Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον πληθωρισμό - O DAX +0,3%

Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον πληθωρισμό - O DAX +0,3%
Στο 2,4% μειώθηκε στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Νοέμβριο του 2023
Ήπιες μεταβολές σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθώς αρχίζουν να χαλαρώνουν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,3% στις 16.688 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,1% στις 7.619 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.558 με πτώση 0,2%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 0,1% στις 30.219 μονάδες. 
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,3% στις 10.029 μονάδες.
Οριακές μεταβολές καταγράφουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Bayer σημείωσε άνοδο 0,4% παρά το γεγονός ότι ένα αμερικανικό δικαστήριο διέταξε τη Monsanto, που ανήκει στον γερμανικό χημικό κολοσσό, να καταβάλει 857 εκατομμύρια δολάρια σε πρώην μαθητές και εθελοντές γονείς ενός αμερικανικού σχολείου, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα χημικά προϊόντα της εταιρείας τους αρρώστησαν.
Η Bayer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση.
Η μετοχή της UBS σημείωσε άνοδο 1,5%, αφού η Cevian Capital ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο 1,3% στον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό, αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με την ομάδα επενδυτών να βλέπει "σημαντικές προοπτικές αξίας" μετά την εξαγορά της Credit Suisse.

Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Στο 2,4% μειώθηκε στη ζώνη του ευρώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τον Νοέμβριο του 2023, από 2,9% τον Οκτώβριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,1%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 3,1% τον Νοέμβριο του 2023, από 3,6% τον Οκτώβριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,1%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (-0,8%), στη Δανία (0,3%) και στην Ιταλία (0,6%).
Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (8,0%), την Ουγγαρία (7,7%), τη Σλοβακία και τη Ρουμανία (και οι δύο 6,9%).
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε τρία.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, όπως αναμενόταν ευρέως, εν μέσω εικασιών της αγοράς ότι ο παρατεταμένος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχει φτάσει στο τέλος του και ότι θα αρχίσει μειώσεις το επόμενο έτος.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να περιορίσουν αυτές τις προσδοκίες από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Bostjan Vasle να δηλώνει τη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη προτού μπορέσει να επανεκτιμήσει τις προοπτικές της πολιτικής της, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο είναι πρόωρες.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας νωρίτερα την Τρίτη αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητες τις εξαιρετικά χαλαρές ρυθμίσεις της πολιτικής της και το guidance.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης