Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 και τράπεζες +4% λόγω Goldman Sachs, MS, το ΧΑ +2,21% στις 1.244 μον. - Ισχυρή αντίσταση οι 1.250 μον.

Με FTSE 25 και τράπεζες +4% λόγω Goldman Sachs, MS, το ΧΑ +2,21% στις 1.244 μον. - Ισχυρή αντίσταση οι 1.250 μον.
Το κλίμα παραμένει θετικό, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές ενώ το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει και την ανάκτηση της υπερτιμημένης επενδυτικής βαθμίδας
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.244 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη στις τράπεζες +4% παίρνοντας ώθηση από την Goldman Sachs, η οποία αύξησε πάλι τις τιμές στόχους τους, αλλά  και από την Morgan Stanley η οποία βλεπει τριπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα έως το 2024... ίσως και νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, και στα μη τραπεζικά blue chips, η εικόνα ήταν ανοδική, με Jumbo +6,19%, Μυτιληναίος +2,48% στο ιστορικό υψηλό στα 29,80 ευρώ, ΕΛΠΕ και Motor Oil +2,3%, ΟΤΕ +1,7%  .. ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο ΟΠΑΠ κλείνοντας αμετάβλητος παρά την αποκοπή του υπολοίπου του μερίσματος ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή με δικαίωμα επανεπένδυσης.
Στον αντίποδα, οριακές μεταβολές καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις επόμενες κινήσεις Fed και ΕΚΤ, καθώς επανέρχεται η ανησυχία για την ανάπτυξη.
Στην εγχώρια αγορά το κλίμα παραμένει θετικό, με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές ενώ το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει και την ανάκτηση της υπερτιμημένης επενδυτικής βαθμίδας.
Ήδη τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο, αναμένοντας την πρώτη αξιολόγηση την Παρασκευή 9/6 από την Fitch .
Επίσης, θετικά επιδρούν τα  εταιρικά αποτελέσματα α’ 3μήνου αλλά και οι θετικές  εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, από τους οίκους Fitch, Moody's, Standard & Poor's, βλέπει για την Ελλάδα η Morgan Stanley, την οποία και τοποθετεί χρονικά το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έρθει πολύ νωρίτερα, όπως αναφέρει, εάν ο αναπτυξιακός ρυθμός της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερος του αναμενομένου. 
Επίσης, σε νέα αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διατηρώντας τη σύσταση Buy (αγορά) για τις Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, αλλά είναι ουδέτερη (neutral) για την Eurobank.
Αναλυτικά, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι 1,95 ευρώ, από 1,70 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank 1,70 ευρώ, από 1,55 ευρώ, για την Εθνική στα 6,90 ευρώ, από 6,20 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 3,35 ευρώ, από 2,75 ευρώ προηγουμένως.
O Γενικός Δείκτης διατηρεί τις 1.200 μονάδες, με επόμενο στόχο τις 1.250 μονάδες, με τις 1.170 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατάφερε να διατηρήσεις  τις 1.000 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +4,49% και ακολούθησαν Εθνική +4,14%, Πειραιώς +3,67% και Εurobank +3,13%.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Fed (14/6) και ΕΚΤ (15/6) νε έντονες τις προσδοκίες για παύση ή για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων .
Ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde εξέπεμψε νέο σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Στα εταιρικά νέα, η UBS ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 5/6 ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse "ήδη στις 12 Ιουνίου", δημιουργώντας έναν ελβετικό τραπεζικό γίγαντα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση.

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,04% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,97%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +5,34%, Eurobank, Εθνική άνω του +4% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo +6%, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ +2,5%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +4,18% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,21%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,21% στις 1.244 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.244,75 μονάδες και χαμηλό τις 1.218,33 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 143,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 16,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 38,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,3 εκατ. ευρώ και όγκου 2,84 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 683 χιλ. τεμάχια αξίας 1,96 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 739 χιλ. τεμάχια αξίας 1,1 εκατ. ευρώ  και η Εθνική 627 χιλ. τεμάχια αξίας 3,74 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 3,69 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 222 χιλ. τεμάχια αξίας 3,46 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 47 χιλ. τεμάχια αξίας 467 χιλ. ευρώ και η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 451 χιλ. ευρώ..
Ο Sarantis 40 χιλ. τεμάχια αξίας 296 χιλ. ευρώ, τα ΕΧΑΕ 194 χιλ. τεμάχια αξίας 935 χιλ. ευρώ και η Αustriacard Holdings 14,3 χιλ. τεμάχια αξίας 217 χιλ. ευρώ και ο Κυραικούλης 269 τεμάχια αξίας 248 ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.244 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.270, οι 1.300 και οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.200 μονάδες και ακολουθούν οι 1.170, οι 1.150, οι 1.100, οι 1.050 και οι 1.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 1.000 μονάδων και ακολουθούν οι 1.025 μονάδες και ακολουθούν οι 1.050, οι 1.100 μονάδες και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930, οι 900, οι 875 και οι 850 μονάδες..

Σταθεροποίηση σα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,71%  - Το spread με την Ιταλία στις -45 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης
Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά, διατηρώντας τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού και η αποδυνάμωση της οικονομίας αυξάνουν τις προσδοκίες ότι  οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν στο τέλος τους.
Ωστόσο , η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde εξέπεμψε νέο σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οπότε είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Οι traders αναμένουν τώρα ότι οι αυξήσεις της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει δύο ακόμη αυξήσεις από το 3,25% που είναι σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμηθεί η πιθανότητα του 4%.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,71%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,16% και το γερμανικό 10ετές στο 2,37%.
Πωλήσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,73% και το 2ετές στο 4,54% αλλά με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει φέρει πιο κοντά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show παρά ουσιώδης παρέμβαση στην οικονομία και την αγορά.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…

H μεγαλύτερη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση στην παγκόσμια ιστορία είναι ελληνική, θα συμβεί προσεχώς με ζημιά 50 δισ.

Από τον Ιούλιο του 2023 και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες – για να μην πούμε η μεγαλύτερη αποτυχία – παγκοσμίως…
Οι τράπεζες λένε και ορθά… εμείς πληρώσαμε στο haircut των ομολόγων το 2013 με το PSI+ χάσαμε 30 από τα 40 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα.
Οι τράπεζες έχουν δίκιο χωρίς το haircut δεν θα χρεοκοπούσαν τότε… αλλά αργότερα από τα NPEs.
H τωρινή διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) υπό τον Ξηρουχάκη…καλείται να διαχειριστεί τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να αλλάξει… και για τα οποία δεν ευθύνεται...
Η διάσωση των ελληνικών τραπεζών έγινε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, ήταν όλη η διαδικασία πρόχειρη και αποτυχημένη που θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο φιάσκο του αιώνα…
Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα…
Το ΤΧΣ επένδυσε
στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια,
στην Eurobank 5,72 δισεκ.,
στην Πειραιώς 6,84 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos 9,84 δισεκ. και στην Alpha bank 3,96 δισεκ.
Επίσης το ΤΧΣ κάλυψε το funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,7 δισεκ. που κατέληξε στην Eurobank, στην Proton Bank 562 εκατ που κατέληξε στην Eurobank, στην FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών.
Το άθροισμα όλων αυτών 54 δισεκ. ευρώ…
Εκείνη την περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατείχε
το 81,7% της Alpha bank,
το 95,2% της Eurobank
το 84,4% της Εθνικής τράπεζας
το 81% της Πειραιώς
Ποια η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες;
Το ΤΧΣ κατέχει πλέον στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά
το 1,4% της Eurobank που αξίζει 75 εκατ
το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2,14 δισεκ.
το 27% της Πειραιώς που αξίζει 938 εκατ ευρώ
το 9% της Alpha bank που αξίζει 300 εκατ.
Το άθροισμα όλων αυτών 3,45 δισεκ. ευρώ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε συνολικά 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,45 δισεκ. ή υποαξία -94%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…
Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος…
Στην Ελλάδα όμως η ζημιά 51 δισεκ. ευρώ θα βαφτιστεί επιτυχία… και θα ξεχάσουν αλλά δεν θα ξεχάσουμε ότι δανειστήκαμε 3 φορές – με 3 μνημόνια - και θα τα πληρώσουμε τα δάνεια μέχρι τελευταίο ευρώ…
Οπότε όποιος μιλήσει για επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις προκαταβολικά του λέμε ότι θα εκτεθεί…
Η μεγαλύτερη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση στην παγκόσμια ιστορία είναι ελληνική, θα συμβεί προσεχώς με ζημιά 50 δισ
Και θα είμαστε όλοι ευτυχείς, θα έχουμε ιδιωτικές τράπεζες ξεχνώντας την ζημιά των 50 δισεκ.
To bankingnews είναι υπέρ των υγιών και ιδιωτικών τραπεζών αλλά δεν ξεχνούμε την ζημιά των 50 δισεκ. που θα υποστεί το ελληνικό δημόσιο....η μεγαλύτερη ζημιά που έχει υποστεί ποτέ κράτος στον πλανήτη από ιδιωτικοποιήσεις...

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν σήμερα 6/6 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διέψευσε την Τρίτη (6/6/2023) και πάλι τις προσδοκίες της αγοράς, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,1%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,90%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο  -1,15%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,05% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,2%.
Το χρηματιστήριο στη Ν. Κορέα παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Οριακές μεταβολές τις ευρωαγορές

Οριακές μεταβολές καταγράφονται σήμερα 6/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις πληροφορίες για την στάση που θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες για τα επιτόκια
Απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών είχε υποδείξει αύξηση 3,0%.
Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 9,9% τον Απρίλιο.
Βουτιά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο -9,4% στα 25,82 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent  -1,4% στα 75,60 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -1,5% στα 71,10 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο+0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο  -0,10%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,15% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +2,43% ( 35,01 δολ. ).

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τράπεζες, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές, με ώθηση από την Goldman Sachs, η οποία αύξησε πάλι τις τιμές στόχους τους.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,04 ευρώ, με άνοδο +4,14%, με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4775 ευρώ, με άνοδο +4,49%, με όγκο 12,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,8820 ευρώ, με άνοδο +3,67%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,4995 ευρώ, με άνοδο +3,13% και όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,70 ευρώ, με άνοδο +3,85% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ..

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές  συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές, με τον ΟΠΑΠ να  κλείνει αμετάβλητος παρά την αποκοπή μερίίσματος.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Quest, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνο ΟΛΠ -0,50% και Τέρνα Ενεργειακή.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,00 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση στα 10,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +1,71% και αποτίμηση 6,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,9650 ευρώ, με άνοδο +0,91% και αποτίμηση 3,81 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,00 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,81 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,36 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,48 ευρώ, με άνοδο +4,42% και κεφαλαιοποίηση 1,41 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,20 ευρώ, με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,34 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,98 ευρώ, με άνοδο +2,31% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,64 ευρώ, με άνοδο +2,34% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,00 ευρώ, με άνοδο +6,19%και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 29,80 ευρώ, με άνοδο +2,48% και κεφαλαιοποίηση 4,26 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,58 ευρώ, με άνοδο +2,02% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,85 ευρώ, με άνοδο +3,58% και κεφαλαιοποίηση 694 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 5,04 ευρώ, με πτώση -3,45%,  με όγκο 14,4 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 158 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,71%  - Το spread με την Γερμανία στις 134 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/6 στη αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,71% και το 10ετές ιταλικό 4,16% με το μεταξύ τους spread στις -45 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -45 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 6/6 Μαΐου του 2023 στο 4,16%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/6/2023 στο 2,37%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,77% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,05% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,16% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,84%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης