Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Kαθήκον του ΝΑΤΟ η υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά χωρίς πόλεμο με τη Ρωσία

Stoltenberg: Kαθήκον του ΝΑΤΟ η υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά χωρίς πόλεμο με τη Ρωσία
O Jens Stoltenberg προειδοποίησε ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τις συμμαχικές δημοκρατίες,
Το κύριο καθήκον του ΝΑΤΟ παραμένει η παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία, χωρίς όμως να εμπλακεί σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως μεταφέρει το ουκρανικό πρακτορείο Strana.
Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ έχει δύο θεμελιώδη καθήκοντα: Το πρώτο είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία.
Το άλλο πιο σημαντικό καθήκον είναι να αποτρέψει την κλιμάκωση, να αποτρέψει τη μετατροπή αυτής της σύγκρουσης σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Επειδή αυτό θα φέρει περισσότερα δεινά, θάνατο και καταστροφή», είπε.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, το ΝΑΤΟ στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την ετοιμότητά του να υπερασπιστεί το έδαφός του, ιδίως με την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της.
Πιστεύει δε ότι το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να συνθηκολογήσει και το ΝΑΤΟ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο μακροπρόθεσμα».
«Ναι, αυτό έχει ένα τίμημα, αλλά το τίμημα της μη στήριξης της Ουκρανίας είναι πολύ υψηλότερο από το τίμημα της υποστήριξης της Ουκρανίας.
Θα είμαστε πιο ευάλωτοι αν κερδίσει ο Πρόεδρος Putin», είπε ο γενικός γραμματέας.
Σημείωσε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο μετά τον πόλεμο και εάν πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ίδια η Ουκρανία «πρέπει να αποφασίσει ποιοι τρόποι τερματισμού αυτού του πολέμου είναι αποδεκτοί».
Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα o Stoltenberg είπε πως το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία για τα μέλη του μπλοκ.
Ο Γενικός Γραμματέας παραδέχτηκε επίσης ότι η κατάσταση στο μέτωπο στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη από το αναμενόμενο.
Τέλος, ο Stoltenberg είπε ότι το Κίεβο «προκαλεί μεγάλες απώλειες στη Ρωσία», έχει ανακαταλάβει το 50% του εδάφους που είχε καταλάβει η Ρωσία και ότι «επικράτησε ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος».
«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι «πιο αδύναμη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά» από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Μέση Ανατολή

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, από τις Βρυξέλλες, απηύθυνε έκκληση για παράταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, προκειμένου να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Νοεμβρίου, κάλεσε επίσης το Ιράν να «χαλιναγωγήσει τους οικείους» και εταίρους του μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Επισημαίνεται πως οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Γ. Stoltenberg ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πιο μόνιμη αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην περιοχή για να διατηρήσει την ειρήνη. «Η σταθερότητα εξαρτάται από το ότι όλες οι πλευρές επιλέγουν τον διάλογο και τη διπλωματία αντί της σύγκρουσης και του χάους», πρόσθεσε ο Stoltenberg.
Εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, το συντομότερο δυνατό.
«Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα της Τουρκίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας», είπε ο Stoltenberg, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα στην Υπουργική Σύνοδο.
Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Ο Γ. Stoltenberg σημείωσε ότι ο διάλογος είναι σημαντικός και ότι «η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, αλλά οι ενέργειες του Πεκίνου αμφισβητούν την ασφάλειά μας και πρέπει να συνεργαστούμε για να ανταποκριθούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης