Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος ο εφιάλτης Baba Yaga – Οι Ρώσοι κατέρριψαν το βαρύ drone των Ουκρανών με τον παράξενο ήχο

Τέλος ο εφιάλτης Baba Yaga – Οι Ρώσοι κατέρριψαν το βαρύ drone των Ουκρανών με τον παράξενο ήχο
Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης ενεργά ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) και παρεμβολές για να καταρρίψει τέτοια drones
Οι Ρώσοι κατέρριψαν το μεγάλο τετρακόπτερο drone με πολλαπλούς ρότορες βαρέων ανυψωτικών που χρησιμοποιούσε η Ουκρανία για να ρίχνει βόμβες και εκρηκτικά σε ρωσικές θέσεις.
Το τελευταίο video από το κανάλι Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνει έναν Ρώσο στρατιώτη να καταρρίπτει ένα Baba Yaga με το drone να καταλαμβάνεται αργότερα από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης ενεργά ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) και παρεμβολές για να καταρρίψει τέτοια drones.
Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τα drones της για να εμβολίσει αυτά τα μεγάλα ουκρανικά UAV σε μια προσπάθεια να τα καταρρίψει.
Με βάση τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για τις επιθέσεις της στα ρωσικά στρατεύματα και τις εμπειρίες στρατιωτών που δημοσιεύτηκαν σε διάφορες ομάδες Telegram, το Baba Yaga – που πήρε το όνομά του από μια υποτιθέμενη μάγισσα στην παλιά σλαβική λαογραφία – χρησιμοποιείται τη νύχτα, παρεμποδίζοντας και διαταράσσει σημαντικά τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
Μια φωτογραφία από τον Απρίλιο του 2023 έδειχνε την κατάρριψη ενός Baba Yaga με τρεις απλές βόμβες αιωρούμενες στο κάτω μέρος του.
Μια άλλη φωτογραφία απεικονίζει Ρώσους στρατιώτες μπροστά σε δύο μεγάλα τετρακόπτερα.

ovides_1.JPG

Baba Yaga: Πραγματικός εφιάλτης

Ένα video της 28ης Νοεμβρίου από την πρωτοβουλία United24, που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, έδειξε το Baba Yaga (επίσης «Vabire») να τον αποκαλεί «ο εφιάλτη των Ρώσων».
Το United24 είναι ο ιστότοπος ψηφιακών μέσων της ουκρανικής κυβέρνησης.
Εξοπλισμένο με κάμερες θερμικής απεικόνισης και υπέρυθρες κάμερες που τους επιτρέπουν να λειτουργούν τη νύχτα, το drone μεταφέρει 15 κιλά ωφέλιμου φορτίου για απόσταση πτήσης έως και 10 χιλιομέτρων, «(γίνεται) ένας πραγματικός εφιάλτης για τους Ρώσους».
vabires.jpg
Το σύντομο video παρουσιάζει μια συγκεκριμένη μονάδα drone, Unit Code 9.2, έξω από το Bakhmut, εξηγώντας ότι οι χειριστές χρησιμοποιούν drones κινεζικής προέλευσης DJI Mavic - μερικές φορές προσδένοντας εκρηκτικά σε αυτά - κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προηγουμένως, τον Αύγουστο, ο Mykhailo Fedorov, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την καινοτομία, την εκπαίδευση, την επιστήμη και την τεχνολογία, δημοσίευσε ένα video που δείχνει ένα δωμάτιο γεμάτο με drones Vampire.
Είπε ότι 270 UAV θα κατευθυνθούν στην πρώτη γραμμή «για να στηρίξουν τους Ουκρανούς στρατιώτες μας κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης».
Το ρωσικό κανάλι Telegram «Filatov Corr» περιέγραψε πώς το Baba Yaga δημιουργεί προβλήματα στους Ρώσους στρατιώτες σε μια ανάρτηση στις 28 Ιουλίου, γράφουν οι Eurasian Times.
«Στην πρώτη γραμμή, το πρόβλημα είναι το Baba Yaga – ένα γεωργικό drone που καίει τον εξοπλισμό μας τη νύχτα και πρέπει να μετακινήσουμε τον εξοπλισμό μας πίσω. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά πυρά με αντεπιθέσεις εναντίον του πυροβολικού μας»
Ο εξοπλισμός μας είναι μακριά – κρύβεται από το Baba Yaga», περιέγραψε το ρωσικό κανάλι.
stupor_1.JPG
Η κατάρριψη του Baba Yaga

Το πιο πρόσφατο video δείχνει πλάνα από ένα drone, με το πλέγμα της κάμερας να εστιάζει σε έναν Ρώσο στρατιώτη σε μια τάφρο.
Ο στρατιώτης είναι πιθανώς σε υπηρεσία φρουρού και κοιτάζει γύρω του όταν ξαφνικά σηκώνει ένα βαρύ πολυβόλο PKT/PKM και πυροβολεί στο drone.
Η καταγραφή δείχνει το έδαφος να περνά γρήγορα, υποδεικνύοντας ότι το drone έχει χτυπηθεί και απομακρύνεται από την πορεία του.
Το επόμενο μέρος του βίντεο δείχνει το drone μέσα σε ένα χώρο με ορατές κάποιες ζημιές και λείπει μέρος μιας λεπίδας ρότορα, να επιθεωρείται από Ρώσο στρατιώτη.
baba_clean.jpg
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο μοιράστηκε επίσης το video, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος στρατιώτης ήταν ένας «αλεξιπτωτιστής» από τη ρωσική πόλη Kostroma που «κατέρριψε ένα επιθετικό drone τύπου Baba Yaga των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στον ουρανό κοντά στο Artemovsk (Bakhmut)».
«Το πλάνα από το κατεστραμμένο drone δείχνουν ξεκάθαρα πώς αιωρείται πάνω από τις θέσεις μας για ρίψη ναρκών, αλλά εκείνη τη στιγμή, ένα σύστημα αντι-drone το εμποδίζει και ένας πυροβολητής καταρρίπτει το εχθρικό drone με ένα πολυβόλο», σημείωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η περιγραφή υποδηλώνει ότι ένα όπλο αντι-drone χειρός, όπως το PARS-S ή το Stupor, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήθηκε για να μπλοκάρει και να απενεργοποιήσει το drone.
baba_yaga_b.JPG
Προηγούμενα video έδειξαν επίσης δραματικά πλάνα από θερμική απεικόνιση εδάφους, που έδειχνε ένα Baba Yaga στον αέρα και Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν κατά του UAV.
Το drone φαίνεται να δέχεται χτυπήματα καθώς εξαρτήματα πέφτουν από το αεροσκάφος όταν κατεβαίνει και συντρίβεται στο έδαφος, και οι Ρώσοι στρατιώτες πανηγυρίζουν. Ο πόλεμος των drones

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα μια νέα στρατηγική επίθεσης με drones αλλά τα ρωσικά στρατεύματα απαντούν ενισχύοντας τις αμυντικές και αναγνωριστικές τους ικανότητες.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk που επιχειρούν στο μέτωπο της Avdiivka, εμφανίστηκε μία πληθώρα μια επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV των Ουκρανών.
Εκεί έγινε αντιληπτή η χρήση μίας νέας και επικίνδυνης τακτικής από χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ουκρανών - NATO εναντίον στρατιωτών από τη Ρωσία και το Donetsk.

Δολοφονικά drones σε ζευγάρια

Ο μεγάλος όγκος επιθετικών drones που παραδόθηκαν στις ειδικές δυνάμεις των Ουκρανών και στους δυτικούς μισθοφόρους στην Avdiivka τους επιτρέπει τώρα να τα εκτοξεύουν σε ζευγάρια, μία νέα τακτική που τα καθιστά πιο επικίνδυνα και αποτελεσματικά.
Τα drones και οι χειριστές επιχειρούν σε κοντινή απόσταση, γεγονός που επιτρέπει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των χειριστών
και πολύ πιο αποτελεσματική ανίχνευση και καταστροφή προσδιορισμένων στόχων από δύο επιθετικά drones αντί για ένα.
Εάν έχετε πολλά επιθετικά drones, η προηγούμενη τακτική ενός drone αναγνώρισης/παρατήρησης που επιχειρεί μαζί με ένα επιθετικό UAV γίνεται τώρα ξεπερασμένη.
Κάτι που φαίνεται τώρα να ισχύει.
Αυτή η «αφθονία» επιθετικών drones και εξειδικευμένων πιλότων Ουκρανών - ΝΑΤΟ έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
Εάν ένα επιθετικό drone βρει έναν στόχο, ενημερώνει τον δεύτερο χειριστή και επιτίθεται.
Το πρώτο χτυπά τον στόχο, μετά ο δεύτερος χειριστής καταστρέφει ολοκληρωτικά τον στόχο, επαναλαμβάνοντας συνήθως την τροχιά της πρώτης επίθεσης ή περιμένοντας μερικά λεπτά μέχρι να φτάσει βοήθεια για όσους χτυπήθηκαν από το πρώτο drone και στη συνέχεια στοχεύοντάς τους ξανά (σ.σ. για αύξηση των θυμάτων της επίθεσης).

russian_gun.jpg

Αυτή η νέα τακτική έχει ως στόχο:

1) Αύξηση της πιθανότητας εντοπισμού, χτυπήματος και καταστροφής του στόχου.

2) Χτύπημα στόχων πίσω από προστατευτικά φράγματα (το πρώτο σπάει το φράγμα, το δεύτερο περνά μέσα από το σπασμένο φράγμα και χτυπά τον στόχο.)

3) Μείωση του χρόνου πτήσης στον στόχο του δεύτερου UAV και τις πιθανότητες κάλυψης ενός κενού στην άμυνα έναντι της δεύτερης επίθεσης με drone.

4) Επιτιθέμενοι στρατιώτες που παρέχουν βοήθεια, σκοτώνουν σοκαρισμένους ή ακινητοποιημένους στρατιώτες και στοχεύουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι τη νέα στρατηγική των Ουκρανών

Ωστόσο, οι Ρώσοι στρατιώτες στο πεδίο λαμβάνουν ήδη δικά τους αντίμετρα, όπως πρόσθετα στρώματα προστασίας από drone (μεταλλικά/νάιλον φράγματα), ηχητικούς αισθητήρες και χρήση θερμικών συσκευών απεικόνισης (οι κινητήρες και οι μπαταρίες είναι ζεστές και μπορούν να ανιχνευθούν στον ουρανό).
Η αποτελεσματικότητα αυτής της νέας ουκρανικής τακτικής μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με την ανάπτυξη περισσότερων ανιχνευτών drone, όπλα anti-drone, θερμικές συσκευές απεικόνισης και βελτιωμένων ηχητικών συσκευών στην πρώτη γραμμή.
Επιπλέον, εάν η Ρωσία συνεχίσει να αυξάνει την παράδοση των δικών της επιθετικών drones, τότε οι πιλότοι της μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνική εναντίον των Ουκρανών.
Οι χειριστές των ουκρανικών drones και οι θέσεις εκτόξευσης θα καταστούν επισήμως στόχοι.
Αυτές οι νέες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από τους Ουκρανούς στη ζώνη μάχης Avdiivka, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιοχές κατά μήκος του Μετώπου, πολύ σύντομα, αν δεν είναι ήδη πραγματικότητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης