Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι τέσσερις αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στις ασφαλιστικές εταιρείες

Οι τέσσερις αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στις ασφαλιστικές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα
Σε ισχύ αρχίζουν να τίθενται στην αγορά κανονιστικές και νομοθετικές αλλαγές, ο αντίκτυπος των οποίων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους αντισυμβαλλόμενους θα αρχίσει να φαίνεται τα επόμενα χρόνια.
Οι κανονιστικές αλλαγές, σύμφωνα με πηγές του ΒΝ αφορούν κυρίως τους ESG παράγοντες, την ασφαλιστική απατή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και οι διαδικτυακοί κίνδυνοι.

Το τρίπτυχο των ESG για την ασφαλιστική αγορά

Ψηλά στην ατζέντα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι οι ESG –περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και παράγοντες διακυβέρνησης οι οποίοι και τρεις συνδυαστικά και από κοινού θα στοιχειοθετούν υποχρεωτικά τις αναφορές των ασφαλιστικών. Στο περιβάλλον των ESG, o ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου ως διαχειριστή κινδύνου, φορέα κινδύνου και σημαντικού επενδυτή, είναι σημαντικός για την προώθηση του ESG. Θεωρητικά πάντα ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει στη μετάβαση της κοινωνίας από τη κλειστή και μονοδιάστατη εστίαση στα βραχυπρόθεσμα κέρδη, στην θεμελίωση μιας πράσινης και δίκαιης οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς. Γεγονός, ωστόσο είναι ότι οι μέχρι στιγμής προσπάθειες της Ευρώπης στην μέθοδο και τον τρόπο που γίνονται οι αναφορές αυτές δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία. Οι συζητήσεις που διεξάγονται, μεταξύ διοίκησης και μετόχων ως το προς ποιοι είναι οι στόχοι των ESG, αν μπορεί να εκπληρωθούν, οδηγούνται σε διαφωνίες.

Στο κυνήγι των απατεώνων

Η ασφαλιστική απάτη είναι εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και πρόκειται για ένα θέμα που παρά το ότι οι ασφαλιστικές ενσωμάτωσαν στις δομές τους νέες τεχνολογικές μεθόδους εντοπισμού απάτης, το φαινόμενο της εξάλειψης της απάτης δεν εξουδετερώθηκε. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης ετοιμάζονται να περάσουν τροπολογίες όπου ορισμένα διευθυντικά στελέχη θα υποχρεούνται να λογοδοτούν αν διαπιστωθεί ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την ζημιά. Στην Ελλάδα η ΕΑΕΕ έχει εγκρίνει πλάνο δράσης ασφαλιστικής απάτης ενώ στις 8 Μαρτίου 2022 εγκρίθηκε ομόφωνα από την ΓΣ των μελών της ΕΑΕΕ και τέθηκε σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο Αυτορρύθμισης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Μελών ΕΑΕΕ.

Τα ερωτήματα για τους cyber κινδύνους και την Επαγγελματική Ασφάλιση

Οι διαδικτυακοί κίνδυνοι και οι Cyber ασφαλίσεις αποτελούν νέο τομέα στην ασφάλιση. νέοι όροι μπαίνουν στο ασφαλιστικό λεξιλόγιο, ωστόσο το ενδιαφέρον έγκειται το πώς οι cyber κίνδυνοι θα επιδρούν με τους κινδύνους Επαγγελματικών Ευθυνών. Στην Ελλάδα η ασφάλιση κατά των διαδικτυακών κινδύνων προσφέρεται από μικρό αριθμό ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ωστόσο ο σχεδιασμός νέων προϊόντων ασφάλισης cyber αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που εξετάζει η εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Δικαίωμα στην λήθη

Στο προσκήνιο, τέλος των συζητήσεων στην Ευρώπη βρίσκεται το θέμα της καθιέρωσης του πανευρωπαϊκού δικαιώματος στην λήθη για τους επιζώντες από καρκίνο δηλαδή το δικαίωμα να μην λαμβάνεται στο ιστορικό τους κατά την αίτηση για ενυπόθηκο δάνειο ή την ασφάλιση.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης