Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο δρόμος προς την αποδολαριοποίηση: Το κινεζικό ψηφιακό Yuan χρησιμοποιήθηκε για 1η φορά σε διακανονισμό συναλλαγής πετρελαίου

Ο δρόμος προς την αποδολαριοποίηση: Το κινεζικό ψηφιακό Yuan χρησιμοποιήθηκε για 1η φορά σε διακανονισμό συναλλαγής πετρελαίου
Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέρος των οποίων είναι το Άμπου Ντάμπι, συμμετέχουν στην πλατφόρμα mBridge για την υποστήριξη διασυνοριακών συναλλαγών με την CBDC
Το ψηφιακό γουάν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον διακανονισμό μιας συναλλαγής πετρελαίου, ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Σαγκάης (SHPGX).
Η PetroChina International αγόρασε 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού στις 19 Οκτωβρίου.
Η συναλλαγή ήταν μια απάντηση σε έκκληση της Επιτροπής του Δημοτικού Κόμματος της Σαγκάης και της Δημοτικής Κυβέρνησης να εφαρμόσουν το ψηφιακό νόμισμα της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (CBDC), το οποίο αναφέρεται επίσης ως e-CNY, στο διεθνές εμπόριο, ανέφερε η Υπηρεσία.
Είναι «ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για το ψηφιακό γουάν, σύμφωνα με την κρατικά ελεγχόμενη China Daily.
Ο πωλητής και η τιμή στη συναλλαγή δεν αποκαλύφθηκαν. Η τιμή του από 13 παραγωγούς ήταν 95,72 δολάρια ανά βαρέλι στις 19 Οκτωβρίου.
Η συμφωνία για το αργό πετρέλαιο σηματοδοτεί επίσης ένα σημαντικό βήμα στη χρήση του γιουάν στη διεθνή αγορά και στην παγκόσμια κίνηση προς την αποδολαριοποίηση.
Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, η χρήση του γιουάν σε διασυνοριακούς διακανονισμούς αυξήθηκε κατά 35% από έτος σε έτος, φθάνοντας τα 1,39 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η China Daily.
Το γιουάν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο SHPGX τον Μάρτιο, όταν η γαλλική TotalEnergies συμφώνησε να πουλήσει LNG στην China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
Η δεύτερη συμφωνία LNG σε γιουάν πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της CNOOC και της γαλλικής Engie. Αυτές οι συναλλαγές δεν αφορούσαν το ψηφιακό γουάν.
Επίσης, στις 19 Οκτωβρίου, η First Abu Dhabi Bank ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία για το ψηφιακό νόμισμα με την Bank of China, την κρατική εμπορική τράπεζα, στο τρίτο Belt and Road Forum for International Corporation, το οποίο ολοκληρώθηκε μια μέρα πριν.
Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέρος των οποίων είναι το Άμπου Ντάμπι, συμμετέχουν στην πλατφόρμα mBridge για την υποστήριξη διασυνοριακών συναλλαγών με την CBDC.
Το Άμπου Ντάμπι υπέγραψε συμφωνία με την Ινδία τον Αύγουστο για τη διευθέτηση συμφωνιών πετρελαίου σε ρουπίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης