Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φαίδων Ταμβακάκης: Τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να περάσουν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου 50 νέες εταιρίες

Φαίδων Ταμβακάκης: Τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να περάσουν το κατώφλι του Χρηματιστηρίου 50 νέες εταιρίες
Από τα 60 δισ ευρώ με μηδενικές αποδόσεις ένα μέρος θα έρθει προς τις μετοχές και τα ομόλογα.
Τέσσερα γραφήματα της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ αποκαλύπτουν το πάθος των Ελλήνων με τα ακίνητα.
Παράλληλα δείχνουν τη βελτίωσης της οικονομίας από το 2019 έως τα τέλη του 2022.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Φαίδων Ταμβακάκης μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, προδιέγραψε τις θετικές προοπτικές των Συλλογικών Επενδύσεων παρότι ενισχύονται με αργούς ρυθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες επενδυτικές κατηγορίες.
Η αξία της αγοράς ακινήτων ανήλθε στα 761 δισ ευρώ στα τέλη του 2022 από 625 δισ ευρώ το 2019.
Αντίστοιχα οι Συλλογικές Επενδύσεις (μετοχές –ομόλογα) έφτασαν τα 11,1 δισ ευρώ από 8 δισ ευρώ στα τέλη του 2019. Το ύψος των καταθέσεων από τα 143 δισ ευρώ ανήλθαν στα 189 δισ ευρώ στα τέλη του 2022, οι χρηματοδοτήσεις από τα 154 δις ευρώ έπεσαν σε 115 δις ευρώ.
Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών ανέβηκε στα 66 δισ ευρώ από 61 δισ ευρώ στα τέλη του 2019.
Οι πίνακες της Alpha Trust έγιναν με βάση τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, αποκαλύπτουν ότι οι Έλληνες επιλέγουν να βάλουν 1 ευρώ σε ακίνητα και μόλις τα 0,014 λεπτά στις Συλλογικές Επενδύσεις.

Εξήντα δισ. ευρώ καταθέσεις έχουν μηδενικές αποδόσεις.

Ο πρόεδρος της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ εκτιμά ότι οι λιμνάζουσες καταθέσεις ύψους 60 δισ. ευρώ οι οποίες λαμβάνουν σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, σημειώνοντας ότι ένα μέρος των κεφαλαίων θα κινηθούν προς τις Συλλογικές Επενδύσεις, με τους καταθέτες να αναζητούν ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο από ομόλογα και μετοχές με την προσδοκία της καταγραφής θετικών επιδόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης χτύπησε το καμπανάκι για τη μείωση των αποθεματικών ασφαλιστικών εταιρειών που εξαγοράζονται από διεθνείς Ομίλους , οι οποίοι αποφασίζουν να μεταφέρουν τα αποθεματικά στη χώρα τους. Στο σημείο αυτό συνέστησε στην πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει το «καυτό» θέμα της μεταφοράς των αποθεματικών των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τα επόμενα δύο χρόνια το Χ.Α πρέπει να υποδεχθεί 50 νέες εισαγωγές εταιριών

Ψηλά τον πήχη για νέες εισαγωγές έθεσε ο κ. Ταμβακάκης σημειώνοντας ότι την επόμενη διετία πρέπει να περάσουν 50 εταιρείες το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι άνοδος των επιτοκίων θα στρέψει αρκετές επιχειρήσεις που αναζητούν ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, να … απευθύνονται στην επενδυτική κοινότητα η οποία θα «ζητήσει» αποδόσεις λελογισμένες σε σχέση με τα επιτόκια που χορηγεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Η άνοδος των επιτοκίων θα επαναφέρει και τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το επόμενο διάστημα, επισήμανε.

Alpha Trust: Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων

Η Alpha Trust, σήμερα είναι ο μεγαλύτερος και ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων ιδιωτών και θεσμικών, όταν η πλειοψηφία των εταιρειών ΑΕΔΑΚ ελέγχονται από τις τράπεζες.
Η εταιρεία διαχειρίζεται 1,41 δισ. ευρώ κεφάλαια εκ των οποίων το 1,13 δισ. προέρχεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια θεσμικοί και το ποσό των 280 εκατ. προέρχονται από ιδιώτες.
Ο όμιλος της Alpha Trust το 2022 είχε έσοδα 7 εκατ. ευρώ από 9,7 εκατ. ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη 0,51 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ το 2021.
Η συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη των χρήσεων 2021 και 2022 ύψους 0,2304 ευρώ (0,2188 ευρώ καθαρό) με την πληρωμή να αρχίζει από τις 2 Ιουνίου.
Η Alpha Trust είναι στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ από το 2008 και από τον Ιούλιο του 2022 μετατάχθηκε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Από το 2008 έως και το 2023 η εταιρεία έχει διανείμει στους μετόχους της μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου το ποσό των 18,3 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.
Ο πρόεδρος κ Φαίδων Ταμβακάκης ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα προσθέσει νέες δραστηριότητες όπως είναι ο κλάδος των ακινήτων και των υπηρεσιών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης