Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πόσα κερδίζουν και ποιοι από το νέο ασφαλιστικό - Όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι αλλαγές

Πόσα κερδίζουν και ποιοι από το νέο ασφαλιστικό - Όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι αλλαγές
Με 5 οριακές αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Σχετικά Άρθρα
Με πέντε οριακές αλλαγές που τροποποιούν τα έτη ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία χωρίς να μειώνεται η φορολογία, εξαιρούνται από τη φορολόγηση τα ομαδικά συμβόλαια, ενώ αίρεται η φορολόγηση του 10% για τους αναπήρους που εργάζονται, εισήλθε χθες στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε παροχές για χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο τροποποιούνται:

1.Η ασφάλιση στα ΤΕΑ θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται στο ίδιο ποσοστό φόρου, αλλά τροποποιείται η βάση των ετών παραμονής, ώστε όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα τέτοιο Ταμείο, τόσο λιγότερο φόρο να καταβάλλει: Οι νέες κλίμακες είναι:

-Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη

-Για 6-10 (αντί 15) έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη

-Για 11-20 (αντί 25) έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη

-Για 20-26 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

2.Δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%. Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία από τον π. ΟΑΕΕ, δεν επιτρέπεται να εργαστεί, κάτι που δεν ισχύει για το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.

3.Επεκτείνεται ο μηχανισμός αύξησης των συντάξεων και στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Η διάταξη αφορά περίπου 5.500 δικαιούχους.

4.Παραμένουν αφορολόγητες οι εισφορές προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ), θεσπίζεται πλαφόν τα 20.000 ευρώ.

5.Προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ): α) για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, και β) για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις συγκαταλέγονται:

-η εργασία των συνταξιούχων με ετήσιο όφελος μέχρι 4.400 ευρώ,

-η επέκταση των επιδομάτων μητρότητας σε όλες τις μητέρες,

-η καθιέρωση αναλογικού επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης

-η χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη ως 30.000 ευρώ, καθώς και επικουρικής σύνταξης με 15 έτη.

-Η δυνατότητα συνταξιοδότησης από αυτά στα 55 έτη με 20 χρόνια ασφάλισης, από τα Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης, καθώς και η λήψη του 50% του εφάπαξ κεφαλαίου, ακόμη κι αν ο δικαιούχος συνεχίζει να εργάζεται.

Κέρδη από την απασχόληση συνταξιούχων

Καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους και θέσπιση κρατήσεων σε μισθό και προσαύξηση σε εισφορές. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10% στο μισθό. Αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες μόνο με κύρια ασφάλιση (ΟΑΕΕ), θα πληρώνουν την εισφορά με προσαύξηση 50%, ενώ αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση (π.χ., δικηγόροι και μηχανικοί), θα πληρώνουν την εισφορά κύριας ασφάλισης με προσαύξηση 40% και την εισφορά επικουρικής με προσαύξηση 40%.

Πώς θα παίρνουν σύνταξη όσοι χρωστούν από 10.000-30.000


Χορηγείται το 40% της σύνταξης σε όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ. Αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν στο 67ο έτος εφόσον έχουν πληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης. Προβλέπεται άρση τραπεζικού απορρήτου και αν οι καταθέσεις τους είναι πάνω από 12.000 ευρώ, η αίτηση θα απορρίπτεται. Το άλλο 60% θα συμψηφίζεται με τις οφειλές και όταν το χρέος φτάσει στις 20.000 ευρώ για ΟΑΕΕ ή 6.000 ευρώ για ΟΓΑ, τότε θα δίδεται όλη η σύνταξη και θα παρακρατείται η υπόλοιπη οφειλή σε 60 δόσεις. Αν οφειλέτης έχει συμπληρώσει το 67ο έτος και έχει οφειλή 30.000 ευρύ, θα βγάλει σύνταξη 470 ευρώ (98 ευρώ η ανταποδοτική και 371,7 ευρώ με 15ετία). Ο συνταξιούχος αυτός θα λαμβάνει 200 ευρώ το μήνα για 3,5 έτη μέχρι το χρέος να περιοριστεί στα 20.000 ευρώ. Αν οφειλέτης χρωστάει 30.000 ευρώ και έχει 40 έτη ασφάλισης θα βγάλει σύναξη 820 ευρώ και για 24 μήνες θα λαμβάνει σύνταξη 415 ευρώ το μήνα.

Με 15ετία οι επικουρικές


Καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για την έκδοση επικουρικής σύνταξης από όλα τα Ταμεία και με διαδοχική ασφάλιση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα έκδοσης των επικουρικών εντός 3 μηνών μετά την απονομή κύριας σύνταξης (fast track).

Συντάξεις θανόντων


Θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι.

Στο 100% από 50% οι συντάξεις σε τέκνα με αναπηρία σε Δημόσιο και ΝΑΤ

Επεκτείνεται στο Δημόσιο και στο πρώην ΝΑΤ η εφαρμογή της ειδικής ρύθμισης που προβλέπει ότι τα αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με βαριά αναπηρία λαμβάνουν το 100% της σύνταξης των γονέων τους (από 50% που ισχύει).

Επικουρική σύνταξη σε πρατηριούχους


Χορηγείται επικουρική σύνταξη από το πρώην ΤΕΑΠΥΚ σε ετεροεπαγγελματίες πρατηριούχους υγρών καυσίμων οι οποίοι λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων (πόλεις ως 3.000 κατοίκους) συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Το επίδομα είναι ανάλογο της κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος κύριων συντάξεων. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα ως 700 ευρώ παίρνουν τα 200 ευρώ, από 700,01 ως 1.100 ευρώ παίρνουν 150 ευρώ και από 1.100,01 ως 1.600 ευρώ παίρνουν τα 100 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν παίρνουν επίδομα.

Επίδομα μητρότητας σε όλες τις μητέρες

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας (780 ευρώ το μήνα) σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και αγρότισσες (ΟΓΑ), αλλά και π. Ταμεία ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Ελάχιστη προϋπόθεση συνταξιοδότησης τα 6 έτη και 100 ένσημα

Η διάταξη ισχύει για τους ασφαλισμένους προ της 1ης.1.1993, που λόγω της πανδημίας δεν συμπλήρωσαν το 2020 τα 100 ένσημα για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης.

Χορήγηση εφάπαξ σε κληρικούς ανεξαρτήτως σύνταξης

Χορηγείται εφάπαξ στους κληρικούς πριν τη σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Επιτόκιο 5,5% για όσους έχουν χρέη


Διατηρείται ως και τον Σεπτέμβριο του 2025 η αναστολή αύξησης του επιτοκίου που ισχύει στις ρυθμίσεις χρεών. Το επιτόκιο θα είναι στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις.

Προπληρωμένη Κάρτα στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Προβλέπεται η χρήση προπληρωμένης κάρτας για την πληρωμή επιδομάτων. Τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, ανασφάλιστου υπερήλικα θα καταβάλλονται στο 50% μέσω της κάρτας που θα χρησιμοποιείται για συγκρικριμένες αγορές και το άλλο 50% θα το παίρνουν σε μετρητά οι δικαιούχοι. Εξαιρούνται τα αναπηρικά, των ομογενών, τα επιδόματα στέγασης κ.ά.

Επίδομα ανεργίας σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου


Μειούμενο θα βαίνει το επίδομα ανεργίας για εργασία με σύμβαση ορισμένου χρόνου που δεν ξεπερνά τις 3 μέρες την εβδομάδα ή τις 12 μέρες το μήνα.

Νόμιμες οι περικοπές στην επικουρική σύνταξη


Νομοθετείται το κενό που είχε προκύψει μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, για το αν εξακολουθεί να επιβάλλεται η όχι η ποινή 30% για τη μειωμένη επικουρική σύνταξη σε ποσά για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2014. Οι υπηρεσίες εφάρμοζαν κανονικά τη μείωση η οποία και τυπικά νομιμοποιείται.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης