Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με βοήθειες από την Coca Cola προσπαθεί να βγάλει αντίδραση

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Με βοήθειες από την Coca Cola προσπαθεί να βγάλει αντίδραση
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Coca Cola και αυτά που θα δημοσιεύσει η Τράπεζα Πειραιώς θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς. Το κλίμα στο εξωτερικό επίσης θα επηρεάσει. Έχουμε όμως και 3 πτωτικές και κάποιοι αναλυτές περιμένουν αντίδραση. Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν σταθεροποιητικά. Η ισχυρή άνοδος της Coca Cola δίνει κέρδη στο Γενικό Δείκτη. Από την άλλη, η αγορά άνοιξε αλλά η Πειραιώς δεν είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα. Οι αναλυτές τα περίμεναν στις 10:00 δηλαδή λίγο πριν το άνοιγμα.

COCA COLA: Ισχυρά τα νούμερα που ανακοίνωσε και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το ίδιο και το μέρισμα το οποίο θα είναι 0,93 ευρώ και επίσης είναι πάνω από τις εκτιμήσεις. Αντιστοιχεί σε διανομή 45% των κερδών. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ 711,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός είναι μόλις 1,1 φορά τα προσαρμοσμένα EBITDA. Με βάσεις τις εκτιμήσεις που έχει δώσει η διοίκηση και μία πρόχειρη εκτίμηση από τη στήλη, το 2024 τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 830 εκατ. ευρώ από 764,2 εκατ. ευρώ το 2023. Νομίζουμε πως p/e 13 φορές σε τέτοια αγορά για τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι εξαιρετικά χαμηλό. Με άνοδο περίπου 5% η μετοχή καθώς μάλλον δεν είχε δικαιολογία η πτώση του τίτλου στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στα 27,04 ευρώ και στο +4,20% με υψηλό όγκο πάνω από 37 χιλ. τεμάχια.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το θέμα αξιοποίησης των παραχωρήσεων δεν είναι καινούριο. Η στήλη έχει γράψει αρκετό καιρό πριν πως θα μπορούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και να αντλήσει κεφάλαια για επενδύσεις η εταιρεία. Χθες το είπε και επίσημα ο κ.Περιστέρης, ότι είναι ένα σενάριο που εξετάζεται χωρίς βέβαια να υπάρχει απόφαση. Θα ήταν θεωρούμε θετική εξέλιξη και για τον όμιλο και για το Χ.Α. Με ήπια άνοδο η μετοχή στο ξεκίνημα και χαμηλό όγκο.

TITAN: Αυξάνεται ο αριθμός των αναλυτών που βλέπουν καλύτερες προοπτικές για την Τιτάν. Η στήλη έχει καταθέσει την άποψή της και (παρ)ακολουθεί τη μετοχή από τα Τάρταρα. Η Optima Bank ανέβασε τον πήχη στα 33,90 ευρώ από 23,30 ευρώ. Ανοδικά αλλά με μικρό όγκο στο ξεκίνημα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η αγορά εδώ και μήνες έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στις κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες καταγράφουν ράλι. Από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες, σχεδόν όλες έχουν κάνει εντυπωσιακή κίνηση. Αφήνουμε την Intrakat που έχουν γραφτεί τόσα (και έχει και μία διοίκηση που έβαλε λεφτά) και πάμε στις λίγο μικρότερες γιατί ακούγονται πολλά. Η ΕΚΤΕΡ για παράδειγμα είναι ίσως η μόνη που υποστηρίζει την αποτίμησή της και μάλιστα είναι και φθηνή. Με κάποια έκτακτα αλλά και αν δούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 αντίστοιχη πορεία με το πρώτο τότε θα δούμε ίσως κέρδη πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Αυτή η κερδοφορία ακούγεται ότι θα επαναληφθεί, άρα αυτοί που «κοιτάζουν» τη μετοχή δίνουν δίκαιη αποτίμηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θέλει, όπως έχει ανακοινώσει να αναβαθμίσει το πτυχίο της και ακούγεται πως ψάχνει εταιρείες, ενώ η εξαγορά του ξενοδοχείου μάλλον ήταν στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων.

Η Δομική Κρήτης από την άλλη, κατά την ταπεινή μας άποψη δεν δικαιολογεί την αποτίμηση που έχει και βλέπουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις πωλήσεις από βασικούς μετόχους. Ακούγεται πάντως πως θα κλείσει μία μεγάλη συμφωνία με πολύ ισχυρό επιχειρηματία για να κατασκευάσει τα έργα που σχεδιάζει και εκεί ποντάρουν οι αγοραστές. Η Άβαξ έχει αλλάξει επίπεδο και «παίζεται» πιο επαγγελματικά. Κάλυψη από αναλυτές, έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και έχει μειώσει δανεισμό, έδωσε μέρισμα, ενώ έχει κάνει και ανοίγματα παρουσίασης των έργων της (βλ. Μετρό) που της δίνουν δημοσιότητα. Τέλος για τη Βιοτέρ κατά καιρούς ακούμε διάφορα, αλλά φως στο τούνελ δεν έχουμε δει. Ίσως από τα τόσα σενάρια που ακούγονται κάποιο να βγει αλλά καλό θα είναι οι επενδυτές να κοιτάνε πρώτα τα θεμελιώδη και μετά τα όσα ακούγονται.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (απάντηση): Προφανώς και έχετε δίκιο και η μετοχή είναι τσάμπα. Μετά τις φωτογραφίες από το ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο και την αναφορά στους 150 και πλέον τόνους χρυσού, πολλοί επενδυτές την κοίταξαν αν και ο χρυσός είναι του κράτους, όπως ουσιαστικά και η τράπεζα. Έχει βέβαια στο ενεργητικό κονδύλι σε χρυσό και μάλιστα αξιόλογο. Προφανώς και η αξία της ΕΛΛ είναι υψηλότερη, αλλά βλέπετε οι αναφορές για το μέρισμα, η απουσία απάντησης από τη διοίκηση της τράπεζας και το ειδικό καθεστώς που υπάρχει στη διανομή κερδών, επηρεάζει κάπως τους επενδυτές. Βέβαια με τέτοιο bull market, η τιμή της μετοχής έπρεπε να είχε ενισχυθεί. Δυστυχώς, δε δίνει και αφορμές για σχολιασμό. Η τιμή κοντά στα χαμηλά που έχει γράψει και ήταν χαμηλά 3 ετών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ξεχωρίζει και σήμερα και ενισχύεται 2,26% με καλό όγκο.

FLEXOPACK: Στο -9,36% άνοιξε η μετοχή με 42 τεμάχια. Αν είναι δυνατόν! Μία εισηγμένη από τις πλέον φθηνότερες του Χ.Α. και κάποιοι από απογοήτευση προφανώς πετάνε τα κομμάτια στα 7,75 ευρώ. Ο πρώτος αγοραστής ανέβηκε στα 7,95 ευρώ και ο πρώτος πωλητής στα 8,60 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης