Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs... ρυθμίζουν την αγορά κατοικίας ελέγχοντας 300.000 σπίτια - Θέλουν πωλήσεις όχι ενοίκια

Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs... ρυθμίζουν την αγορά κατοικίας ελέγχοντας 300.000 σπίτια - Θέλουν πωλήσεις όχι ενοίκια
Η κυβέρνηση υπόσχεται φθηνότερα ενοίκια με προγράμματα χαμηλής απόδοσης
Αγοραστές και όχι ενοικιαστές ψάχνουν τα Funds, οι servicers και οι τράπεζες για τα σπίτια που έχουν στην κατοχή τους.
Στην πώληση ακινήτων στρέφονται οι διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων καθώς τους προσφέρθηκε μαζικός αριθμός κατοικιών.
Η διαχείρισή τους κινείται στον άξονα «παίρνουμε» την κυριότητα και στη συνέχεια το ακίνητο βγαίνει στο σφυρί προς πώληση.
Η δυναμική της πώλησης ενισχύεται από την Golden Visa η οποία έχει διαμορφώσει νέες απαιτήσεις στην αγορά κατοικιών.
Τα νέα αυξημένα όρια που φτάνουν μέχρι τις 800.000 ευρώ στρέφει τους επενδυτές σε μία υψηλή αγορά που αποδίδει καρπούς στους κατόχους ακινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 10.000 κατοικίες θα βγουν σε πλειστηριασμό μέσα στο 2024.
Στελέχη της αγοράς λένε ότι κανένας επαγγελματίας δεν επιθυμεί να εισέλθει στην αγορά των μισθώσεων διότι η στρατηγική είναι η πώληση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις που θα βοηθήσουν να αυξηθεί η προσφορά των διαμερισμάτων προς ενοικίαση ενώ δεν παρεμβαίνει στα ακίνητα που έχουν οι θεσμικοί επενδυτές.
Η προσδοκία των κυβερνητικών στελεχών να αυξηθεί το απόθεμα των ακινήτων προς ενοικίαση θεωρείται από τους ειδικούς ως …φρούδες ελπίδες.
Τα στοιχεία εμφανίζουν ότι περίπου 700.000 διαμερίσματα είναι κλειστά εκ των οποίων τα 330.000 ακίνητα έχουν περιέλθει σε Fund, servicers και τράπεζες.

Στην πώληση σπιτιών στοχεύουν τα Funds

Η στρατηγική των πωλήσεων αποτυπώνεται με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν γίνει 6.595 μεταβιβάσεις ακινήτων σε όλη τη χώρα.
Η Αττική με το Δήμο Αθηναίων είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής αφού ο αριθμός των μεταβιβάσεων ανήλθε σε 1022 εκ των οποίων 10 αφορούσαν κατοικίες στο Κολωνάκι,
Να σημειωθεί ότι τη χρονιά που πέρασε οι μεταβιβάσεις ακινήτων ανήλθε σε 39.107 από 36.585 που έγιναν το 2022.
Πάντως η κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προσπαθεί να φέρει νέα ακίνητα στην αγορά των μισθώσεων με τη χρηματοδότηση να φτάνει στο 40% όταν η συνολική δαπάνη διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κατανέμονται σε 25 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 2025.
Στο καλύτερο σενάριο είναι να προστεθούν στην αγορά των μισθώσεων περίπου 10.000 διαμερίσματα.
Το πρόγραμμα θεωρείται αρκετά χαμηλό για να κινητοποιήσει τους ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά διαμερίσματα.
Το μόνο μέτρο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι να δώσει κίνητρο τη μη φορολόγηση των μισθωμάτων για τρία χρόνια όση είναι η διάρκεια του μισθώματος και να εφαρμοστεί για τα ακίνητα που ήταν κλειστά το 2023 και θα προσφερθούν προς ενοικίαση.
Σήμερα 1.00.000 νοικοκυριά εμφανίζονται ότι μισθώνουν πρώτη κατοικία με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της μειωμένης προσφοράς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης