Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετική η Optima Bank για το χρηματιστήριο – Τα 5 top picks

tags :
Θετική η Optima Bank για το χρηματιστήριο – Τα 5 top picks
Η Optima Bank παραμένει θετική στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα καθώς και σε μετοχές συγκεκριμένης αξίας
Την ανοδική στάση για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η Optima Bank, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι.
Ωστόσο, κρατά πιο επιφυλακτική στάση, κυρίως σε κινδύνους που απορρέουν από το διεθνές μακροοικονομικό πλαίσιο (χρόνος και έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης), το πολιτικό τοπίο (αρκετές χώρες πραγματοποιούν εθνικές εκλογές το 2024, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και τις γεωπολιτικές εντάσεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία-Ρωσία).
Παρόλα αυτά, πιστεύει ότι οποιαδήποτε πιθανή βραχυπρόθεσμη αστάθεια θα δημιουργήσει επίσης μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς.
Επίσης, η Optima Bank αναμένει ότι η Ελλάδα θα εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα, (πιθανή αναβάθμιση από τον Moody's), να επιτύχει χαμηλότερα spreads, να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ).
Επιπλέον, αναμένει το ελληνικό χρηματιστήριο (ΧΑ) να συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης του MSCI για αναβάθμιση το 2025.
Έτσι, παραμένει θετική στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα καθώς και σε μετοχές συγκεκριμένης αξίας.

Οι κορυφαίες επιλογές της Optima Bank για το 2024 είναι:
Πειραιώς
Eurobank
Μυτιληναίος
ΔΕΗ
Aegean Airlines

Θετικοί καταλύτες

1) Μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, η Optima Bank αναμένει ότι το ΧΑ θα μπει στη λίστα της MSCI το 2024 για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το 2025 (η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών στις 12 Ιουνίου 2013).
Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη στις εισηγμένες εταιρείες για περαιτέρω rerating.
2) Το μακροοικονομικό σκηνικό είναι ευνοϊκό μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με σταθερή ανάπτυξη και συνετή δημοσιονομική πολιτική
3) Η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή για τέταρτη συνεχή χρονιά.
4) Το οικονομικό μοντέλο αλλάζει με στροφή προς τις επενδύσεις, με την υποστήριξη του RRF και των επενδύσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης
5) Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται τελικά στην καλύτερη του κατάσταση εδώ και δέκα χρόνια.
Το ΤΧΣ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές του 2024
6) Η αποτίμηση είναι ελκυστική παρά το πρόσφατο ράλι.
Το ΧΑ διαπραγματεύεται με 8,0x σε όρους EPS, discount 36% σε σχέση με ομοτίμους στην ΕΕ και με 5,6x σε όρους EV/EBITDA, discount 30% σε σχέση με ομοτίμους της ΕΕ.
1_542.JPG


Αρνητικοί καταλύτες

1) Μια άνοδος του κόστους ναύλων και των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό για άλλη μια φορά, προκαλώντας πιθανές υποβαθμίσεις λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη κερδοφορία
2) Υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων λόγω παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων
3) Πολιτική αβεβαιότητα λόγω γενικών εκλογών σε μεγάλες οικονομίες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης