Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Σκοτεινιάζει το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας - Μάχη με τον χρόνο λόγω Τουρκίας και Ουκρανίας - Τα 2 στρατόπεδα

ΝΑΤΟ: Σκοτεινιάζει το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας - Μάχη με τον χρόνο λόγω Τουρκίας και Ουκρανίας - Τα 2 στρατόπεδα
Η Συμμαχία δίνει αγώνα δρόμου για να μην χάσει την προθεσμία της 11ης Ιουλίου για την ένταξη της Σουηδίας
Μάχη με τον χρόνο δίνει η Βορειοατλαντική Συμμαχία για να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να απολέσει την προθεσμία της 11ης Ιουλίου για την ένταξη της Σουηδίας στο Σύμφωνο…
Από την άλλη, οι σύμμαχοι τελούν σε πλήρη διχασμό λόγω Ουκρανίας, με άλλους να συντάσσονται με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και με άλλους να παίρνουν αποστάσεις…
Ειδικότερα, με ένα τελεσίγραφο προς την ΕΕ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan μία μόλις ημέρα πριν τη Σύνοδο: συνέδεσε την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με... τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και της ΕΕ.
«Πρώτα ανοίξτε τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο στην Σουηδία» δήλωσε χαρακτηριστικά παραμονή της έναρξης της ετήσιας συνόδου κορυφής του NATO στη Λιθουανία.
Μιλώντας ενόψει της αναχώρησής του για την Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη το περσινό καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή, ο Erdogan διεμήνυσε ότι η συμφωνία της Τουρκίας για τη Σουηδία δεν συνδέεται με την αγορά μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τερματισμός του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα διευκολύνει τη διαδικασία για ένταξη του Κιέβου στο NATO.
Στον αντίποδα, πάντως, η ΕΕ διαμηνύει ότι οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ξεχωριστές.
«Η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες» δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Dana Spinant.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ο οποίος διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενταξιακών διαπραγμετεύσεων της Τουρκίας και του αιτήματος της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ουκρανία…

«Το να κρατάμε το ΝΑΤΟ ενωμένο είναι πραγματικά κρίσιμο», είχε σημειώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Biden.
Αλλά η ενότητα των 31 μελών του ΝΑΤΟ είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερή της δοκιμασία τα τελευταία έτη… λόγω Ουκρανίας.
Στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στη Λιθουανία αυτή την εβδομάδα θα τεθεί ως ζήτημα η ένταξη της Ουκρανίας.
Και ήδη έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα…
Το ένα στρατόπεδο, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και της ίδιας της Ουκρανίας, θέλει τη χώρα να μπαίνει ενταξιακή τροχιά το συντομότερο δυνατόν.
Το άλλο, με επικεφαλής τη Γερμανία, θέλει να επιβραδύνει τη διαδικασία και να προωθήσει άλλες μορφές εγγυήσεων ασφαλείας χάριν του Κιέβου.
Οι επιδέξιοι διπλωμάτες πιθανότατα θα βρουν μια μορφή λέξεων που θα χαρτογραφήσουν αυτές τις ρωγμές.
Το τελικό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία στο μέλλον, αλλά θα αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση για γρήγορη παρακολούθηση της διαδικασίας.
Αυτό, όμως, δεν θα είναι το τέλος...
Πίσω από τα επιχειρήματα κρύβονται θεμελιώδεις διαφορές σχετικά με το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.
Το σκληροπυρηνικό στρατόπεδο πιστεύει ότι στόχος πρέπει να είναι η νίκη της Ουκρανίας και η ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας.
Όπως πιστεύουν τα μέλη του, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη είναι να σπάσει η ρωσική δύναμη και στη συνέχεια να εισέλθει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ειρήνη είναι να σπάσει η ρωσική δύναμη και στη συνέχεια να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο, λένει, έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα για την υπερβολική επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ και της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων - και επειδή οι Αμερικανοί χρονοτριβούν για τη συμπερίληψη της Ουκρανίας στο Σύμφωνο.
Ανώτερος γερμανός διπλωμάτης εκτιμά ότι πίσω από τους ισχυρισμούς της Πολωνίας περί ολοκληρωτικής ήττας του Vladimir Putin βρίσκεται ο κρυφός πόθος ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να διαλυθεί.
Οι Αμερικανοί δεν λένε πως η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απλώς πατούν το φρένο.
Όταν οι αγανακτισμένοι σκληροπυρηνικοί αναφέρουν την πρόσφατη γρήγορη είσοδο της Φινλανδίας στη συμμαχία ως προηγούμενο, η απάντηση των ΗΠΑ είναι ότι η Φινλανδία, ως μέλος της ΕΕ, πληρούσε ήδη όλες τις απαιτήσεις για μέτρα κατά της διαφθοράς, δημοκρατική διακυβέρνηση και άλλα παρόμοια.
Πίσω από τις επίσημες αμερικανικές αντιρρήσεις κρύβεται η ανησυχία ότι οποιαδήποτε δέσμευση για γρήγορη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρατείνει τον πόλεμο και να δημιουργήσει επικίνδυνες επιπλοκές σε μια μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση.
Για παράδειγμα, θα καλύπτονταν η Κριμαία από εγγύηση ασφάλειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία;
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι ορισμένοι σύμμαχοι θα ήθελαν πραγματικά να δουν το ΝΑΤΟ να σέρνεται σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Πάντως, οι ΗΠΑ, αντί να πιέζουν το ΝΑΤΟ για όπλα, δίνουν έμφαση σε εναλλακτικές μορφές εγγύησης ασφάλειας.
Η ιδέα θα ήταν να δημιουργηθεί μια μοναδική στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει τη μεταφορά όπλων υψηλής τεχνολογίας και την έντονη στρατιωτική συνεργασία.
Το σχέδιο, λέει ένας Αμερικανός αξιωματούχος, είναι να δημιουργηθεί ένας «στρατός προσανατολισμένος στην άμυνα που θα αποτελούσε πολύ σκληρό στόχο για οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση» - σαν τη σχέση ΗΠΑ – Ισραήλ.
Όπως οι Ισραηλινοί, οι Ουκρανοί θα ήταν ένας στενός σύμμαχος των Αμερικανών, εφοδιασμένοι με τον πιο προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Αλλά η Ουκρανία δεν θα καλύπτεται από την εγγύηση ασφαλείας του Άρθρου V του ΝΑΤΟ.
Η άλλη πλευρά λέει πως η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η Ρωσία είναι απίθανο να επιτεθεί σε μια χώρα που καλύπτεται από το Άρθρο V.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η αμερικανική άποψη θα πρέπει να επικρατήσει.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε κίνηση για την επιτάχυνση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε εύκολα να γίνει θέμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Και κάτι άλλο… το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το 1949 στον απόηχο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και στην έναρξη του ψυχρού πολέμου.
Οι Αμερικανοί πολιτικοί που δημιούργησαν τη συμμαχία είχαν μια πνευματική και συναισθηματική δέσμευση για την υπεράσπιση της Ευρώπης που δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη στην Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης