Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤΧΣ: Στα 1,33 ευρώ/μετοχή η προσφορά της UniCredit για το 9% της Alpha Bank... «καλόπιστη» - Αρχίζει η διαγωνιστική διαδικασία

ΤΧΣ: Στα 1,33 ευρώ/μετοχή η προσφορά της UniCredit για το 9% της Alpha Bank...  «καλόπιστη» - Αρχίζει η διαγωνιστική διαδικασία
Το ΤΧΣ εκκινεί τη διαδικασία διάθεσης με πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στο κεφάλαιο της «Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» με Διαγωνιστική Διαδικασία
Μπορεί να άργησε λίγο... αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι η προσφορά της UniCredit για το 9% της Alpha Bank ήταν στα 1,33 ευρώ... ή με discount 5% με βάση το κλείσιμο της 27ης Οκτωβρίου 2023, ενώ με βάση το κλείσιμο της 20ης Οκτωβρίου 2023 (δηλαδή πριν την κατάθεση της προσφοράς), η τιμή προσφοράς είναι με premium 4,7%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε επίσης ότι αρχίζει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στο κεφάλαιο της Alpha Bank, όπως ορίζει ο νόμος.
Το ΤΧΣ, υπενθυμίζει ότι την 23η Οκτωβρίου 2023, το ΤΧΣ έλαβε δεσμευτική προσφορά από την UniCredit για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Bank, ήτοι 211.138.299 μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% του καταβεβλημένου κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha, σε τιμή πώλησης ανά Μετοχή ποσού 1,33 ευρώ.

«Καλόπιστη» η προσφορά

Μετά την αξιολόγηση της Προσφοράς από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ έκρινε ότι η Προσφορά είναι καλόπιστη (bona fide offer) σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης (όπως ορίζεται κατωτέρω).
Το ΤΧΣ καλωσορίζει αυτή την προσφορά, η οποία ανακοινώθηκε σε συνάρτηση με μια ευρύτερη στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Alpha και τη UniCredit.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ, ήτοι τον Νόμο 3864/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ο «Νόμος του ΤΧΣ»), και στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ, περίληψη της οποίας δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ανακοινώνει την πρόθεσή του να εκκινήσει τη διαδικασία διάθεσης των Μετοχών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας διάθεσης (η «Διαγωνιστική Διαδικασία»).

Τι περιλαμβάνει η διαγωνιστική διαδικασία

Η Διαγωνιστική Διαδικασία θα περιλαμβάνει διαδικασία υποβολής προσφορών – διαδικασία επίσημης πώλησης μέσω πλειστηριασμού, της Στρατηγικής Αποεπένδυσης και θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδος στις 30 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023 στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος.
Το ΤΧΣ έχει ορίσει την Lazard Frères SAS ως σύμβουλο διάθεσης.
H Lazard, με αυτή την ιδιότητα θα διεξάγει την διαδικασία των προσφορών.
Η UniCredit δύναται να συμμετάσχει στη Διαγωνιστική Διαδικασία.
Προκειμένου να θεωρηθεί ως επιλέξιμη μια προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι το ΤΧΣ θα αξιολογήσει προσφορές μόνο επί τη βάσει ότι:
(i) η προσφορά είναι για όλες τις Μετοχές,
(ii) δεν θα προσφερθεί η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων (due diligence) από το ΤΧΣ και την Alpha,
(iii) σχέδιο σύμβασης αγοραπωλησίας θα καταστεί διαθέσιμο από το ΤΧΣ και οποιαδήποτε τροποποίηση αυτού από τον ενδιαφερόμενο (εκτός αν επιτρέπεται βάσει των όρων αυτού) θα καθιστά τον επενδυτή μη επιλέξιμο, και
(iv) με την προσφορά του επενδυτή θα προσκομιστεί απόδειξη για την ύπαρξη άμεσα διαθέσιμων κεφαλαίων.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές υποχρεούνται επίσης να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις γνωστοποίησης ταυτότητας πελάτη (KYC) προκειμένου να θεωρηθούν ως επιλέξιμοι.
Οποιαδήποτε προσφορά από έναν επιλέξιμο επενδυτή πρέπει να είναι υψηλότερη από την Προσφορά της UniCredit.
Η ολοκλήρωση της πώλησης των Μετοχών τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, το οποίο θα αξιολογήσει την προσφορά του προτιμητέου πλειοδότη σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις για το δίκαιο και εύλογο της προσφοράς (fairness opinion) τις οποίες θα λάβει από τους ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς του συμβούλους σύμφωνα με τον Νόμο του ΤΧΣ.
Όλες οι προσφορές που θα κατατεθούν θεωρούνται αυστηρά εμπιστευτικές και θα αξιολογηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ΤΧΣ στο τέλος της διαδικασίας.

Στις 13 Νοεμβρίου 2023 τα αποτελέσματα για το 9% της Alpha Bank

Τα αποτελέσματα της Διαγωνιστικής Διαδικασίας πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο δυο (2) ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.
Η Lazard ενεργεί ως Σύμβουλος Διάθεσης του ΤΧΣ και η Rothschild & Co ως Σύμβουλος Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Η Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κυριακίδης Γεωργόπουλος ενεργούν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης