Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Κοινή βούληση Ελλάδας - Κροατίας να στηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Γεραπετρίτης: Κοινή βούληση Ελλάδας - Κροατίας να στηρίξουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
Ο Γ. Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Gordan Grlić Radman
Σχετικά Άρθρα
Την άποψη ότι έχει έρθει η ώρα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δεδομένης και της θετικής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμερίζονται Ελλάδα και Κροατία, όπως δήλωσε από το Ζάγκρεμπ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ ανέφερε ότι «και οι δύο πιστεύουμε ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψήφιων κρατών πρέπει να διέπεται από τις αρχές των ίδιων επιδόσεων της κάθε χώρας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Μάλιστα, χαρακτήρισε τη «διαρκή ειρήνη» ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ΕΕ, προειδοποίησε όμως ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν λάβει κανείς υπόψη την εξέλιξη των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ευρύτερη περιοχή μας.
Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Αυτή η τραγική κατάσταση μπορεί να έχει δυνητικές επιπτώσεις επέκτασης σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, καθώς και στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών.
Η κατάσταση αυτή πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε να συνεχίζεται και να προκαλείται περαιτέρω ζημία.
Η Ελλάδα πράττει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετριάσει τις συνέπειες των κρίσεων, να αποτρέψει την κλιμάκωσή τους στην περιοχή και παγκοσμίως και να βρει λύσεις σε αυτά τα διεθνή προβλήματα», ανέφερε ο υπουργός.
Κάνοντας αναφορά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κροατίας, υπογράμμισε την αξία της διασυνδεσιμότητας σημειώνοντας πως η Αθήνα υποστηρίζει ένθερμα «διαδρόμους μεταφορών, όπως ο Μπλε Διάδρομος, αλλά και ενεργειακά έργα, όπως ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean Interconnector», ενώ αημαντικά περιθώρια εντατικοποίησης της συνεργασίας με την Κροατία εντοπίζονται και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τις τεχνολογίες αιχμής και την εκπαίδευση.
«Είμαστε πρόθυμοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας και να οικοδομήσουμε περαιτέρω στις σχέσεις μας.
Η περιφερειοποίηση και οι συνέργειες μας καθιστούν πιο ανθεκτικούς και, ως εκ τούτου, πιο ασφαλείς.
Η διασύνδεση των κάθετων αξόνων με στρατηγικά λιμάνια, σιδηροδρόμους και έργα υποδομής μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας και ιδιαίτερα αναγκαία.
Υποστηρίζουμε θερμά διαδρόμους μεταφορών, όπως ο Μπλε Διάδρομος, και ενεργειακά έργα, όπως ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και ο Πράσινος Διασυνδετήριος Αγωγός Αιγαίου (Green Aegean Interconnector).
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αύξηση του όγκου των διμερών μας συναλλαγών και της περαιτέρω συνεργασίας μας στους τομείς των επενδύσεων, των τεχνολογιών αιχμής και της εκπαίδευσης.
Τέλος, συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε τη στενή μας συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, μία επιτυχημένη συνεργασία που οδήγησε στην αμοιβαία υποστήριξη των υποψηφιοτήτων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Gordan Grlić Radman, «εξαιρετικές και χωρίς ανοικτά θέματα» τις σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας και υπογράμμισε τη σημαντική σύγκλιση απόψεων σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Έκανε αναφορά στην «υψηλή ποιότητα της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και σε πρωτοβουλίες με περιφερειακό χαρακτήρα, όπως η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, η Στρατηγική της ΕΕ για την Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, το EU-MED9 και την Τετραμερή Συνεργασία «Βουλγαρία-Ρουμανία-Κροατία-Ελλάδα».
Ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά και για την υποστήριξη που παρέχει στη διαδικασία ένταξης της Κροατίας στον ΟΑΣΕ. Σημειώνεται ότι η Κροατία υποστήριξε την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα έτη 2025-2026 και τη στήριξη που παρείχε η Αθήνα στην εκλογή της Κροατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Γεραπετρίτης συνεχάρη την Κροατία για την αποφασιστικότητα που επέδειξε να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά και για τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα συμπερίληψής της τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο χώρο Schengen. «Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και Κροατίας στηρίζονται στις κοινές αρχές και αξίες που ακολουθούν οι χώρες μας στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković, ενώ επισκέφτηκε και την πρεσβεία της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ.
ger4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης