Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (EKT): Ο πληθωρισμός είναι επίμονος, αλλά η πολιτική μας έχει αρχίσει να αποδίδει

Knot (EKT): Ο πληθωρισμός είναι επίμονος, αλλά η πολιτική μας έχει αρχίσει να αποδίδει
O επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε πως τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτικά
Σχετικά Άρθρα
Ενδείξεις αποτελεσματικότητας διαβλέπει στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Klaas Knot, αν και όπως τονίζει ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης συνολικά το τελευταίο έτος για να καταπολεμήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ενώ οι αγορές αναμένουν τουλάχιστον ακόμα δύο αυξήσεις. Ωστόσο, το τέλος του ταχύτερου κύκλου σύσφιξης στην ιστορία της τράπεζας πλησιάζει στο τέλος του.
«Επειδή ο πληθωρισμός ήταν υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκαν υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Knot σε ομιλία του. «Είναι πιθανό ότι οι πιέσεις στις τιμές σε αυτούς τους τομείς θα αποδειχθούν πιο δύσκολο να μειωθούν» συμπλήρωσε.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος φιλτράρει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, υποχώρησε στο 5,3% τον περασμένο μήνα από 5,6%, αλλά η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προειδοποίησε τη Δευτέρα (5/6/2023) ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αύξηση των βασικών τιμών έχει κορυφωθεί.
Παρ' όλα αυτά, ο Knot εξέφρασε κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία, υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα από τα προβλήματα του πληθωρισμού στην Ευρώπη έχουν ξεπεραστεί, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες εξακολουθούν να είναι «αξιοπρεπώς» εδραιωμένες και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πολιτική της ΕΚΤ λειτουργεί.
«Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ότι η πρόσφατη νομισματική πολιτική μεταδίδεται στην πραγματικότητα στην πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Knot, ένα από τα «γεράκι» της ΕΚΤ.
Το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυξάνεται, ενώ οι μακροοικονομικοί δείκτες, όπως η πτώση των τιμών των κατοικιών, δείχνουν επίσης τον αντίκτυπο της πολιτικής.
«Αυτά είναι μόνο τα πρώτα, συγκεκριμένα βήματα στη μετάδοση της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής», δήλωσε ο Knot συνεχίζοντας «και δεν έχουμε ακόμη δει την πλήρη επίδρασή τους».
Αν και ο Knot δεν επανέλαβε τη θέση του για αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αλλά τα περαιτέρω βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, διότι όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπός τους, δεδομένου ότι οι προηγούμενες κινήσεις δεν έχουν ακόμη δείξει το πλήρες αποτέλεσμά τους.
Η ΕΚΤ πρέπει επίσης να έχει κατά νου λόγους σταθερότητας, διότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί στα υψηλότερα επιτόκια, πρόσθεσε ο Knot.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης