Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ σε Κόσοβο: Μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους για να ενταχθείτε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

ΗΠΑ σε Κόσοβο: Μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους για να ενταχθείτε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί βόρεια επαρχία της το Κόσοβο…
Το Κόσοβο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους με πλειοψηφία Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο αν θέλει να έρθει πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια.
Βία έχει ξεσπάσει στο Κόσοβο αφότου οι αρχές εγκατέστησαν αλβανικής εθνότητας δημάρχους στα γραφεία στους δήμους μετά την εκλογή τους με τη συμμετοχή μόλις του 3,5%, προκαλώντας οργή στους Σέρβους που αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του και οι οποίοι είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές.
Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ κάλεσε επίσης το Κόσοβο να αποσύρει την αστυνομία και τους δημάρχους από τα γραφεία τους στις περιοχές με πλειοψηφία Σέρβων κατοίκων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και στη συνέχεια να διεξαγάγει νέες δημοτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Σέρβοι.
"Αν το Κόσοβο θέλει να κινηθεί προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση θα χρειαστεί να εγκαθιδρύσει ένωση σερβικών δήμων", είπε ο Εσκομπάρ στους δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.
"'Αρα θα συμβεί. Το ερώτημα είναι, θα συμβεί με αυτήν την κυβέρνηση (του Κοσόβου) ή με μία επόμενη, μια μελλοντική κυβέρνηση".
Η Σερβία που υποστηρίζει περίπου 50.000 Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι Σέρβοι της περιοχής θα λάβουν μέρος στις νέες εκλογές, πρόσθεσε ο Εσκομπάρ.
Τέσσερις δήμοι στο βόρειο Κόσοβο με πληθυσμό κυρίως Σέρβους θεωρούν πρωτεύουσά τους το Βελιγράδι και αψηφούν την κυβέρνηση στην Πρίστινα.
Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο αποχώρησαν από τους θεσμούς της περιοχής τον περασμένο Δεκέμβριο.
Θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία, βάσει των όρων της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ το 2013 η οποία προέβλεπε τη σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων.
Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι εμφανίζεται απρόθυμος να εφαρμόσει τη συμφωνία επειδή φοβάται πως αν τους δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία, οι Σέρβοι μπορεί να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για ένταξη στη Σερβία αντί να παραμείνουν μέρος του Κοσόβου.
Οι ενισχύσεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ άρχισαν να φθάνουν στο Κόσοβο αυτή την εβδομάδα, μετά τις πρόσφατες ταραχές.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μία δεκαετία μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που εκδίωξαν τον σερβικό στρατό και την αστυνομία από την περιοχή.
Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί βόρεια επαρχία της το Κόσοβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης