Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μειώνεται ξανά η επενδυτική ορατότητα στο ΧΑ -0,39% στις 1.270 μον. - Στο επίκεντρο ΤΕΝΕΡΓ, Intrakat και ΕΤΕ λόγω QUBE

Μειώνεται ξανά η επενδυτική ορατότητα στο ΧΑ -0,39% στις 1.270 μον. - Στο επίκεντρο ΤΕΝΕΡΓ, Intrakat και ΕΤΕ λόγω QUBE
Παρά την αναβάθμιση από δύο μεγάλους Οίκους Fitch και Standard & Poor's και από τρεις μικρότερους DBRS, Scope Ratings και R&I, το επιτυχημένο placement της Εθνικής αλλά και του deal της Ιταλικής Unicredit με την Alpha bank, το ελληνικό αφήγημα με χρέος 404,6 δισεκ. δεν πείθει...
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.270 μονάδες, αν και στις δημοπρασίες οι πιέσεις περιορίστηκαν, με την επενδυτική ορατότητα να μειώνεται εκ νέου..
Παρά την αναβάθμιση από δύο μεγάλους Οίκους Fitch και Standard & Poor's και από τρεις μικρότερους DBRS, Scope Ratings και R&I, το επιτυχημένο placement της Εθνικής αλλά και του deal της Ιταλικής Unicredit με την Alpha bank, το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει μόλις 5,5 % από τα υψηλά του 2023(1351,68 μονάδες ενδοσυνεδριακό 27/7/2023) καθώς το  ελληνικό αφήγημα με χρέος 404,6 δισεκ. δεν πείθει...
Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αδυναμία να επαναπροσεγγίσει  τις 1.300 μονάδες με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας ενώ στην ισχυρή στήριξη παραμένει ο  κινητός μέσος όρος των 200 ημερών των 1.202 και 1,181 μονάδων ( απλός και εκθετικός αντίστοιχα ).
Βραχυπρόθεσμα, το ελληνικό χρηματιστήριο ότι είχε να δώσει το έδωσε με δεδομένο ότι οι περισσότεροι Ξένοι Θεσμικοί έκλεισαν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο και οι συναλλαγές θα περιοριστούν ..
Στις τράπεζες, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -3,27% και Alpha Bank -2,01% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -3,96% ενώ ανοδικά Εθνική +0,66% και Eurobank -0,52% από χαμηλό ημέρας -2,41%.
Στην short της  θέση 0,56% στον τίτλο της Εθνικής επέστρεψε η QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LTD, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ι ετοιμάζονται short θέσεις σε 3 ακόμη εταιρίες εκ των οποίων σε δύο ακόμη τράπεζες.
Το bankingnews εβδομάδες πριν το άνοιγμα short θέσεων είχε αποκαλύψει ότι έρχονται και οι short στις τράπεζες...
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν ΓΕΚ Τέρνα -1,82%, Motor Oil -1,45%, Viohalco -1,28%...ενώ ανοδικά έκλεισαν Lamda +1,91%, ΕΥΔΑΠ +1,48%...
Ανοίγει μάλλον αύριο 6/12 το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 10% της HelleniQ Energy και δεν αποκλείεται να πάει και λίγο παραπάνω ατο 12%, ενώ παίρνει σειρά το εταιρικό ομόλογο της Ideal και φυσικά η μεγάλη εισαγωγή του Ελ.Βενιζέλος.
Στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Intrakat +4,29%, σε νέα υψηλά, σχεδόν 14 ετών με ώθηση από τις δηλώσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.
Όπως ανάφερ, ετο μετρό Θεσσαλονίκης θα κόψει το πρώτο εισιτήριο στο τέλος του 2024, ενώ η Άκτωρ έλαβε χρηματοδότηση 85 εκατ. ευρώ από την Intrakat για να πληρώσει υποχρεώσεις ενώ απέκλεισε προς το παρόν αύξηση κεφαλαίου για την Intrakat καθώς όπως είπε δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ είπε πως ετοιμάζονται δύο σημαντικές κινήσεις, χωρίς όμως να πει περισσότερα.
Οι Intrakat και Άκτωρ έχουν αθροιστικά ανεκτέλεστο κοντά στα 5 δισ. ευρώ και στόχος είναι να «τρέξουν» τα έργα, με έμφαση την Ελλάδα και τη Ρουμανία που είναι οι δύο χώρες αιχμής.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις νέες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική πολιτική που αναμένονται εντός Δεκεμβρίου (FED στις 13/12 και ΕΚΤ 14/12), με τους επενδυτές να αναμένουν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών ενώ η ανάπτυξη δέχεται ισχυρές πιέσεις οι περισσότεροι οικονομολόγοι  προσδιορίζουν ότι η μείωση των επιτοκίων θα λάβει  χώρα το α’ εξάμηνο του 2024.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πωληθεί σε δύο, διεξάγεται νέο due diligence

Φαίνεται ότι υπάρχει ξανά κινητικότητα στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αφού με βάση πληροφορίες οι Άραβες και η First Sentier έχουν συμφωνήσει στην από κοινού διεκδίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με στόχο 18,3 με 18,8 ευρώ.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το σχήμα της First Sentier και Αράβων – είναι κοινό σχήμα πλέον – θα πάρει έως και το 90% της εταιρίας και το 10% θα κρατήσει ο βασικός μέτοχος είτε ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είτε ως Γ. Περιστέρης.
Μάλιστα έχει ξεκινήσει νέος οικονομικός έλεγχος ή due diligence από τους ενδιαφερομένους... στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αξίζει σήμερα 1,86 δισεκ. με τιμή στα 15,76 ευρώ αλλά το deal θα κλείσει στην πάνω ζώνη των 18 ευρώ.
Δεν αποκλείεται να δούμε κάποια κινητικότητα τις επόμενες εβδομάδες στην μετοχή αφού ο Περιστέρης ο βασικός μέτοχος θα ήθελε να δει τιμή πέριξ των 19,5 ευρώ…
Η First Sentier θα αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό πάνω από 50% και οι Άραβες τουλάχιστον 30%....
Η κοινή διεκδίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από First Sentier και Άραβες διευκολύνει τα μέγιστα το σχέδιο χρηματοδότησης και σίγουρα έχει το πράσινο φως από τις ελληνικές τράπεζες που είχαν υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης που δεν ικανοποιούσε όλες τις πλευρές…
Οι τραπεζίτες πάντως δηλώνουν πιο αισιόδοξοι πλέον και με νόημα τονίζουν «αυτό θα είναι καλό deal»
Με την κοινή κάθοδο First Sentier και Αράβων και η Κυβέρνηση αισθάνεται άνετα αφού Άραβες και Αμερικανοί δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο…
Στα 18,8 ευρώ τιμή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αποτιμάται συνολικά 2,22 δισεκ. ευρώ από 1,88 δισεκ. σήμερα ή premium 18% περίπου…

Capital Link : 25η Συνάντηση Κορυφής για την Ελληνική Οικονομία και τις Επενδύσεις στη Νέα Υόρκη  

Μετά το επενδυτικό roadshow που διοργάνωσε η Morgan Stanley στο Λονδίνο, στις 27-28 Νοεμβρίου με συμμετοχή περοσσοτέρων από 30 ελληνικές εταιρείες, σειρά έχει το 25ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκεμβρίου, όπου  21 εισηγμένες θα έχουν συναντήσεις με ξένους επενδυτές με βασικό θέμα την επιτάχυνση των επενδύσεων για τη διατήρηση της ανάπτυξης.
Οι  24 Εισηγμένες Εταιρίες θα έχουν σειρά συναντήσεων με πληθώρα ξένων επενδυτών είναι  : Athens Exchange Group - Aegean Airlines - Alpha Bank - EYDAP -Attica Bank - AUTO HELLAS - AVAX Group -Dimand S.A. - ELLAKTOR S.A. – Eurobank - GEK Terna Group - HELLENiQ ENERGY Holdings - Intrakat S.A. - LAMDA Development - MOTOR OIL Group - MYTILINEOS - National Bank of Greece - Opap - OTE Group of Companies - Piraeus Bank - PRODEA Investments - Public Power Corporation – PPC - Trastor REIC- Cosmos Health, Inc. (NASDAQ: COSM)  
Το Συνέδριο στηρίζουν με τη συμμετοχή τους εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες:  1) τις 4 συστημικές τράπεζες, Alpha Bank - Eurobank - Εθνική - Πειραιώς, 2) την Attica Bank και την Hellenic Development Bank,  και από τις σημαντικότερες Global Investment Banks • Barclays • BNP Paribas • Goldman Sachs International • Morgan Stanley • Nomura • AXIA Ventures Group Ltd.  

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,13% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,40%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο, οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν τα υψηλά της ημέρας, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,35% και ο Γενιός Δείκτης στο +0,10%.
Περί τις 13:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -4,01% και Alpha Bank -3,96% αλλά  και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Μυτιληναίο -2,73%, ΔΕΗ, ΟΤΕ -1,5%..και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,46% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,36%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,39% στις 1.270 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.276,64 μονάδες και χαμηλό τις 1.258,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 19,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα o όγκος στα 32,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 27,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 19,4 εκατ. ευρώ και όγκου 9,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank 1,99 τεμαχία αξίας 3,02 εκατ. ευρώ, η Eurobank διακίνησε 6,6 εκατ. τεμάχια αξίας 10,9 εκατ. ευρώ και η Εθνική 275 χιλ. τεμάχια αξίας 1,67 εκατ. ευρώ,.
Η ΔΕΗ 70 χιλ. τεμάχια αξίας 749 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 110 χιλ. τεμάχια αξίας 1,43 εκατ. ευρώ.
Η  Aegean  25 χιλ. τεμάχια αξίας 285 χιλ. ευρώ και η Intrakat  412 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.270 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 1.202 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 1.181 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.325 και οι 1.350 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 1.050 μονάδων και ακολουθούν οι 1.000 μονάδες και η ισχυρή στήριξη των 952 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 932 μονάδων  ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.100 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,41%  - Το spread με την Ιταλία στις -61 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι οι Κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και θα αρχίσουν να μειώνουν το επόμενο έτος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου σε Ευρωζώνη έδειξαν υποχώρηση στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο ενώ ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε σε ετήσια  βάση τον Οκτώβριο κατά 3%  με βραδύτερο ρυθμό έναντι 3,4% τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2021.
Ο στόχος ήταν να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% αλλά ο πληθωρισμός ως νομισματικό φαινόμενο κατάφερε να τιθασευτεί λόγω της επερχόμενης ύφεσης στην Γερμανία και άλλες ισχυρές χώρες και βεβαίως στο γεγονός ότι κανένα από τα τοξικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι ενεργά…
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ΕΚΤ σταματάει πλήρως τις αυξήσεις των επιτοκίων και από τα μέσα του 2024 θα ξεκινήσει τις μειώσεις με στόχο το βασικό παρεμβατικό να μειωθεί από 4,5% σε 3%.
Θυμίζουμε ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,75% και το αποδοχής καταθέσεων στο 4%.
Για να μειωθεί σε διάστημα 6 μηνών 2% σημαίνει ότι η ΕΚΤ από το Καλοκαίρι 2024 έως τέλη 2024 θα προβεί σε 4 μειώσεις 0,50% η κάθε μια οδηγώντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 2,5% από 4,5%.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 4,02% με το μεταξύ τους spread στις -61 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,21% και το 2ετές στο 4,62%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της Scope Ratings και της DBRS.
Επίσης, η Moody's προέβη σε διπλή αναβάθμιση και υπολείπεται ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Fitch, όπως αναμενόταν, αναβάθμισε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,50% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 47 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ωστόσο η  Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Watsa (Fairfax) δηλώνει ότι θα αρχίσει να σκέπτεται πωλήσεις στην Eurobank στα 3 ευρώ ή όταν θα κερδίζει 2,5 δισεκ.

Ο Watsa o επικεφαλής του καναδικού fund Fairfax που είναι μέτοχος με 33% στην Eurobank έχει δηλώσει ανεπίσημα ότι βλέπει την μετοχή της Eurobank... στα 2,5 με 3 ευρώ από 1,64 ευρώ την τρέχουσα περίοδο…

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών της Eurobank είναι 2,52 ευρώ αλλά το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης μετά την ενσωμάτωση της Grivalia είναι στα 0,96 ευρώ.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής, που στάθηκε δίπλα στην Eurobank ακόμη και στην σκοτεινή περίοδο όπου υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο η διοίκηση Καραβία - Ιωάννου κατάφερε εν μέσω Συμπληγάδων να ξεπεράσει τα εμπόδια και η Eurobank να καταστεί η τράπεζα με την υψηλότερη κερδοφορία και την υψηλότερη αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η επιτυχία αυτή, επισκίασε και το μεγάλο deal του Χρυσικού στα ακίνητα με το Fairfax.
Οι υπεραξίες από την Ελλάδα ξεπερνούν τα 2,2 δισεκ.
Φθάνοντας στο σήμερα το Fairfax κατέχει το 33% της Eurobank, κατέχει mezzanine ομόλογα, κατέχει κρατικά ομόλογα, στρατηγικό ποσοστό στην Eurolife, στον Μυτιληναίο κ.α.
Το Fairfax είναι ένας δηλωμένος μακροπρόθεσμος επενδυτής και κερδισμένος επενδυτής από την Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι από την Ελλάδα οι υπεραξίες που αποκομίζει είναι 2,2 δισεκ.
Ωστόσο μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις του Fairfax είναι πλέον η Eurobank αφού από 1,18 δισεκ. που έχει επενδύσει – αρχική επένδυση 942 δισεκ ευρώ και ιστορικό κόστος κτήσης 2,52 ευρώ – η αποτίμηση του 33% των μετοχών ή 1,226 δισεκ. μετοχές που κατέχει αποτιμάται στα 2 δισεκ. δηλαδή κέρδος 780 εκατ ευρώ.
Όπως τονίσαμε το Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής, για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει πωλήσεις αλλά όπως έχει δηλώσει ο Watsa θα έβλεπε την μετοχή… της Eurobank στα 2,5 με 3 ευρώ τα επόμενα χρόνια….
Όποτε φθάσει λοιπόν στα 3 ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου της Fairfax στην Eurobank θα αξίζει 3,5 με 3,7 δισεκ. ευρώ οπότε θα μιλάμε για κέρδος 2,5 δισεκ. πλέον των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί…
Εάν η Eurobank φθάσει στα 3 ευρώ π.χ. προς τα τέλη του 2025 με την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International θα αξίζει στο χρηματιστήριο 11 δισεκ. από 6,1 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου… οπότε τότε το Fairfax θα αρχίσει να σκέπτεται να πωλήσει ένα ποσοστό π.χ. το 33% να μειωθεί στο 20% αλλά και πάλι να διατηρήσει ένα στρατηγικό ποσοστό.
Οπότε πωλήσεις του Fairfax βλέπουμε όταν το ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά.
Για την χρήση 2023 θα διανείμει 0,10 ευρώ ανά μετοχή που μόνο για το Fairfax σημαίνει 122 εκατ ευρώ και για την χρήση 2024 σημαίνει διανομή του 30% των κερδών δηλαδή περίπου 0,12 ευρώ ανά μετοχή…
Με βάση ενδείξεις μέσα με τέλη Ιανουαρίου 2024 θα ακυρώσει το 1,4% των ιδίων μετοχών που απέκτησε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν σχεδιάζει άλλη επαναγορά εντός του 2024 αφού θα εστιάσει στην δημόσια πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου για την οποία εκτιμάται ότι θα έχει επενδύσει συνολικά 650 με 680 εκατ και θα προσδοκάει κέρδη 300 εκατ ετησίως…

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 5/12 οι ασιατικές αγορές,  με επίκεντρο την απόφαση της Reserve Bank of Australia για τα επιτόκια και στους οικονομικούς δείκτες της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Αναλυτικά η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, ενώ στο μέτωπο των δεδομένων, ο PMI υπηρεσιών της Ιαπωνίας έδειξε συνολική ανάπτυξη στον τομέα τον Νοέμβριο, αλλά κάτω από τις προσδοκίες, ενώ η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας ξεπέρασε τις προβλέψεις.
 Οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν τώρα τη δημοσιοποίηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ιαπωνίας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,33%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,67%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,07%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,82% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,89%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές  καταγράφονται σήμερα 5/12 στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις νεότερες εκθέσεις για τους τομείς των υπηρεσιών,  της μεταποίησης στη Γερμανία και τις τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη
Ο Composite PMI Output Index της Ευρωζώνης, ο οποίος μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 47,6 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,1 μονάδας δείκτη από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε υψηλό τεσσάρων μηνών,Ωστόσο, ο αριθμός ήταν κάτω από το ουδέτερο σημείο των 50 μονάδων για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Ο Δείκτης Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI τον Νοέμβριο ήταν επίσης υψηλότερος από την ένδειξη του προηγούμενου μήνα, διαμορφωμένος στο 48,7, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,9 μονάδες δείκτη από τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε υψηλό δύο μηνών.
Οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat την Τρίτη. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ) αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 9,4% στη ζώνη του ευρώ και 8,7% στην ΕΕ.
Πτώση -213% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στα 39,25 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται  οι τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 78,53 δολ. το βαρέλι στο +0,65% και του αμερικανικού αργού στα 73,45 δολ. το βαρέλι στο +0,60%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,30%, ο Nasdaq στο -0,40% και το ETF GREC στο -1,16% ( 36,54 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητικές τις συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Η Εθνική έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με άνοδο +0,66% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,58 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,51 ευρώ, με πτώση -2,01%, με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1340 ευρώ, με πτώση -3,27%, με όγκο 3,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,92 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,65 ευρώ, με άνοδο +0,52%, με όγκο 10,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,66 ευρώ, με πτώση -2,05%, με όγκο 24 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 564 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,33 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 10,72 ευρώ, με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 536 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 293 δισ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές .
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Viohalco, ΟΤΕ....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Lamda, ΕΥΔΑΠ, Quest ...
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,80 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 9,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με πτώση -1,21% και αποτίμηση 5,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,97 ευρώ, με άνοδο +1,42% και αποτίμηση 5,54 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,64 ευρώ, με πτώση -1,02% και αποτίμηση 4,06 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,78 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 12,96 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,34 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 15,76 ευρώ, με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 1,86 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,45 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,48 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,54 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,38 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 5,20 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ  έκλεισε στα 6,18 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 658 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,88 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 5,08 ευρώ, με άνοδο +3,67% και κεφαλαιοποίηση 159 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,41% - Το spread με την Γερμανία στις 113 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/12 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,41% και το 10ετές ιταλικό 4,02% με το μεταξύ τους spread στις -61 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης από 117 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -61 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 49 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 5/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Δεκεμβρίου του 2023 στο 4,02%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/12/2023 στο 2,28%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,61% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,92% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,02% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,39%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης