Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σενάριο της Δύσης για τα ρωσικά assets - Θα τα επιστρέψει μόλις η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία

Το σενάριο της Δύσης για τα ρωσικά assets - Θα τα επιστρέψει μόλις η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία
Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση από τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους για τη δήμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Στο σενάριο να μην επιστρέψει τα δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, εκτός και εάν η Μόσχα συμφωνήσει να αποζημιώσει την Ουκρανία για τις ζημιές που της έχει προκαλέσει αυτούς τους περίπου 16 μήνες του πολέμου εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με Ευρωπαίους αξιωματούχους συζητούν το ενδεχόμενο δήμευσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, αν και όπως επισημαίνεται, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση για το θέμα.

Απευθείας μεταφορά στο Κίεβο

Όπως αναφέρει ο Guardian, μέλη του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, των αντιπολιτευόμενων Εργατικών αλλά και της κυβέρνησης της Ουκρανίας τάσσονται υπέρ της πλήρους δήμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία αποτιμήθηκαν το 2022 σε 26 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια), και της απευθείας μεταφοράς τους στο Κίεβο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο.

Πιο λογική νομικά κίνηση

Ωστόσο, βάσει του δημοσιεύματος, η εναλλακτική στρατηγική, η οποία είναι «λιγότερο επικίνδυνη από νομική άποψη» και η οποία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στη Δύση, είναι τα δυτικά κράτη να διατηρήσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι η Ρωσία να συμφωνήσει να αποζημιώσει την Ουκρανία.
Κατά τον Guardian, η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί να απαλλοτριώσει τα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, διότι φοβάται ότι θα δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο που θα μπορούσε αφενός να παραλύσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αφετέρου να προκαλέσει αντίμετρα κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους, σε αντίθεση με το πάγωμά τους, θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ολλανδία: Κατάσχεσαν οικόπεδο ιδιοκτησίας του πρώην γαμπρού του Putin

Εν τω μεταξύ, ο Guardian επισημαίνει ότι οι αρχές στην Ολλανδία προχώρησαν στην κατάσχεση οικοπέδου του πρώην γαμπρού του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
Το οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Duivendrecht κοντά στο Άμστερνταμ, ανήκει στον Jorrit Faassen, έναν Ολλανδό επιχειρηματία που ήταν παντρεμένος με τη Maria Vorontsova, τη μεγαλύτερη κόρη του Putin.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οικόπεδο κατασχέθηκε στις 12 Μαΐου από την εθνική εισαγγελία για οικονομικά και περιβαλλοντικά αδικήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Faassen, ο οποίος ζει στη Μόσχα, μπορεί να αποτελέσει στόχο της έρευνας, αν και η ακριβής αιτία της κατάσχεσης δεν είναι γνωστή.
Αν και οι δύο κόρες του Putin βρίσκονται στις λίστες κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ από τον Απρίλιο του 2022, δεν ισχύει το ίδιο για τον Faassen, ο οποίος φέρεται πως χώρισε με την Maria Vorontsova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης