Δελτία Τύπου

Finish: Οι Λειψοί είναι ο τέταρτος σταθμός της δράσης «το νερό είναι στα χέρια μας»

Finish: Οι Λειψοί είναι ο τέταρτος σταθμός της δράσης «το νερό είναι στα χέρια μας»
Οι Λειψοί είναι ένα νησί το οποίο φημίζεται για τον αυξημένο βαθμό ευαισθητοποίησης των κατοίκων του όσο αφορά στο νερό και στο περιβάλλον εν γένει
Το FINISH συνεχίζει για 4η συνεχή χρονιά την επιτυχημένη αποστολή του να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την προστασία του νερού σε κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους.
Το 2023 αποτελεί την 4η χρονιά της δράσης του Finish και του Global Water Partnership – Mediterranean «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» και οι Λειψοί είναι ο επόμενος προορισμός.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η δράση στους Λειψούς θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τον ίδιο μηχανισμό. Όλα τα νοικοκυριά, τα τουριστικά καταλύματα και τα δημόσια κτίρια του νησιού θα εξοπλιστούν με συσκευές εξοικονόμησης νερού, ενώ οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μία σειρά από ενημερωτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο νησί, που στόχο έχουν τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Ενώ οι αρδευτικές ανάγκες του νησιού εξυπηρετούνται από λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 36.000 κυβικών μέτρων, η ύδρευση αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους κατοίκους.
Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί μονάδα αφαλάτωσης στο νησί που παρέχει την απαραίτητη αυτονομία μέσω της αξιοποίησης μη συμβατικών υδατικών πόρων. Όμως το οικονομικό, ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος της αφαλάτωσης σημαίνει ότι η ανάγκη εξοικονόμησης νερού παραμένει εξαιρετικά επείγουσα.
Ο κύριος Φώτης Μάγγος, Δήμαρχος των Λειψών, δήλωσε:
Οι Λειψοί είναι ένα νησί το οποίο φημίζεται για τον αυξημένο βαθμό ευαισθητοποίησης των κατοίκων του όσο αφορά στο νερό και στο περιβάλλον εν γένει. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το νησί μας είναι ο επόμενος σταθμός της δράσης του Finish σε συνεργασία με το Global Water Partnership -Mediterranean, «TO NEPO EINAI ΣTA XEPIA MAΣ» και ανυπομονούμε να γίνουμε μέρος αυτής της επιτυχημένης πρωτοβουλίας που συνεχίζεται για 4η συνεχή χρονιά. Σας περιμένουμε!
Η ενέργεια «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2020 σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) στοχεύει στο να εκπαιδεύσει τοπικές κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους ώστε να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό, πάντα προς όφελος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Το 2020, όταν η δράση του Finish πρωτοξεκινούσε στην Ελλάδα, κανείς δεν φανταζόταν τις διαστάσεις που θα λάμβανε αλλά και τα αποτελέσματα που θα απέφερε μέσα στα επόμενα χρόνια. Η εμπειρία του Άη Στράτη το 2020, των Οινουσσών το 2021 και της ηρωικής νήσου Ψαρών το 2022 απέδειξε τον αντίκτυπο της ενέργειας και τόνισε την ανάγκη για εξοικονόμηση και εκπαίδευση των κοινωνιών γύρω από την ορθή κατανάλωση του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού.
Η επιτυχία της δράσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» καταφέρνει να προσεγγίσει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι κάτοικοι των προορισμών ανά τα χρόνια αναλαμβάνουν ενεργά την ευθύνη να αλλάξουν συνήθειες και γίνονται πρεσβευτές της διάδοσης βιώσιμων πρακτικών στον τόπο τους, που ξεκινούν από το νοικοκυριό τους.
Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί κανείς πως υιοθετώντας μία σειρά από πρακτικές μείωσης της καθημερινής κατανάλωσης νερού - όπως εγκαθιστώντας ένα ακροφύσιο στη βρύση της κουζίνας ή μία σύγχρονη κεφαλή ντους στο μπάνιο - επιτυγχάνει εύκολα και άκοπα σημαντική εξοικονόμηση νερού στο σπίτι. Συνολικά, μέσα στα τρία έτη της δράσης, έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια λίτρα νερό, γεγονός που αποδεικνύει πως όλοι αποτελούμε έναν κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας για την προστασία του.
Αλλάζουμε συνήθειες, εξοικονομώντας νερό με απλές κινήσεις! Για παράδειγμα, εξοικονομούμε έως και 40L νερό σε κάθε πλύση*, απλά τοποθετώντας τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων, χωρίς να τα ξεβγάλουμε με νερό.
Γιατί το Νερό είναι στα χέρια μας.
Γίνετε και εσείς μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.
Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης