Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Σύσταση buy για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας - Στα 8,8 ευρώ η νέα τιμή-στόχος

Jefferies: Σύσταση buy για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας - Στα 8,8 ευρώ η νέα τιμή-στόχος
To BN παρουσιάζει τι αναφέρει η Jefferies σε έκθεσή της για την τράπεζα
Σύσταση «buy» δίνει για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δίνει η Jefferies, ορίζοντας την τιμή-στόχο 12μήνου στα 8,80 ευρώ (περίπου +23% από τα τρέχοντα επίπεδα).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η Εθνική αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της για το έτος 2023 έτος στις 12 Μαρτίου 2024, με την ανακοίνωση να συνοδεύεται από ένα ενημερωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτο το πλαίσιο, «Πραγματοποιήσαμε ελάχιστες αλλαγές στις εκτιμήσεις μας για τα καθαρά κέρδη (1% χαμηλότερα το 2024/25), διατηρώντας την αξιολόγηση buy και την τιμή στόχο των 8,80 ευρώ».

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) αναμένεται σημειώσουν αύξηση, ωστόσο θα αυτή θα είναι χαμηλότερη από τα προηγούμενα τρίμηνα.
Όσον αφορά τα κινούμενα μέρη αυτό το τρίμηνο θα φανεί ο πλήρης αντίκτυπος του ομολόγου T2 ύψους 500 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε στο τέλος του 3ου τριμήνου, καθώς και το υψηλότερο κόστος καταθέσεων.
Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια (αν και μικρότερα από προηγούμενες περιόδους) καθώς και από την αύξηση των δανείων που θα οδηγήσουν σε διαδοχική αύξηση των NII το 4ο τρίμηνο του 2023.

Οι προμήθειες θα αυξηθούν επίσης σε επίπεδο τριμήνου, με τη δυναμική τους να διατηρείται: «Αναμένουμε ότι οι προμήθειες θα είναι υψηλότερες το 4ο τρίμηνο του 2023» λέει η Jefferies, προσθέτοντας: «Με την Εθνική να συνεχίζει να βλέπει θετική δυναμική στα επενδυτικά της προϊόντα και στα τραπεζοασφαλιστικά έσοδα καθώς και στις προμήθειες δανεισμού από υψηλότερες εκταμιεύσεις δανείων».

Το κόστος θα είναι υψηλότερο q/q: Σύμφωνα με την Jefferies, «αναμένουμε ότι το κόστος θα είναι υψηλότερο, κυρίως λόγω υψηλότερων χρεώσεων D&A ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές.  
Τα έξοδα προσωπικού και G&A αναμένεται επίσης να είναι υψηλότερα. Σε ετήσια βάση, το κόστος του έτους 2023 θα είναι κατά 3% υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος». 

Οι απομειώσεις θα είναι υψηλότερες: Αναμένεται αύξηση των απομειώσεων για το δ’ τρίμηνο του 2023, ωστόσο η εταιρεία θα έχει CoR το 2023 κάτω από το guidance περίπου 80 μ.β. (περίπου 70 μ.β.). 

Τα NPEs πιθανόν να παραμείνουν σταθερά: Το γ’ τρίμηνο του 2023, η Εθνική είδε όφελος 0,6 δισ. ευρώ από μια συναλλαγή εκκαθάρισης NPE, με αποτέλεσμα ο δείκτης NPE να είναι 3,6% (κάτω από την guidance του 2023 κατά 5%). 

Το κεφάλαιο θα παραμείνει γενικά σταθερό: O δείκτης CET1 θα αγγίξει το 18,0% (αύξηση 10 π.β. διαδοχικά) με τη δημιουργία του οργανικού κεφαλαίου να αντισταθμίζεται από υψηλότερα RWA  και τα δεδουλευμένα μερίσματα. 

Τέλος, λέει η Jefferies, θα υπάρξουν μεταβολές επί των κερδών: «Μειώσαμε την εκτίμηση καθαρού κέρδους μας κατά 1% το 2024 και το 2025 (καθοδηγούμενη από το υψηλότερο κόστος) και αφήσαμε την τιμή στόχο μας αμετάβλητη στα 8,80 ευρώ διατηρώντας την αξιολόγηση Buy».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης