Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δήμος Αθηναίων: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο «σπίτι» του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό – Τι ανέφερε ο Μπακογιάννης

Δήμος Αθηναίων: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο «σπίτι» του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό – Τι ανέφερε ο Μπακογιάννης
Η δημιουργία των εγκαταστάσεων (γηπέδων, προπονητηρίων, κολυμβητηρίου κ.ά.) βρίσκεται στην «καρδιά» του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό- Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί μετά το 2026 στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν την «οικογένεια» του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. Π. ς Μαλακατές, ο Αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. Δ. Βρανόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΑΕΠ Ελαιώνα Ιω. Γκάνος και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μελετών ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε. Αρχιτέκτονας Χρ. Κούρτης.
Η δημιουργία των εγκαταστάσεων (γηπέδων, προπονητηρίων, κολυμβητηρίου κ.ά.) βρίσκεται στην «καρδιά» του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το δεύτερο μέρος θα ολοκληρωθεί μετά το 2026 στον χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Οι οριστικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη έλαβαν -προ ημερών- έγκριση λειτουργικότητας και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Με βάση τον σχεδιασμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες.

Μπακογιάννης: Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σήμερα δίνουμε πάσα στο μέλλον διότι οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα στεγάσουν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών αυτής της πόλης. Και αυτό μάς δίνει μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση και μια πολύ μεγάλη συγκίνηση. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά».
Πρόσθεσε ότι «το έργο της Διπλής Ανάπλασης είναι ένα αναπτυξιακό, βαθιά κοινωνικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δύο υπερτοπικούς πόλους ανάπτυξης, στην περιοχή του Βοτανικού που τώρα κερδίζει ένα νέο δικαίωμα στη ζωή, αλλά και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου όταν ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε υπερπολύτιμα στρέμματα ελεύθερου χώρου και οξυγόνο. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά σοβαρής δουλειάς, η οποία εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” στους “συμπαίκτες” μας, διότι ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Πρώτα απ’ όλα στον Ερασιτέχνη, τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και το Δ.Σ., καθώς και στον Πρόεδρο της ΠΑΕ, τον Αντιπρόεδρο και το Δ.Σ.. Επίσης, σε όλη την οικογένεια, τους φίλους, τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” στις τράπεζες για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή, στους μελετητές μας και -βεβαίως- ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” στην ομάδα του Δήμου Αθηναίων για την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Μαλακατές: Τα όνειρα των Παναθηναϊκών επί σειρά δεκαετιών γίνονται επιτέλους πράξη

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. Παναγιώτης Μαλακατές, ανέφερε πως «είναι μια πολύ μεγάλη μέρα η σημερινή, μάς δίνει πολύ μεγάλη χαρά, διότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τις νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης. Οι καινούριες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού είναι σύγχρονες, είναι λειτουργικές, είναι ό,τι καλύτερο θα υπάρξει στο μέλλον, στην Ελλάδα. Και τολμώ να πω ότι ένα τέτοιο συγκρότημα πολύ δύσκολα το συναντάς ακόμη και σε προηγμένες χώρες και σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού και σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική αρένα είναι το ομορφότερο, το μεγαλύτερο και το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Και βεβαίως και με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ, ολόκληρος ο Παναθηναϊκός αποκτά αυτά τα οποία αρμόζουν στην ιστορία και το μεγαλείο του. Θα ήθελα, από πλευράς μου, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, την ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ, τους μελετητές, τον κ. Γ. Αλαφούζο και τον κ. Δ. Γιαννακόπουλο, οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά, ώστε τα όνειρα των Παναθηναϊκών επί σειρά δεκαετιών, να γίνονται επιτέλους πράξη».
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μελετών ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε. Αρχιτέκτονας, Χρ. Κούρτης, επισήμανε ότι «οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποτελούν ένα πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα που εξυπηρετεί το σύνολο των αθλημάτων του. Αυτά διατάσσονται με τρόπο που να διασφαλίζει τη χωρική και λειτουργική τους αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη συνολική ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήση φιλικά περιβαλλοντικών τεχνολογιών».
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν τα μέλη του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γ. Παναγιωτίδης.

Οι εγκαταστάσεις

Το υψηλής αισθητικής πολυχρηστικό κτιριακό συγκρότημα, έκτασης 8.140 τ.μ., το οποίο θα δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού θα εξυπηρετεί 6 διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει 10 διαφορετικές αίθουσες τόσο αγωνιστικού, όσο και προπονητικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, θα διαθέτει:
- Κεντρική αίθουσα κλειστού Γυμναστηρίου (Αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά. με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία.
- Γυμναστήριο - προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές.
- Επτά προπονητήρια: Αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία).
- Ένα προπονητήριο για ΑμεΑ.
- Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.
- Ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.
- Γραφεία της διοίκησης.
- Μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών.
Επιπλέον, προβλέπονται VIP’s lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη.
Τέλος, προβλέπεται υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων.
Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν αυστηρό κανονισμό και σύγχρονα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ οι επιμέρους ενότητες του συγκροτήματος διαθέτουν λειτουργική και ενεργειακή αυτονομία, κάτι που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Η ενεργειακή αυτονομία συνδυάζεται και με εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιριακού συγκροτήματος.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών του συλλόγου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Α.Ο. με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προσφερόμενου περιβάλλοντος άσκησης και γνώμονα την ευελιξία ως προς τη δυνατότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών.
Παράλληλα, το Συγκρότημα φιλοδοξεί να αποτελέσει «αθλητικό προορισμό» στο λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των επισκεπτών, των αθλούμενων, καθώς και των περιοίκων και των πολιτών εν γένει.

Περιβάλλων χώρος - Προσβασιμότητα - Ασφαλής διακίνηση αθλητών και κοινού

Ο περιβάλλων χώρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένος στον σχεδιασμό του συνόλου των λοιπών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων της περιοχής του Βοτανικού βάσει του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης (συμπεριλαμβανομένου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου) και με γνώμονα την ασφαλή διακίνηση αθλητών, διαπιστευμένων, αλλά και του πλήθους/κοινού/επισκεπτών στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών -και όχι μόνο- συναντήσεων.
Η ασφαλής διακίνηση πλήθους συνδυάζεται επίσης με το ολοκληρωμένο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων όλων των κατηγοριών, με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
Ειδική μέριμνα δίνεται στην προσβασιμότητα του κτιρίου από όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εργαζόμενους, είτε για θεατές, γονείς ή φιλάθλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης