Τελευταία Νέα
Speculator

Ποιος κοροϊδεύει ποιον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο; - Το κακό παράδειγμα της ΒΙΣ με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Ποιος κοροϊδεύει ποιον στο Ελληνικό Χρηματιστήριο; - Το κακό παράδειγμα της ΒΙΣ με αρνητικά ίδια κεφάλαια
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να ασχολείται με τα … τυπικά και τις ανθυπολεπτομέρειες αλλά όχι και την ουσία
Πόσα χρόνια μια εταιρία έχοντας αρνητικά ίδια κεφάλαια ή και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης μπορεί να παραμένει στο Χρηματιστήριο;
Πόσα χρόνια μια εταιρία που παραβιάζει το νόμο περί ανωνύμων εταιριών;

Η απάντηση είναι προφανώς πολλά καθώς κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται ή υπάρχει σωρεία παραθύρων για την αποφυγή εφαρμογής.
Και ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ΒΙΣ για την οποία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να ασχολείται με τα … τυπικά και τις ανθυπολεπτομέρειες αλλά όχι και την ουσία.
Και η ουσία είναι πως ουδείς αντιλαμβάνεται τι λόγο έχει η ΒΙΣ να παραμένει στο Χρηματιστήριο αλλά και τι κερδίζει σε αξιοπιστία το ίδιο το χρηματιστήριο από τη ΒΙΣ.

Η ΒΙΣ από πλευράς τελικού επενδυτή ανήκει σε μια μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, την οικογένεια Φιλίππου η οποία προφανώς και έχει την οικονομική επιφάνεια να αποκαταστήσει το έλλειμα κεφαλαίων ( είτε κίνησης είτε ιδίων) αλλά δεν το κάνει γιατί κανένας δεν την ενοχλεί και γιατί δεν έχει συνέπειες ή το πράττει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ακόμα και η τελευταία αύξηση κεφαλαίου ήταν με μεσοβέζικες πρακτικές ενώ στο παρελθόν είχαμε το φαινόμενο να «φυτρώνουν» ξαφνικά ζημίες στις οικονομικές καταστάσεις επειδή «επαναπροσδιορίστηκε» η εύλογη αξία της συμμετοχής της στη μητρική HQF και ποσά που εμφανίζονταν στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μεταφέρθηκαν στις βραχυπρόθεσμες (κρίσιμο στοιχείο όταν υπάρχει τρύπα στο κεφάλαιο κίνησης).
Τότε η διόρθωση είχε γίνει όπως είχε ανακοινωθεί μετά από οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Φαίνεται όμως ότι η οδηγία δεν είχε διάρκεια καθώς η Επιτροπή «κατάπιε» αμάσητη την αποτίμηση της Mazars όταν η μητρική απόκτησε ίδιες μετοχές, αυτές που κατείχε η θυγατρική δια της διαδικασίας του συμψηφισμού με απαιτήσεις που είχε έναντι της θυγατρικής της. Και ερωτάται η Επιτροπή.
Είναι καλύτερη ή χειρότερη η οικονομική κατάσταση της HQF από την προηγούμενη φορά που εξέδωσε την οδηγία;

Βεβαίως η ιστορία με τις περίφημες αποτιμήσεις είναι απολύτως αμαρτωλή γιατί ο κάθε ένας μπορεί να βεβαιώσει ό,τι αποτίμηση θέλει ή ότι του ζητήσουν καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο ελέγχου, εποπτεία και δεν φέρει καμία ευθύνη.
Δηλαδή έχουμε στην Ελλάδα την πατέντα των ανεύθυνων αποτιμήσεων.

Πέραν όλων αυτών θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο νόμος 4548/2018 προβλέπει ότι Σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.
Την ίδια υποχρέωση έχουν οι ελεγκτές της εταιρείας, αν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προβαίνει στη σύγκληση εντός της παραπάνω προθεσμίας».
Στην περίπτωση της ΒΙΣ χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια για να γίνει αύξηση κεφαλαίου και κανένας ορκωτός δεν συγκάλεσε συνέλευση για λήψη μέτρων.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το άρθρο 178 του νόμου 4548/2018 προβλέπει ότι τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών (3) ετών ή με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ή και με τις δύο ποινές ο τακτικός ελεγκτής ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος θεωρεί οικονομική κατάσταση αυτή που εν γνώσει του έχει καταρτισθεί κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου ως προς το περιεχόμενό τους.
Και ψάχνουμε να βρούμε σε ποια περίπτωση έχει εφαρμοστεί ο νόμος και τι έγινε για παράδειγμα με τον ορκωτό της ΒΙΣ που υπέγραφε ότι του έδινε το ΔΣ.

Σημειωτέον ότι στη χρήση 2023 ο ορκωτός συμφωνεί με αυτά που λέει η εταιρία σε ότι αφορά στο κεφάλαιο κίνησης και δεν διαφοροποιεί τη γνώμη του.
Η ΒΙΣ αναφέρει τα εξής:

Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά βάσιμα ότι η παραπάνω αρχή (σ.σ. συνέχισης της δραστηριότητας) εξακολουθεί να είναι ισχυρή, παρά το γεγονός ότι το κεφάλαιο κίνησης ήταν αρνητικό στις 31.12.2023 κατά € 3.296 χιλ. από € 10.823 χιλ. στο τέλος της χρήσης 2022.
Το ποσό των € 3.296 χιλ. προκύπτει εάν από τη διαφορά του κυκλοφορούντος ενεργητικού με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ποσού €6.400 χιλ. αφαιρεθούν: α) τα ποσά προορισμένα για αύξηση Μ.Κ. ποσού € 1.460 χιλ. για τα οποία υφίσταται σχετική ανέκκλητη απόφαση του Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας (βλ. παρ. 5.6.20) και β) τη δρομολογημένη πώληση των μετοχών της μητρικής εταιρείας στην τελευταία με συμψηφισμό υποχρεώσεων αντί τιμήματος 1.644 χιλ. (βλ. παρ. 5.6.2).
Προς αντιμετώπιση της όποιας ανάγκης εξυπηρέτησης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, η διοίκηση θα εξετάσει στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, την αύξηση του κεφαλαίου ή και την εκποίηση μη παραγωγικών ακινήτων.
Ωστόσο υφίστανται και αρνητικές συνθήκες, που δεν ελέγχονται από τη διοίκηση της εταιρείας, όπως: α) ο σχετικά αυξημένος πληθωρισμός, που περιορίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και συρρικνώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και, β) τα υψηλά επιτόκια που αυξάνουν το κόστος δανεισμού της εταιρείας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας καταρτίστηκαν βάσει της αρχής της συνέχισης της δραστηριότητας, καθώς η διοίκηση εκτιμά ότι οι παραπάνω συνθήκες θα της επιτρέψουν να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία αναφοράς τους»
Εμείς αντί σχολίου θα παρακαλούσαμε κάθε καλόπιστο αναγνώστη να μας ενημερώσει τι ακριβώς καταλαβαίνει από τα παραπάνω.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης