τις υψηλότερες δυνατότητες ανόδου
Αγοραστής παραμένει στις ελληνικές τράπεζες η Optima Bank, μετά και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων, τα οποία έκρινε ως ισχυρά.
Οι επιδόσεις του κλάδου έρχονται λόγω της αύξησης των βασικών εσόδων και του αποτελεσματικού ελέγχου του κόστους, όπως αναφέρει, διαπιστώνοντας ότι οι κεφαλαιακές θέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, η ρευστότητα ήταν υψηλή και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνεχίστηκε, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με την Optima Bank, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,10 ευρώ, για την Eurobank στα 2,41 ευρώ, για την Εθνική στα 9,20 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5 ευρώ.
Σε όρους αποτίμησης, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 5,93x σε όρους P/E, με discount 26% έναντι των τραπεζών της ΕΕ, και 0,78x σε όρους P/TBV, δηλαδή με discount 30%.
Η Eurobank και η Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές της στον κλάδο, καθώς προσφέρουν τις υψηλότερες δυνατότητες ανόδου.

Μερίσματα

Η Optima Bank στέκεται ιδιαίτερα στις προθέσεις των διοικήσεων να διανείμουν μερίσματα για το 2023, αν και θα πρέπει να εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η Eurobank στοχεύει να διανείμει 0,09 ευρώ, η Εθνική 0,36 ευρώ, η Alpha 0,05 ευρώ, η Πειραιώς 0,06 ευρώ και η Optima bank 0,44 ευρώ, που συνεπάγεται απόδοση 4,8%.
Η Optima Bank υπενθυμίζει εδώ όμως ότι τα καθαρά κέρδη του 2022 ενισχύθηκαν από τα έκτακτα κέρδη ύψους 2,04 δισ. ευρώ περίπου από ομόλογα και τις εκχωρήσεις.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν η κινητήρια δύναμη των βασικών κερδών και αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση στα 8,23 δισ. ευρώ, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο (NIM) διευρύνθηκε στο 2,75% έναντι 1,79% το 2022.

Βελτιώθηκε η ποιότητα ενεργητικού

Στο μέτωπο της ποιότητας του ενεργητικού, η Optima Bank επισημαίνει ότι τα LLPs (συμπεριλαμβανομένου του κόστους εκκαθάρισης NPE) αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση σε περίπου 1,43 δισ. ευρώ.
Τα οργανικά NPEs αυξήθηκαν κατά μόλις 92 εκατ. ευρώ, παρά την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.
Τα NPEs μειώθηκαν κατά 3,31 δισ. ευρώ σε περίπου 6,4 δισ. ευρώ και τα καθαρά NPEs ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ (-1,69 δισ. σε ετήσια βάση).
Ο μέσος λόγος NPE βελτιώθηκε περαιτέρω στο 3,5% έναντι 5,2% το 2022, ενώ η διάμεση κάλυψη NPE διευρύνθηκε στο 86,4% από 75,5% το 2022.
Τέλος, οι διοικήσεις παρουσίασαν τους στόχους κερδοφορίας τους για το 2024, οι οποίοι ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Optima Bank στις περιπτώσεις της Eurobank, της Εθνικής και της Alpha και πιστεύει ότι συνεπάγονται ανοδικούς κινδύνους, δεδομένων των συντηρητικών παραδοχών για το μείγμα προθεσμιακών καταθέσεων και τα beta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης