Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Piraeus Securities: Υψηλότερα τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, ο ρόλος ΕΚΤ - Αυξάνονται οι τιμές στόχοι

Piraeus Securities: Υψηλότερα τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, ο ρόλος ΕΚΤ - Αυξάνονται οι τιμές στόχοι
Η Piraeus Securities εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η επαναξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών θα ενισχυθεί και από την αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά, οδηγώντας σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου που χρησιμοποιείται στην αποτίμηση.
Κατά 13% αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Piraeus Securities, καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα είναι κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της.
Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα επιτοκιακά έσοδα αναμένεται να έχουν μικρότερη πτώση, καθώς φαίνεται ότι οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι πιο σταδιακές.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,6 ευρώ (από 2,15 ευρώ), για την Εθνική στα 8,80 ευρώ (από 8 ευρώ) και για την Eurobank στα 2,6 ευρώ (από 2,20 ευρώ).
Μάλιστα, η Piraeus Securities εκτιμά ότι θα ενισχυθεί η επαναξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών θα ενισχυθεί και από την αναβάθμιση του ΧΑ σε ανεπτυγμένη αγορά, οδηγώντας σε χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου που χρησιμοποιείται στην αποτίμηση.

1_539.JPG
Η εκτίμηση για τα κέρδη

Η Piraeus Securities αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επίπεδα κερδοφορίας του 2023 κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων τη διετία 2024-2026.
Βλέπει όμως αρνητικές αλλαγές στα EPS το 2024 και το 2025, αν και μικρές και θετικές το 2026.
Οι βασικές παραδοχές για τη διατήρηση των κερδών στα αρκετά υψηλά επίπεδα του 2023 είναι:
α) σωρευτική μείωση των επιτοκιακών εσόδων (NII) για 3 χρόνια μπορεί να συγκρατηθεί μόλις στο 8%, καθώς η επίδραση στα έσοδα από τόκους από χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να αντισταθμιστούν εν μέρει από νέο δανεισμό, ενώ η αύξηση των διακρατήσεων ομολόγων μπορεί να απορροφήσει μέρος της μείωσης του περιθωρίου των καταθέσεων.
β) σωρευτική αύξηση των εσόδων από αμοιβές για 3 έτη κατά 319 εκατ. λόγω της αυξημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εισαγωγής νέων προϊόντων και των τιμών, καλύπτοντας περισσότερο από το 50% της μείωσης των NII.
γ) ομαλοποίηση του κόστους ή του κινδύνου σε περίπου 0,60% έως το 2026 από 0,80% το 2023
δ) συγκράτηση της ςαύξηση του κόστους σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα ως αποτέλεσμα της λειτουργικής αποτελεσματικότητας που επιτεύχθηκε κατά τα προηγούμενα έτη.
2_388.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης