Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Με Coca Cola και τράπεζες επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Με Coca Cola και τράπεζες επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες – Οι μετοχές που ξεχώρισαν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Μάλλον σήμερα είδαμε αυτό που κάποιοι αναλυτές περίμεναν και ανέφεραν στα προσυνεδριακά τους σχόλια. Δηλαδή άνοιξε πάλι διορθωτικά η αγορά (αν εξαιρέσουμε την πορεία της Coca Cola), πήγε και σε αρνητικό έδαφος παρά το ράλι της Coca Cola και τελικά βγήκαν αγοραστές οδηγώντας προς το τέλος της συνεδρίασης την αγορά σε υψηλά ημέρας και πάνω από τις 1.400 μονάδες. Με καλό τζίρο πήγε στις 1.405,38 μονάδες (+1,44%). Coca Cola, Ελλάκτωρ, τράπεζες και ΕΛΠΕ ξεχώρισαν από τα βαριά χαρτιά.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Το έχουμε γράψει και το έχουμε ξαναγράψει. Δεν υπάρχει έλεγχος και κάποιες εταιρείες κονομάνε στις πλάτες των καταναλωτών. Μάλιστα το λένε και ευθαρσώς αφού αρέσει στους επενδυτές, γιατί βοηθάει τη μετοχή. Κάτω ο όγκος των πωλήσεων της Coca Cola, στα ύψη τα έσοδα από την καλύτερη τιμολόγηση λέει η εταιρεία. Πίνετε λιγότερη Coca Cola, την πληρώνετε ακριβότερα, αλλά ανεβαίνει η μετοχή λόγω αύξησης κερδών.

Εξαιρετικά τα κέρδη της Πειραιώς και μάλιστα ιστορικό τρίμηνο αφού ένας από τους βασικούς λόγους είναι η «πειθαρχημένη τιμολόγηση καταθέσεων και η χαμηλότερη της εκτίμησης στροφή των επενδυτών στις προθεσμιακές». Δε βάζετε δηλαδή σε προθεσμιακές τα χρήματά σας, τα δανείζει με υψηλό επιτόκιο η τράπεζα και εσάς σας δίνει ψίχουλα. Καλό βέβαια για τη μετοχή, αφού ανεβαίνει και ικανοποιεί τους επενδυτές. Δεν πάμε καλά…

COCA COLA: Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα οδήγησαν σε ράλι. Επαναλαμβάνουμε πως τα κέρδη που αναμένονται για το 2024 δίνουν χαμηλό p/e σε σύγκριση με τον μέσο όρο της. Το μέρισμα είναι καλό και τρέχει και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Στα 27,60 ευρώ και στο +6,36% με υψηλό όγκο 139 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΠΕ: Επιβεβαιώνει καθημερινά την αλλαγή συμπεριφοράς και βάζει βάσεις για ακόμα πιο ψηλά. Στα 7,88 ευρώ που ήταν και υψηλό ημέρας και στο +2,74%.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πολύ καλά και τα δικά της αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις της διοίκησης νομίζουμε πως δημιουργούν χώρο για νέες αναθεωρήσεις από τους αναλυτές. Στο 1 δισ. ευρώ η εκτίμηση για την κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Στα 3,93 ευρώ και στο +2,88% που ήταν και υψηλό ημέρας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βγήκαν και πάλι αγοραστές στις συστημικές και έβαλαν πλάτη συνολικά στην αγορά. Εκτός της Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank έκλεισαν στο ψηλό ημέρας. Όλες με άνοδο άνω του 2%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Νέα ανοδική κίνηση και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 2,75 ευρώ.

QUEST: Πάνω που λέγαμε ήρθε η ώρα της, βγήκαν πάλι πωλητές. Στα 5,17 ευρώ και στο -3,18%.

INTRACOM: Υψηλή μεταβλητότητα σήμερα και βγήκαν κάτι πωλήσεις που πήγαν τη μετοχή μέχρι τα 3,91 ευρώ. Τελικά έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και στα 4,09 ευρώ με μικρή άνοδο 0,86%.

LAVIPHARM: Αν ρωτήσετε κάποιον επενδυτή που ασχολείται με τις εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, ή ακόμα και εμάς για να είμαστε δίκαιοι, αν όταν αναλάμβανε ο Τηλέμαχος Λαβίδας τα ηνία της εταιρείας, θα πιστεύατε πως θα έφερνε τέτοια αποτελέσματα και σας έλεγε ναι, σίγουρα θα σας έλεγε ψέματα. Δεν υπάρχει επενδυτής που να περίμενε τέτοια επιχειρηματική ευστροφία και τέτοια αποτελέσματα. Έτσι για να είμαστε δίκαιοι. Εύγε λοιπόν. Και φυσικά δεν είναι η πορεία της μετοχής μόνο. Είναι πως αυτά που λέει και υπόσχεται τα υλοποιεί. Έχει ένα πλάνο στο μυαλό του και μία διοικητική ομάδα που φέρνει αποτελέσματα.

Προσέξτε τι ανακοίνωσε πριν λίγο. Ήταν γνωστό και το είχε επικοινωνήσει πως θέλει να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητες και κάποια περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν δεν είχε λόγο να τα κρατάει. Ένα από αυτό ήταν η φαρμακαποθήκη. Σταματάει λοιπόν τη δραστηριότητα φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών logistics προς τρίτους, η οποία μόνο τζίρο έδινε και όχι κέρδη, αλλά έχοντας βρει εταιρεία που θα πάρει στοιχεία του ενεργητικού. Επίσης θα πάρει τους περισσότερους από όσους εργάζονταν εκεί και όσοι μείνουν θα ενταχθούν στη Lavipharm. Καμία απόλυση δηλαδή. Επίσης θα γράψει και ένα μικρό κέρδος, ενώ αξιοποιούνται και οι χώροι. Παράλληλα η εταιρεία προσάρμοσε και τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις βάσει του ενημερωτικού που είχε συντάξει. Για το 2023 περιμένει τζίρο 52,2 εκατ. ευρώ, το 2024 72,5 εκατ. ευρώ και το 2025 86,1 εκατ. ευρώ. Το 2022 είχε δημοσιεύσει τζίρο 48,8 εκατ. ευρώ και τώρα με την αφαίρεση του τζίρου της αποθήκης προσαρμόζεται στα 42,1 εκατ. ευρώ.

AUSTRIACARD: Πακέτα σήμερα στη μετοχή και ας ελπίσουμε πως θα βελτιώσουν τη συμπεριφορά της. Ο κάθε πικραμένος κάνει ράλι πλην αυτής…

ΟΛΠ: Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για την πτώση των εσόδων λόγω των όσων συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, η μετοχή πάει… μπάλα. Νέα υψηλά έγραψε πάλι σήμερα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Μαθαίνουμε πως κάποια πακέτα που έγιναν πήγαν σε χέρια θεσμικών και συγκεκριμένα τράπεζας. Η στήλη πιστεύει πως με βάση τα όσα είδαμε στο εξάμηνο, η αρνητική εικόνα των αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί και συνολικά το 2023 θα πρέπει να περιμένουμε αρνητικά και ίσως έντονα αρνητικά. Υπάρχει οικονομική στενότητα και επίσης μαθαίνουμε πως για την πώληση του ακινήτου στην Κρήτη δεν έχει κάποια εξέλιξη. Αν μπορούσε να πουληθεί σύντομα θα έπαιρνε δυνατές ανάσες και θα μπορούσε να στηρίξει τη βασική δραστηριότητα. Στα 0,5380 ευρώ και στο -3,93%.

ΒΙΟΤΕΡ: Δεν συζητάει με τη Δομική Κρήτης είπε η εταιρεία απαντώντας σε δημοσιεύματα που την έφεραν να συζητάει λόγω… πτυχίου. Το ερώτημα για τη στήλη που έπρεπε να απαντήσει είναι αν έχει πτυχίο 7ης τάξης. Στο +9,49% πάντως η μετοχή.

ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ (απάντηση): Το προνόμιο έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά πρέπει να έχει λεφτά για να πληρώσει τον τόκο η εταιρεία. Η πώληση του ακινήτου έγινε στο εξάμηνο και πέρασε στη λογιστική κατάσταση. Έλαβε συνολικά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων 1,42 εκατ. ευρώ. Πλήρωσε υποχρεώσεις σε τρίτους 645 χιλ. ευρώ και συνολικά είχε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 978 χιλ. ευρώ. Πλήρωσε και 198 χιλ. ευρώ σε τόκους και στο ταμείο έμειναν τελικά 249 χιλ. ευρώ. Αυτό το νούμερο δε φτάνει να πληρώσει τους τόκους που λέτε. Η εταιρεία δεν έχει δραστηριότητα. Μόνο ως «κουφάρι» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που ενδιαφέρεται για έμμεση εισαγωγή.

ΜΕΖΖ: Μετά από τέτοια άνοδο και σε τόσο σύντομο χρόνο είναι λογικό κάποιες μετοχές της κατηγορίας να έχουν αυξημένη μεταβλητότητα. Έχουν δώσει άνοδο 100% και βάλε κάποιες. Απολύτως λογικό να παίρνουν κέρδη οι επενδυτές.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Ξεχώρισε από τα μικρά με άνοδο 7,82%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης