Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ελεγχόμενη διόρθωση παρά τη μεγάλη πτώση στο εξωτερικό

Μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Ελεγχόμενη διόρθωση παρά τη μεγάλη πτώση στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Αν δεν είχαν διευρυνθεί οι απώλειες στον DAX (χαμηλό τριμήνου), ο οποίος βρέθηκε να χάνει πάνω από 2% στο τέλος της δικής μας συνεδρίασης ίσως να είχαμε πάει καλύτερα. Παρά τη διόρθωση δεν είδαμε πανικό, δεν είδαμε να εξαφανίζονται οι αγοραστές, δεν είδαμε κινήσεις απογοήτευσης. Θα σημειώναμε ότι ειδικά στα μικρομεσαία, όπου σε τέτοιες πτώσεις, πάνε δυνατά πιο κάτω, οι απώλειες που έγραψαν σήμερα ήταν αστείες. Κάποιες μετοχές έχουν κάνει ράλι 100% και έπεσαν 2%. Σιγά το πράμα…

Άλλες εποχές με τέτοια πτώση έξω θα μετράγαμε limit down και πόσες μετοχές είχαν κλειδώσει. Πάνε αυτά! Τώρα όλοι θέλουν πτώση για να αγοράσουν. Οι τράπεζες πήγαν καλύτερα από κάποια μη τραπεζικά χαρτιά, αλλά και στα περισσότερα από αυτά η διόρθωση ήταν φυσιολογική. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό, γιατί έως ένα βαθμό θα μας επηρεάσει. Απώλειες τελικά 1,23% με τζίρο 80 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης έχασε 0,54%. Η Εθνική έχασε 1,52%, η Πειραιώς 0,72%, η Alpha Bank 0,40% και η Eurobank έκλεισε με οριακή άνοδο 0,29%. Μετά από τέτοιο ράλι, αυτή η διόρθωση δεν χαρακτηρίζεται σοβαρή.

ΟΜΟΛΟΓΑ: Μόνο η ελληνική δεκαετία υποχωρούσε σήμερα και ήταν στο 3,92% πριν λίγο. Η γερμανική δεκαετία είχε άνοδο 6% και ήταν στο 2,6325%, της Βρετανίας άνοδο 5,5% και στο 4,74% και της Αμερικής 3,5% και στο 4,08%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση 2,96%. Τέλειωσαν και οι εκλογές και ακόμα περιμένουμε τον αγοραστή. Δεν έχουμε ξαναδεί άλλη παρόμοια περίπτωση.

QUEST: Σε επαφή ξανά με τα υψηλά της και με αυτά που βλέπουμε στις ομοειδείς όχι μόνο πρέπει να τα σπάσει αλλά να γράψει και νέα ιστορικά υψηλά.

BΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Καλή διόρθωση για Coca Cola (-2,69%), Motor Oil (-2,40%) και ΟΠΑΠ (-2,17%).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Μετά από τέτοιο ράλι, η διόρθωση δεν έφερε πτώση σημαντική σε αυτές τις μετοχές. Ακόμα και η Βιοκαρπέτ, η οποία έχασε 4,62% όταν μέχρι χθες είχε άνοδο 65%. Δηλαδή, η πτώση 1,99% της Μοτοδυναμικής δεν είναι μεγάλη, ούτε το -1,74% της Unibios.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Καμία διάθεση για διόρθωση. Ειδικά οι μικρές του κλάδου συνέχισαν ανοδικά. Η Άβαξ είχε άνοδο 5,71% και πλέον είναι στα 1,5180 ευρώ. Η Δομική Κρήτης είχε άνοδο 4,58% και προέρχεται από δύο ανοδικές με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Η ΕΚΤΕΡ είχε και αυτή μικρή άνοδο 0,85%. Η Intrakat μετά από τέτοια κίνηση υποχώρησε 1,38%, ενώ η Ελλάκτωρ είχε άνοδο 1,05%.

REAL CONS.: Το σημαντικό δεν είναι ότι σήμερα είχε την έκτη συνεχόμενη ανοδική, αλλά ότι κατάφερε και έγραψε υψηλό 12 μηνών και έσπασε έτσι αυτή τη συσσώρευση που είχε με άνοδο όριο τα 2,30 ευρώ περίπου. Μεγάλες εντολές αγοράς είχε σήμερα, αλλά δεν είδαμε και σπουδαίους πωλητές. Όλα αυτά με πτωτικό κλίμα στην αγορά. Στο +5,33% και στα 2,37 ευρώ με 55 χιλ. τεμάχια όγκο.

LAVIPHARM: Έγραψε υψηλό στα 0,6840 ευρώ δηλαδή διπλάσια τιμή από αυτή της αύξησης κεφαλαίου. Έκανε και όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια για να κλείσει τελικά στο +1,86% και στα 0,6580 ευρώ. Έγινε σήμερα η Γ.Σ. σε πολύ καλό κλίμα με τον οικονομικό διευθυντή, Βασίλη Μπαλούμη να σημειώνει την αύξηση των επιτοκίων που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό περίπου του επιτοκίου των δανείων, αλλά μειώνεται από τους τόκους κάπως που λαμβάνει γιατί έχει τα λεφτά της αύξησης. Ο καθαρός δανεισμός είναι 18 εκατ. ευρώ, αλλά θα αυξηθεί γιατί θα γίνουν οι επενδύσεις που προβλέπει ο σχεδιασμός. Επίσης αναφέρθηκε στο πόσο βοήθησε η αύξηση και στην έξοδο από την επιτήρηση και με τον τρόπου που έγινε (χωρίς δημοσίευση ετήσιων καταστάσεων).

INTRALOΤ: Βγαίνουν πωλητές και μάλιστα δυνατοί. Τη μαζεύουν όμως την προσφορά, προσεκτικά. Σήμερα έκλεισε στα 0,59 ευρώ με απώλειες 0,84% και όγκο 486 χιλ. τεμάχια. Τώρα βέβαια, να γίνεται τέτοιο πάρτι στην αγορά και να είναι η μετοχής την τιμή της αύξησης που έγινε πριν ένα χρόνο, κάπως δεν αρέσει στους φίλους της μετοχής.

REVOIL: Λίγο υψηλότερα σήμερα και με καλό αγοραστή. Στα 1,65 ευρώ και στο +0,61%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης