Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Ιαπωνία – Στο κόκκινο η πυραυλική άμυνα – Εκτοξεύει κατασκοπευτικούς δορυφόρους η Β. Κορέα

Συναγερμός στην Ιαπωνία – Στο κόκκινο η πυραυλική άμυνα – Εκτοξεύει κατασκοπευτικούς δορυφόρους η Β. Κορέα
Ο δορυφόρος είναι μέρος ενός προγράμματος τεχνολογίας επιτήρησης, που περιλαμβάνει επίσης drones, με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητά του να χτυπά στόχους σε περίπτωση πολέμου
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιαπωνία, η οποία έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή την πυραυλική της άμυνα ύστερα από την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι προτίθεται να εκτοξεύσει μια σειρά από κατασκοπευτικούς δορυφόρους από τις 31 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, ενώ ο ηγέτης Kim Jong un φέρεται να έχει εγκρίνει τις τελικές προετοιμασίες για την εκτόξευση.

Πάνω από την Ιαπωνία

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πιθανότητα ο δορυφόρος να περάσει από το έδαφος της χώρας μας», είπε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Hirokazu Matsuno μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Β. Κορέας.
Η εντολή αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Απρίλιο η Ιαπωνία, όταν και έστειλε στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας ένα αντιτορπιλικό που μετέφερε τους Standard Missile-3 (SM-3) που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στο διάστημα αλλά και τους πυραύλους PAC-3, σχεδιασμένους να χτυπούν κεφαλές πιο κοντά στο έδαφος, στα νησιά της Οκινάουα.
Η Ιαπωνία εκτιμά ότι η Β. Κορέα θα εκτοξεύσει τον πύραυλο που θα μεταφέρει τον δορυφόρο της πάνω από τη νοτιοδυτική νησιωτική χώρα όπως έκανε το 2016, τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αντίδραση Β. Κορέας

Τα μέσα της Β. Κορέας επικρίνουν τα σχέδια των αντιπάλων της - της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας -, να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων της, κάνοντας λόγο για «απεχθή μέτρα» στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο δορυφόρος είναι μέρος ενός προγράμματος τεχνολογίας επιτήρησης, που περιλαμβάνει επίσης drones, με σκοπό να βελτιώσει την ικανότητά του να χτυπά στόχους σε περίπτωση πολέμου.
Υπενθυμίζεται πως η Β. Κορέα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εκτοξεύσεις πυραύλων και δοκιμές όπλων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου.

Προειδοποιήσεις

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida έχει επισημάνει ότι οποιαδήποτε εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την πυρηνική και πυραυλική του δραστηριότητα.
«Προτρέπουμε σθεναρά τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από την εκτόξευση», ανάρτησε το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί με τον σύμμαχό της των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες, και θα κάνει ό,τι μπορεί για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες από οποιαδήποτε εκτόξευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης