Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall, με ράλι στον τεχνολογικό κλάδο λόγω Νvidia – Στο -0,11% ο Dow, o Nasdaq +1,71%

Μεικτές τάσεις στη Wall, με ράλι στον τεχνολογικό κλάδο λόγω Νvidia – Στο -0,11% ο Dow, o Nasdaq +1,71%
Μεικτά πρόσημα στη Wall Street...
Σχετικά Άρθρα
Μεικτές τάσεις εμφάνισαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη 25 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους τόσο στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος, που πλέον αρχίζουν να θυμίζουν ταινία τρόμου, όσο και στην έκρηξη που σημειώνει ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος λαμβάνει ώθηση ειδικά από τη μετοχή της Nvidia και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Σημαντικό είναι το γεγονός πως το αμερικανικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω το α’ τρίμηνο του 2023, κάτι που δείχνει πως η οικονομία είναι πιο θερμή από ό,τι εκτιμούσαν οι Αμερικανοί policy makers.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,11%, στις 32.764 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,88%, στις 4.151 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,71% στις 12.698 μονάδες

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nvidia «έτρεξε» με +25%, καθώς η εντεινόμενη ζήτηση σε ό,τι αφορά τα τσιπ που προορίζονται για την «εκπαίδευση» του τελευταίου κύματος παραγωγικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, την έκανε να δημοσιεύσει νέα πρόβλεψη για τα έσοδα πολύ πάνω από τις προσδοκίες της Wall Street.
Εύλογα, η πρόβλεψη προκάλεσε άλμα στη μετοχή της (με ρεκόρ συναλλαγών), η τιμή της οποίας έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να πλησιάζει στο αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, η εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών ανακοίνωσε τα οικονομικά της μεγέθη για το τρίμηνο, ενώ προέβλεψε έσοδα άνω του 50% από τις εκτιμήσεις της Wall Street για το β’ τρίμηνο.
Τα καθαρά κέρδη για το α’ τρίμηνο ανήλθαν σε 2,04 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 1,09 δολάρια έναντι της πρόβλεψης για 0,92 δολάρια.

Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 7,19 δισ. δολάρια για το τρίμηνο έναντι 6,52 δισ. δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ως προς το κομμάτι του data center της Nvidia, σημείωσε πωλήσεις 4,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 3,9 δισ. δολ. των προβλέψεων, σημειώνοντας άλμα 14% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά το τμήμα gaming της Nvidia, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,24 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι προβλέψεων για 1,98 δισ., αν και υπήρξε μείωση για τα συνολικά έσοδα του εν λόγω τομέα της τάξης του 38% σε ετήσια βάση.
Η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί άνω του 113% μέχρι στιγμής το 2023, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας που προέρχεται από την ηγετική θέση της εταιρείας στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο βρίσκεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ.
Η αθέτηση πληρωμών γύρω από ορισμένα σύντομα ληξιπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αυξάνει τις ανησυχίες και μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο γενικότερα.
Συζητήσεις διεξάγονται… σε καλό κλίμα, αλλά λύση δεν βρίσκεται, με τους αναλυτές ωστόσο να προβλέπουν λύση ακόμα και την ύστατη ώρα.
Το πρώτο σοκ από το σίριαλ των διαπραγματεύσεων για το όριο χρέους των ΗΠΑ ήρθε από τον οίκο Fitch, ο οποίος έθεσε την αξιολόγηση "ΑΑΑ" των ΗΠΑ σε Rating Watch Negative, δηλαδή υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενος την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το αν η χώρα θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της.
Ακολούθησε δε δεύτερη προειδοποίηση από την DBRS, που έθεσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις των ΗΠΑ σε ξένο και τοπικό νόμισμα - πιστοληπτικές διαβαθμίσεις εκδότη R-1 (υψηλές) υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις.

Στα μάκρο, επιβράδυνε την ταχύτητά της το α’ τρίμηνο του 2023 η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με την τελευταία μέτρηση πάντως να είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείου.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% το α' τρίμηνο, σύμφωνα με την δεύτερη εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η αρχική μέτρηση ήταν για αύξηση 1,1%.

Οι αναλυτές περίμεναν τα στοιχεία να μείνουν αμετάβλητα.
Η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 2,6% το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες – την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας – ανακοινώνοντας ετήσια αύξηση 3,8%. Ωστόσο, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Παράλληλα,  οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας «μπέρδεψαν» την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας τις 229.000 (πολύ κάτω από το αναμενόμενο 245 χιλ και τις προηγούμενες 242 χιλ). Η Μασαχουσέτη έχει αναθεωρήσει τα στοιχεία των τελευταίων τριών μηνών για τις αιτήσεις ανεργίας αναθεωρώντας τελικά χαμηλότερα κατά μέσο όρο 14 χιλιάδες την εβδομάδα.Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αιτήσεις αυξήθηκαν συγκριτικά με την την περασμένη εβδομάδα.

Στην αρχή του έτους οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινούνταν στο επίπεδο των 200.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε στις 231.800.


bfm37FE.jpg
Πτώση στις ευρωαγορές

Υπό πίεση βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη γερμανική οικονομία να εισέρχεται σε ύφεση και το αδιέξοδο για το αμερικανικό χρέος να παραμένει.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,31%, στις 15.793 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,74%, στις 7.570 μονάδες.
Στις 7.229 μονάδες με πτώση 0,33% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,44%, στις 26.408 μονάδες.

Στα μάκρο, σε τεχνική ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία κατά το α' τρίμηνο του 2023, καθώς κατέγραψε συρρίκνωση κατά 0,3%. Είχε προηγηθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το δ' τρίμηνο του 2022 και η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση. Στον αντίποδα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν το α' τρίμηνο, μετά από ένα αδύναμο β' εξάμηνο του 2022.
Η προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το α' τρίμηνο και η Γερμανία είχε αποφύγει την ύφεση. «Το αποτέλεσμα είναι ένα πισωγύρισμα για τη Γερμανία, που παρά το γεγονός ότι απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που γράφτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση την οποία είχε αποκλείσει τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Olaf Scholz», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η διολίσθηση οφείλεται στην μεταποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης