Τελευταία Νέα
Speculator

Με ρυθμό 5% τρέχουν οι όγκοι πωλήσεων της Revoil στο Α΄ εξάμηνο 2023

tags :
Με ρυθμό 5% τρέχουν οι όγκοι πωλήσεων της Revoil στο Α΄ εξάμηνο 2023
Ο στόχος κερδοφορίας του 2023, η αισιοδοξία λόγω τουρισμού και τα «φρένα» από επιτόκια, πετρέλαιο θέρμανσης και μη επανάληψης εκτάκτων κερδών από αποθέματα
Σχετικά Άρθρα
Με αύξηση της τάξεως του 5% τρέχουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι όγκοι πωλήσεων καυσίμων (πλην πετρελαίου θέρμανσης) της Revoil στο εξάμηνο 2023 γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί κερδοφορία της τάξεως των 4,7 με 5 εκ ευρώ κατά την χρήση 2023 δεδομένου ότι η ζήτηση για καύσιμα είναι επιταχυνόμενη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αύξησης του τουρισμού.
Η εταιρία είχε θέσει ως στόχο στις αρχές του έτους την επίτευξη κερδών ανάλογων της χρήσης του 2021, καθώς εκτός απροόπτου φέτος δεν αναμένεται να επαναληφθεί το έκτακτο φαινόμενο της καταγραφής κερδών από αποθέματα που συνέβη το 2022 λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 οι επιδόσεις της εισηγμένης επηρεάζονται και από την κακή πορεία των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω του ζεστού χειμώνα με τη συγκεκριμένη αγορά να κινείται με πτώση στους όγκους της τάξεως του 29%. Ωστόσο, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί λιγότερο από το ένα τρίτο των πωλήσεων της Revoil γεγονός που σημαίνει ότι οι επιδράσεις στο καθαρό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Η εισηγμένη πάντως σε επίπεδα καθαρής κερδοφορίας επηρεάζεται αρνητικά και από τα υψηλά επιτόκια όπως άλλωστε συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με τις δαπάνες για τόκους λόγω κυμαινόμενων επιτοκίων να αυξάνονται. Ωστόσο η επίδραση δεν είναι ουσιώδης καθώς με αύξηση των επιτοκίων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το καθαρό αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 260 χιλιάδες ευρώ περίπου υπό την αίρεση της διατήρησης του δανεισμού στα περυσινά επίπεδα.

Η Revoil έκλεισε το 2022 με καθαρό δανεισμό ύψους 21,6 εκ ευρώ μειωμένο κατά 1,1 εκ ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

Οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις στο τέλος του 2022 ήταν 27,6 εκ ευρώ εκ των οποίων 8,86 εκ ευρώ ήταν factoring λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου θέρμανσης που είχαν επικρατήσει στα τέλη του 2022 γεγονός που δημιουργούσε ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι πωλήσεις. Τη φετινή χρονιά αναμένεται περιορίσει το δανεισμό της λόγω της αποπληρωμής δανείων βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει. Το μέσο κόστος δανείων της Revoil για το 2022 ήταν 3,95% για τα μακροπρόθεσμα δάνεια και 4,45% για τα βραχυπρόθεσμα.

Η εταιρία συνεχίζει τις επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ και τη φετινή χρονιά προχώρησε στην απόκτηση του 30% των μεριδίων της εταιρείας «ΛΙΘΑΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε», η οποία έχει αναλάβει το έργο της ανάπτυξης αιολικού πάρκου 4,2MW και μέσω αύξησης κεφαλαίου καταβάλλοντας 601.500 ευρώ το 50% των μεριδίων της εταιρείας “Αιγαιοηλεκτρική Λάκκας ΕΠΕ” η οποία κατέχει τις σχετικές άδειες για την κατασκευή αιολικού πάρκου 3MW στη Βοιωτία.
Για τη χρήση του 2022 η Revoil προχώρησε στη διανομή μερίσματος 0,048 ευρώ ανά μετοχή.
Στα τέλη Ιουνίου η εταιρία προχώρησε στη σύναψη σύμβασης διάρκειας ενός έτους για Ειδική Διαπραγμάτευση της μετοχής της με την Beta Χρηματιστηριακή προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της μετοχής.
Η αποτίμηση στο ΧΑ διαμορφώνεται στα επίπεδα των 38,1 ευρώ γεγονός που μεταφράζεται σε ιστορικό πολλαπλασιαστή κερδών ελαφρώς υψηλότερο του 7 ο οποίος είναι αισθητά χαμηλότερος από το μέσο P/E της χρηματιστηριακής αγοράς.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης