Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας για την τιμή του πετρελαίου - Αναταραχή και στον ΟΠΕΚ

Ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας για την τιμή του πετρελαίου - Αναταραχή και στον ΟΠΕΚ
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στις αρχές Απριλίου ότι θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να βοηθήσουν στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου
Η διάθεση φθηνού πετρελαίου από τη Ρωσία στην αγορά συμβάλλει στην άσκηση καθοδικής πίεσης στις τιμές του εμπορεύματος και η Σαουδική Αραβία δεν είναι ευχαριστημένη καθώς οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω το νεκρό σημείο που τη συμφέρει να πουλά.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς διαπιστώθηκαν ότι οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την παραγωγή και να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω νωρίτερα φέτος έχουν υπονομευθεί από την φθηνή προσφορά πετρελαίου της Μόσχας και ότι το πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος έχει εκφράσει την οργή του στη Ρωσία επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή της να περιορίσει την παραγωγή.
"Σαουδάραβες αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και τους ζήτησαν να σεβαστούν τις συμφωνημένες περικοπές", ανέφερε το δημοσίευμα.

Αναταραχή και στον ΟΠΕΚ

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στις αρχές Απριλίου ότι θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να βοηθήσουν στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου.
Αλλά τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία δεν τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας, καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει έσοδα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της προβληματικής οικονομίας της και της πολεμικής της προσπάθειας.
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε σταθερή πτωτική τάση από τότε που κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με την αλυσίδα εφοδιασμού και συνέβαλε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι.
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται το πετρέλαιο πάνω από ένα βασικό επίπεδο εξισορρόπησης των 81 δολαρίων ανά βαρέλι για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του τεράστιου προϋπολογισμού της για τα λεγόμενα γιγαντιαία έργα, τα οποία περιλαμβάνουν μια πόλη μήκους 110 μιλίων στην έρημο που ονομάζεται "Η Γραμμή" και ένα θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει το μέγεθος του Βελγίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, οικονομικοί σύμβουλοι έχουν προειδοποιήσει κατ' ιδίαν τους ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας ότι το βασίλειο χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή τα έργα δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό.
Η Σαουδική Αραβία θα έχει άλλη μια ευκαιρία να πείσει τη Ρωσία να εφαρμόσει περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου στην επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης