Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ θέλει placement για το 27% της Πειραιώς σε ευρεία διασπορά αλλά στο Davos μας προέκυψαν Bank of America και Banco Santander

Το ΤΧΣ θέλει placement για το 27% της Πειραιώς σε ευρεία διασπορά αλλά στο Davos μας προέκυψαν Bank of America και Banco Santander
Το 27% της Πειραιώς πρέπει να πωληθεί με ευρεία διασπορά αφού στόχος είναι να αυξηθεί το free float δηλαδή η διασπορά μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 27% της Πειραιώς ή 337 εκατ. μετοχές και ως γνωστόν τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου θα αρχίσει το placement μέσω βιβλίου προσφορών με στόχο το 22% να πουληθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και το 5% σε Έλληνες μικρομετόχους, κατά τα πρότυπα της Εθνικής.
Όπως έχει επισημάνει το bankingnews.gr πολλές φορές στόχος είναι το placement του 27% να πραγματοποιηθεί στην τιμή των 4 ευρώ, από 3,38 ευρώ που είναι σήμερα.
Ωστόσο, στο Davos της Ελβετίας προέκυψε ότι ποσοστά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τόσο η αμερικανική Bank of America όσο και η ισπανική Banco Santander.
Η εμπειρία των placement που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, όμως, δηλαδή σε Alpha Bank και Εθνική, μας δείχνει ότι το καλύτερο μοντέλο είναι η ευρεία διασπορά.
Το 27% της Πειραιώς πρέπει να πωληθεί με ευρεία διασπορά αφού στόχος είναι να αυξηθεί το free float δηλαδή η διασπορά μετοχών.
Η Πειραιώς δεν έχει ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή και δεν θα υπάρξει τέτοιο σενάριο.

Τι μας δείχνουν τα placement για την περίπτωση της Πειραιώς

Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το placement της Πειραιώς για το 27%.
Η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς ανέρχεται σε 4,22 δισεκ ή 3,38 ευρώ.
Η Πειραιώς έχει μπροστά της το placement για το 27% που θα πραγματοποιηθεί σε τιμή 4 ευρώ ή εύρος 4 με 4,30 ευρώ.
Με 4 ευρώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα φθάσει στα 5 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι το 27% της Πειραιώς θα αποτιμάται 1,35 δισεκ.
Η ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς μπορεί να μεταφέρθηκε για τον Μάρτιο 2024… αλλά έχοντας την πρόσφατη εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις σε Alpha bank και Εθνική τράπεζα… θα αποτελέσει την πιο ολοκληρωμένη διαδικασία μεταξύ όλων των τραπεζών και θα πραγματοποιηθεί στην καλύτερη αποτίμηση.
Η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 PBV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%.
Η Alpha bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική που είχε και μεγάλη υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών αποτιμήθηκε 0,71 P/BV…
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΧΣ που κατέχει το 27% θα ήθελε να πωλήσει με χρηματιστηριακή τιμή στα 4 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 27% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1,35 δισεκ. ευρώ
Τα 1,35 δισεκ. θα είναι τα περισσότερα που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα το ελληνικό δημόσιο.
Τα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία για την Πειραιώς δίνουν αποτίμηση P/BV 0,82 που είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί αφού της Eurobank θεωρείται ειδική περίπτωση.
Ωστόσο στο βασικό σενάριο – όπως και στην Εθνική – θα υπάρξει ένα discount που θα καθοριστεί με βάση κυρίως τις τότε χρηματιστηριακές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης