Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη επίσκεψη Blinken στη Σαουδική Αραβία – Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον σύμμαχο που απομακρύνεται

Κρίσιμη επίσκεψη Blinken στη Σαουδική Αραβία – Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον σύμμαχο που απομακρύνεται
Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan και σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταξίδι του Biden το καλοκαίρι του 2022 που είχε μέτρια επιτυχία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, σημαντική χώρα σύμμαχο με την οποία οι ΗΠΑ διατηρούν ευαίσθητες σχέσεις, ανακοίνωσε το State Department.
Το ταξίδι του Blinken στο βασίλειο πραγματοποιείται καθώς οι δύο χώρες έχουν μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να έχουν επιτύχει την τήρηση αρκετών εκεχειριών μεταξύ των εμπόλεμων στρατηγών.
Ο Blinken θα εξετάσει με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους τη «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακά και διμερή θέματα, διευκρινίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του State Department, Mathew Miller.
Θα συμμετάσχει επίσης σε υπουργική συνεδρίαση την Τετάρτη με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στη συνέχεια την Πέμπτη στο Ριάντ σε συνεδρίαση του συνασπισμού των χωρών που πολεμούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Το ταξίδι πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan και σχεδόν έναν χρόνο μετά το ταξίδι του προέδρου Joe Biden το καλοκαίρι του 2022 που είχε μέτρια επιτυχία.
Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ έχουν ως γνωστόν περιπλακεί καθώς η κυβέρνηση του Biden κατηγορεί την πλούσια πετρελαϊκή μοναρχία του Κόλπου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι επηρεάζει τις τιμές του αργού.

Δρόμος γεμάτα αγκάθια

Η υπόθεση της δολοφονίας το 2018 του δημοσιογράφου επικριτή των αρχών του Ριάντ, του Jamal Khasoggi στην Κωνσταντινούπολη διατηρείται έντονη παρότι οι ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό γυρίσει σελίδα.
Ο Biden είχε ζητήσει επανεξέταση των σχέσεων με το Ριάντ μετά την απόφαση του βασιλείου τον περασμένο Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Ωστόσο o Σαουδάραβας σύμμαχος στον οποίο η Ουάσινγκτον παρέδωσε πολλά όπλα, παίζει βασικό ρόλο στην περιοχή και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τη βούλησή τους για επαναπροσέγγιση παρά τις πολλές διαφορές.
Οι συμφωνίες αυτές που άρχισαν επί προεδρίας Donald Trump επέτρεψαν σε αρκετές αραβικές χώρες να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος.
Αλλά το Ριάντ θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξομάλυνση την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους και απαιτεί επίσης εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε από το 2015 του στρατιωτικού συνασπισμού στη γειτονική Υεμένη για να στηρίξει τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Houthi, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης