Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με το βλέμμα σε εκλογές και ξένες αγορές

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με το βλέμμα σε εκλογές και ξένες αγορές
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές του εξωτερικού έχουν ανοίξει με απώλειες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης, μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες. Δε βλέπουμε βέβαια πανικό και μεγάλες απώλειες. Καλύτερα άνοιξε η δική μας αγορά που κινείται γύρω από το χθεσινό κλείσιμο με κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις. Έχουμε εκλογές την Κυριακή και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα έχουμε κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία.

ΔΙΑΝΟΜΕΣ: Αρκετές έχουμε τη Δευτέρα, άρα όσοι στο κλείσιμο έχουν συγκεκριμένες μετοχές, αποκτούν το σχετικό δικαίωμα. Motor Oil κόβει τη Δευτέρα μέρισμα (υπόλοιπο) 1,20 ευρώ ανά μετοχή. ΕΛΒΑΛΑΧΑΛΚΟΡ 0,06 ευρώ ανά μετοχή, Τέρνα Ενεργειακή 0,38% και Ideal επιστροφή κεφαλαίου 0,19 ευρώ. Την καλύτερη απόδοση την έχει η MOH.

CENERGY: Μία ακόμη τρομερή δουλειά ανακοίνωσε πως ανέλαβε και είναι με την Ørsted και αυτό δείχνει πως η συνεργασία προχωράει σε πολλά επίπεδα. η Hellenic Cables θα είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια, τον τερματισμό και τη δοκιμή των inter-array καλωδίων που θα συνδέσουν τις ανεμογεννήτριες και τον υπεράκτιο σταθμό μετατροπής. Η προμήθεια περιλαμβάνει περίπου 262χλμ. inter-array καλωδίων 66kV με μόνωση XLPE, που αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών αναγκών του αιολικού πάρκου. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο του 2025 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Με άνοδο 1,5% στο ξεκίνημα και καλό όγκο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με άνοδο άνοιξε η ΑΛΦΑ με την ΕΥΡΩΒ, αλλά βλέπουμε πως βγαίνουν πωλήσεις. Πέριξ του χθεσινού κλεισίματος οι άλλες δύο συστημικές.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Χθες μπήκαν προς διαπραγμάτευση 2,25 εκατ. νέες μετοχές που τυπώθηκαν και δόθηκαν δωρεάν στα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και ανώτερα διοικητικά στελέχη. Με χθεσινό κλείσιμο 20,80 ευρώ, αυτό το bonus αξίζει 47 εκατ. ευρώ περίπου. Κάτι παραπάνω δηλαδή από τα συνολικά κέρδη που έβγαλε στη χρήση 2022.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ξαναβρίσκει τον εαυτό της η μετοχή. Στα 5,44 ευρώ με άνοδο 1,30% στο άνοιγμα. Χαμηλός ο όγκο. Στις 21 Ιουνίου δημοσίευσε ανάλυση η Edison και κρατάει την τιμή στόχο στα 8,23 ευρώ.

IDEAL: Δυνατή εξαγορά, με κάποια βέβαια κενά, τα οποία ανέδειξε το ΒΝ σε χθεσινό του ρεπορτάζ. Αν δούμε το τίμημα και τα αποτελέσματα δείχνει δίκαιο με βάση τα όσα βλέπουμε στο ταμπλό του Χ.Α. Έχουν βέβαια ένα discount οι νέοι μέτοχοι που θα δώσουν τα πολυκαταστήματα και θα πάρουν μετοχές και μετρητά. Τη Δευτέρα η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε λίγες μέρες η γενική συνέλευση και οι μέτοχοι θα έχουν διπλό όφελος. Από τη μία θα ληφθεί απόφαση για μέρισμα 0,24 ευρώ, το οποίο πάει κοντά στα 0,26 ευρώ αν βάλουμε τις ίδιες μετοχές. Το δεύτερο όφελος είναι η ακύρωση των ιδίων μετοχών που ανέρχονται στο 7,46% περίπου του συνόλου των μετοχών. Θα ακυρωθούν 527.321 ίδιες μετοχές και η αποτίμηση θα μειωθεί κατά περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Άρα θα γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά τα θεμελιώδη.

ΕΚΤΕΡ: Το «μπλόκο» του ΣτΕ επηρέασε τη μετοχή. Για τη στήλη η έκταση στην Πάρο και το ξενοδοχείο είναι μπόνους. Θεωρούμε πως θα γίνει, καθώς χρειάζεται μία νεότερη και πιο αιτιολογημένη εισήγση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Θα γράψουμε επίσης πως η είδηση που έφερε την υποχώρηση της μετοχής ήρθε ακριβώς εκεί που διαγραμματικά ή θα πήγαινε για τη διάσπαση ή θα διόρθωνε. Ακούμπησε δηλαδή σημαντική αντίσταση και γύρισε χαμηλότερα.

Επιπλέον η εταιρεία σε ανακοίνωσή της σήμερα αναφέρει: «Διευκρινίζεται ότι η γνωμοδότηση που εκδόθηκε δεν συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσής μας, όπως εσφαλμένα παρουσιάζεται στα διάφορα δημοσιεύματα. Αντιθέτως, αντιλαμβανόμαστε αυτήν την γνωμοδότηση ως μια ευκαιρία για να διευκρινιστούν και να συμπληρωθούν τα στοιχεία του φακέλου της ΕΠΣ, που επισημάνθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη νομιμότητα και συμβατότητα του σχεδίου μας με τις πολεοδομικές, περιβαλλοντολογικές και αρχαιολογικές διατάξεις.

Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταβάλει το όραμα της εταιρείας για την ανάπτυξη ενός μοναδικού, πράσινου και ήπιου τουριστικού συγκροτήματος στην Πάρο, διατηρώντας σταθερά τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας». Ίσως θα έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο γρήγορα η εταιρεία. Με άνοδο άνοιξε η μετοχή

MEZZ: Η Phoenix ανακοίνωσε επιστροφή κεφαλαίου 18 εκατ. ευρώ ή 0,0144 ευρώ ανά μετοχή. Το Sunrise θα δώσει 10,5 εκατ. ευρώ επιστροφή ή 0,0588 ευρώ ανά μετοχή.
Με βάση το χθεσινό κλείσιμο η απόδοση είναι 25,4% και 22,3% αντίστοιχα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης