Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαραντζίδης: Ένας αρνητής της «αριστερής ορθοδοξίας» με εντολή τη στροφή στο κέντρο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή

Μαραντζίδης: Ένας αρνητής της «αριστερής ορθοδοξίας» με εντολή τη στροφή στο κέντρο για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή
Τελευταία ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η στροφή στο κέντρο για την αποφυγή της πλήρους συντριβής
Σχετικά Άρθρα
Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγραφέας και τακτικός σχολιογράφος στον Τύπο αναλαμβάνει το σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα, σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη..
Την είδηση φέρνει στο φως της δημοσιότητας η στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του i-eidiseis, o Νίκος Μαραντζίδης θα παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις (θα τις πραγματοποιεί, κατά πάσα πιθανότητα, η PRORATA) και τα focus group της Κουμουνδούρου, θα συμμετέχει στις αναλύσεις για το σχεδιασμό, θα προτείνει τις κινήσεις με βάση την εικόνα που θα διαμορφώνεται από τα ποσοτικά δεδομένα, ενώ θα συμμετέχει και στον πρωινό καφέ.
Η επιλογή του εν λόγω προσώπου είναι έχει ιδιαίτερο συμβολικό περιεχόμενο, καθώς η παρουσία του στο δημόσιο χώρο έχει ταυτιστεί με έναν αμφισβητία των «ιερών και των οσίων» της Αριστεράς σύμφωνα με την κυρίαρχη ιδεολογία που είχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο της Μεταπολίτευσης,
Είναι, όπως πολλοί επισημαίνουν, μία κίνηση που δείχνει τη επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα, να απεγκλωβιστεί από το «βαρίδι» του «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» το οποίο οδήγησε στην καταστροφική αποκοπη του κόμματος από τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης – με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή των ελεύθερων επαγγελματικών – στους οποίους απευθύνθηκε και τους οποίους κατέκτησε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπως φάνηκε με την πρωτοφανή σε ποσοστά νίκη του..

Η κριτική στο ΕΑΜ και οι μομφές για αντικομμουνισμό

Παρότι είχε αυτή την ιδεολογική καταγωγή από τα αριστερά του ιδεολογικού φάσματος, ο Νίκος Μαραντζίδης έγινε ευρέως γνωστός ως «εχθρός της Αριστεράς» και «αντικοµµουνιστής» επειδή άσκησε επιστημονική κριτική στη «μοναδική» αλήθεια των ηττημένων του Εμφυλίου οι οποίοι δικαιώθηκαν… ηθικά.
Επί μακρίον κατέστη μισητό πρόσωπο για ολόκλητο το φάσμα της Αριστεράς λόγω της επιστηµονικής ενασχόλησής του µε τον Εµφύλιο και της αναθεωρητικής διάθεσης που επιδείκνυε στην καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, όπου δεν έβλεπε την ιστορική εξέλιξη με τους μονομερείς αντιεπιστημονικούς όρους του «φωτός» και του «σκότους».
Τόσο για το βιβλίο του «∆ηµοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949» (εκδόσεις «Αλεξάνδρεια») όσο και για το βιβλίο από κοινού µε τον Στάθη Καλύβα «Εµφύλια Πάθη» (εκδόσεις «Μεταίχµιο»), στο οποίο υπήρχαν αναφορές στον ∆ηµοκρατικό Στρατό και το ΕΑΜ, στον ρόλο και στις ευθύνες του ΚΚΕ, στο παιδοµάζωµα, στις λαϊκές δηµοκρατίες, στην ΟΠΛΑ κ.ά.
Δεν δίστασε να καταδικάσει τη βία των ηττημένων με αναθεωρητική διάθεση - παρά τη βιομηχανία της ιδεολογικής χρήσης της ιστορίας που έχει στηθεί από περυώνυμους... επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων με χαρακτηριστική την περίπτβση του Αντώνη Λιάκου στη Φιλοσοφική Σχολη Αθηνών όπου... εκπαίδευσε γενιές ιστορικών στη.. μοναδική αλήθεια.
Οι καταγραφές είχαν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και για ένα µεγάλο διάστηµα υπήρχαν σε καθηµερινή βάση άρθρα αριστερών ιστορικών και κοµµατικών στελεχών (κυρίως) του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που απαντούσαν µε οξύτητα στους δύο συγγραφείς.
Η αντιδράσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον Μαραντζίδη λόγω πολιτικής καταγωγής, εν αντιθέσει µε τον Καλύβα, που πολλοί θεωρούσαν πως είναι πιστός στις ιδεολογικές του αρχές.
Επί της ουσίας, του καταλόγιζαν ότι αναπαράγει όλα τα αντικοµµουνιστικά στερεότυπα.
Κάπως έτσι, ο Μαραντζίδης έγινε στόχος για πολλούς αριστερούς και µάλιστα το 2014 είχε δεχτεί επίθεση σε καφετέρια από πρόσωπα που αυτοαποκαλούνταν «υπερασπιστές της Αριστεράς».
Εμφύλια πάθη - Νίκος Α. Μαραντζίδης, Στάθης Ν. Καλύβας | BestPrice.gr


Η επιστολή αποκήρυξης 


Οι θέσεις που κατά καιρούς εξέφραζε για την Αριστερά, και ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, έφτασαν στο σηµείο να γίνουν αντικείµενο ακόµα και ενδοοικογενειακής σύγκρουσης.
Ο ξάδελφός του Φώτης Μαραντζίδης είχε στείλει απαντητική επιστολή (σ.σ.: δεν δηµοσιεύτηκε) σε ένα άρθρο του Μαραντζίδη στην «Κυριακάτικη Καθηµερινή» (26/6/2011), µε το οποίο ο τελευταίος παρουσίαζε µε απαξιωτικό τρόπο τον παππού του.
«Η παρουσίαση του παππού μας από τον ξάδερφό μου Νίκο Α. Μαραντζίδη ως ξεπεσμένου Ρώσου ευγενή, βγαλμένου από τα μυθιστορήματα της γενιάς του ’30, προσβάλλει τη μνήμη, την ιστορία και τη δράση του», είχε απαντήσει, φανερά ενοχλημένος, ο Φ. Μαραντζίδης.

Η ενασχόληση με τις δημοσκοπήσεις

Παράλληλα με την ιστορική καταγραφή των γεγονότων, ο Μαραντζίδης ασχολιόταν και με τις δημοσκοπήσεις, με όχημα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Μάλιστα, την περίοδο 2014-2017 είχε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίαζε τακτικά τις έρευνες που έκανε.
Τα αποτελέσματα των ερευνών του φόρτισαν ακόμα περισσότερο τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εποχή άφησαν οι συγκρούσεις του με το συγκυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ.
Ο Π. Καμμένος είχε προβεί σε δημόσιες καταγγελίες για τις έρευνες του κ. Μαραντζίδη, μιλώντας για την αθλιότητα των «δημοσκοπήσεων» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως την περίοδο εκείνη, και με αφορμή δημοσιεύματα φιλικών εφημερίδων του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν γίνει ερωτήσεις για τις έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Ενωσης Κεντρώων.
Οι τρεις βουλευτές, Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (ΑΝ.ΕΛ.) και Ιωάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων), με επιστολή τους στο ΕΣΡ ζητούσαν την παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι «το ΠΑ.ΜΑΚ., ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ, δεν ελέγχεται όσον αφορά στο αμερόληπτο των ερευνών που διεξάγει».
Οι βουλευτές, επικαλούμενοι τότε τη μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΠΑ.ΜΑΚ., έθεταν ζήτημα αδιαφάνειας για το προσωπικό που διενεργεί τις μετρήσεις και ρωτούσαν εάν η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που χρησιμοποιεί «είναι έγκυρη ή ψευδεπίγραφη».
Το ενδιαφέρον, όπως ανέφερε και ο κ. Κουίκ, είναι πως το διάστημα εκείνο ο κ. Μαραντζίδης ήταν και σύμβουλος του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, από κοινού με τον συνεργάτη του στις έρευνες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννη Κωνσταντινίδη.
ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet
Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών η στροφή στον ηγέτη Αλέξη...

Και αν το 2017 ο κ. Μαραντζίδης θεωρούνταν εχθρική πολιτική παρουσία  για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό άλλαξε σφόδρα το 2018.
Καθώς ο Μαραντζίδης, πιστός στις φιλελεύθερες και διεθνιστικές ιδεολογικές αρχές του που τον είχαν κάνει να ασκεί δριμεία κριτική σε σταλινικού χαρακτήρα αντιλήψεις οι οποίες απάδουν με τη δημοκρατική τάξη, υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών.
Με αφορμή το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκίνησε η σταδιακή προσέγγισή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στα κείμενά του άρχισε να αμβλύνει τον λόγο του και τις επικριτικές αναφορές του, γράφοντας άρθρα για το ατελέσφορο του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», αλλά και για τον μετασχηματισμό του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Εκτός από την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψε και το πολιτικό μεγαλείο του Αλέξη Τσίπρα, φτάνοντας στο σημείο να τον συγκρίνει εμμέσως και με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Οσο ο χρόνος κυλούσε τόσο ο Μαραντζίδης έγραφε στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» άρθρα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα περισσότερα προκαλούσαν πλήθος αρνητικών σχολίων στα social media, καθώς συχνά έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με παλαιότερες θέσεις του ή προκαλούσαν την κοινή λογική.
Εκεί που ο Μαραντζίδης ξεπέρασε κάθε όριο στην κριτική του προς την κυβέρνηση ήταν από το καλοκαίρι και μετά, όταν βγήκε στην επιφάνεια το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Πήρε μέρος σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε πύρινα άρθρα και έδωσε συνεντεύξεις για το σχετικό ζήτημα.

Η παραίτηση και ο Τσαουσέσκου 

Χαρακτηριστικό του μένους του ήταν ότι μιλώντας «Στο Κόκκινο», το κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ,(4/11/22), ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι περίεργα για κάθε μέρα που περνά και ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται, ενώ διέλυσε και εξευτέλισε το Σύνταγμα και το κράτος Δικαίου».
Το μένος του, ωστόσο, για τον πρωθυπουργό ξεπέρασε κάθε όριο όταν έφτασε στο σημείο να τον συγκρίνει με τον δικτάτορα της Ρουμανίας Τσαουσέσκου, λέγοντας ότι θα έχει την τύχη του.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το τελευταίο άρθρο του στην «Κυριακάτικη Καθημερινή» (13/11/22) με το οποίο έκανε αναφορές στη Στάζι και την Ανατολική Γερμανία, προκειμένου να αναφερθεί στα όσα γίνονται με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.
Το εν λόγω άρθρο ουσιαστικά απαξίωσε η ίδια η διεύθυνση της εφημερίδας, αναφέροντας πως «το κείμενο εκφράζει την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, με την οποία η “Καθημερινή” διαφωνεί».

Νέοι, τεχνοκράτες επικονωνιακοί - Η ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές


Με τεχνοκράτες, νέους, πρωτεύσαντες στις περιφέρειές τους, αλλά και με τηλεγενείς προσωπικότητες στελέχωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη νέα εκλογική επιτροπή του κόμματος, που ρίχνεται από σήμερα στη μάχη για τη βελτίωση της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής που ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 26 Μαϊου προκάλεσε έκπληξη, καθώς λείπουν πολλά από τα «γνωστά» ονόματα τα οποία είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων.
Αντίθετα, δόθηκε έμφαση στην ανανέωση με φρέσκα πρόσωπα, τα οποία δεν βασίζονται τόσο στη θέση τους στην κομματική ιεραρχία, όσο στη δυναμική που επιδεικνύουν στους χώρους της δραστηριότητάς τους.

Τεχνοκράτες και ειδικοί

Στην επιτροπή μετέχουν αρκετοί εκπρόσωποι της «αριστείας» του ΣΥΡΙΖΑ με ξεχωριστή περίπτωση την πολυβραβευμένη καθηγήτρια Ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου, η οποία έχει ιδρύσει τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Unique Minds.
Εξαιρετικά πλούσιο είναι το βιογραφικό και της Τζένης Λειβαδάρου, η οποία είναι πολιτικός μηχανικός με διδακτορικό Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής και ερευνητική εμπειρία στις πατέντες πράσινης τεχνολογίας.
Επίσης, στην επιτροπή μετέχει ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet Νικόλας Φαραντούρης και η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, η οποία είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Nέοι, επικοινωνικοί και τεχνοκράτες – Τα μέλη της ομάδας κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές
Μέλος της task force είναι και ο πανεπιστημιακός, σύμβουλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στους ειδικούς στον τομέα τους περιλαμβάνεται ασφαλώς και ο ναύαρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας.
Επιπλέον, ο μαθηματικός Γρηγόρης Θεοδωράκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων και εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για θέματα Δημόσιας Διοίκησης.
Ειδικός στα εργασιακά θέματα είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιός του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ενώ σε ζητήματα προστασίας των δανειοληπτών ειδικεύεται ο νομικός Δημήτρης Λυριτσής.

Στελέχη κάτω των 40 ετών

Η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πρόσωπα νεαρής ηλικίας καθώς και εκπροσώπους της γενιάς των τριαντάρηδων. Νεότερο μέλος της επιτροπής είναι η 27χρονη Διάνα Βουτυράκου. Μετέχει επίσης η 35χρονη βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, που έχει διατελέσει υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.
Μέλος της επιτροπής είναι και ο 38χρονος τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2019, ενώ το διάστημα 2015 – 2019 ήταν διευθυντής της ΚΟ του κόμματος.Κάτω των 40 ετών είναι και η Μακρίνα – Βιόλα Κωστή, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ), αλλά και η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Πρώτοι σε σταυρούς

Κοινό στοιχείο πολλών στελεχών της νέας εκλογικής επιτροπής αποτελεί και η θετική σχέση τους με το εκλογικό σώμα.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί σαφώς η Έφη Αχτσιόγλου η οποία πρώτευσε τόσο στις εκλογές της βάσης για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών.
Πρώτη σε σταυρούς ήταν και η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιφέρεια της Α ΄Θεσσαλονίκης όπως και ο Αλέξης Χαρίτσης στην Μεσσηνία. Σ
τους πρωτεύσαντες περιλαμβάνεται και ο βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης (Ηράκλειο) αλλά και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος (Ανατολική Αττική).

Τηλεγενείς και δημοφιλείς

Έμφαση δόθηκε όμως και στην επιλογή δημοφιλών προσώπων που αγαπά ο τηλεοπτικός φακός. Έτσι στην επιτροπή συγκαταλέγεται η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία κατά κοινή ομολογία κέρδισε τις εντυπώσεις την προεκλογική περίοδο, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην εκλογική επιτροπή μετέχει και η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Ράνια Θρασκιά η οποία εργάζεται πλέον ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και εξελέγη με άνεση στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μαζί τους θα βρίσκεται ο δημοφιλής δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, αλλά και η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, γνωστή στο πλατύ κοινό από την περίοδο της πανδημίας. Στην εκλογική επιτροπή μετέχει ακόμη η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, καθώς και ο γεννηθείς στην Κένυα Κινυούα Μάινα Νικόδημος, ο οποίος έχει ιδρύσει την Οργάνωση Asante για την ενδυνάμωση και την ένταξη της δεύτερη γενιάς μεταναστών.

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης