Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χρηματιστήριο: Ποια μικρομεσαία «γκρεμίζουν» τα βαριά χαρτιά από την κορυφή των υπεραποδόσεων του 2023

Χρηματιστήριο: Ποια μικρομεσαία «γκρεμίζουν» τα βαριά χαρτιά από την κορυφή των υπεραποδόσεων του 2023
Το ράλι από τις εκλογές και τι είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι πρόσφατα στις πρώτες θέσεις των ανοδικών μετοχών είχαν πλασαριστεί συγκεκριμένα βαριά χαρτιά και κυρίως οι συστημικές τράπεζες και άλλες μετοχές όπως αυτή της ΔΕΗ, της Jumbo, του Μυτιληναίου, η Aegean και μερικές ακόμα.
Όμως μετά τις εκλογές τα δεδομένα άλλαξαν και εκτός από τα βαριά χαρτιά που συνέχισαν ανοδικά, μπήκαν στο… παιχνίδι και επιλεγμένα μικρομεσαία.
Μάλιστα, επειδή τα μικρομεσαία καταγράφουν πιο απότομη κίνηση καθώς εύκολα λόγω εμπορευσιμότητας μπορούν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις, γρήγορα κάλυψαν την υστέρηση και τώρα έχουν πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις των ανοδικών μετοχών.
Στην πρώτη θέση των ανοδικών είναι βέβαια η MIG, με άνοδο λίγο κάτω από 200% λόγω βέβαια της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς και όσα έγιναν.
Ακολουθούν Sunrise Mezz και Galaxy Mezz με αποδόσεις 138% και 123% αντίστοιχα και μετά έχουμε την Πειραιώς με άνοδο 108%.
Η Cenergy είναι από σήμερα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αφού διπλασίασε μέσα σε 6 μήνες και κάτι την αποτίμησή της και πλέον δεν υπολογίζεται στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.
Η Κλουκίνας-Λάππας λόγω της εξαγοράς της από την Intracom έχει άνοδο 92% και ακολουθεί η Aegean η οποία είχε μείνει πίσω με άνοδο 87%.
Εντυπωσιακή άνοδο αν και με περιορισμένες συναλλαγές έχει η Μαθιός 80% και ακολουθεί η Άβαξ με 59%, η Βιοκαρπέτ με 65%, η Μοτοδυναμική με 64%, η ΕΧΑΕ με 62% και η Lavipharm με 59%.
Η Μυτιληναίος έχει άνοδο 57%, η Εθνική 56,7%, η Mevaco 56%, η Ξυλεμπορία 55%, η ΔΕΗ 55%, η Viohalco 55%, η Alpha Bank 54%, η ΣΙΔΜΑ 51%, η Profile 59,5%, η Eurobank 46,5%, η Τεχνική Ολυμπιακή 46,2% και η Q&R 44%.
Δυνατή κίνηση έχουν κάνει επίσης Αλουμύλ, Πετρόπουλος, Λανακάμ, Ideal, Έλαστρον, Intrakat, Κέκροψ και Πλαστικά Θράκης.

Οι αποδόσεις λόγω εκλογών

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών έδωσε ώθηση στο Χ.Α. καθώς φαίνεται πως μία κυβέρνηση με αυτοδυναμία είναι πολύ πιθανή στις δεύτερες εκλογές.
Η μετακύλιση του ενδιαφέροντος στα μικρομεσαία, ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές και έτσι είδαμε αποδόσεις σημαντικές.
Πρώτη σε άνοδο η ΒΙΣ με 73%, ακολουθεί η Μαθιός με 55%, η Lavipharm με 50%, η Άβαξ με 36,6% όσο και η Αλουμύλ, η Unibios με 34%, η Πλαστικά Θράκης με 32,5%, η Quest με 31%, η Austriacard με 29,5% και η Βιοκαρπέτ με 29%.
Τα βαριά χαρτιά αν και έκαναν ράλι από την επόμενη των εκλογών δεν είναι στις πρώτες θέσεις, αφού τα μικρομεσαία κινήθηκαν πιο έντονα στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Έτσι η Alpha Bank έχει άνοδο 28%, η Cenergy, 29%, η Πειραιώς 26%, η Viohalco 25,8% Aegean 24% και η ΔΕΗ 25%. Στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει άνοδο 12,82%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης