Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα Erdogan: O Biden έδωσε εντολή να ανατραπώ, ο λαός μου θα του δώσει απάντηση στις εκλογές της Κυριακής (14/5)

Ξέσπασμα Erdogan: O Biden έδωσε εντολή να ανατραπώ, ο λαός μου θα του δώσει απάντηση στις εκλογές της Κυριακής (14/5)
Σκληρή επίθεση από Erdogan στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu
Σχετικά Άρθρα
Σκληρή επίθεση στον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan μία μέρα πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία (14/5).
«O Biden έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Erdogan το ξέρω αυτό.
Όλος ο λαός μου το ξέρει» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Αν ισχύει αυτό, τότε οι αυριανές κάλπες θα δώσουν απάντηση και στον Biden».

Ο Kılıçdaroğlu παίρνει εντολές από τρομοκράτες

Ο Erdogan ολοκλήρωσε την εκστρατεία επανεκλογής του με τρεις συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο (13/5), την τελευταία ημέρα πριν από τις εκλογές ενώ πέραν του Biden επέκρινε και τον υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εκλογές της Τουρκίας.
Ο Erdogan πραγματοποίησε συγκεντρώσεις στις συνοικίες Ümraniye, Sancaktepe και Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης.
«Ο κ. Kemal, παίρνει τις εντολές του από τρομοκράτες.
Παίρνουμε εντολές από τον Αλλάχ και το έθνος μας.
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας», είπε ο Erdogan, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) φίλα προσκείμενο στο ΡΚΚ που παρέχει υποστήριξη στον Kılıçdaroğlu.
«Τι είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου; O Peskov λέει: Αυτός (ο Kılıçdaroğlu) λέει ψέματα, πρέπει να εξηγήσει, να το αποδείξει. Έχετε αποδείξεις; Όχι!», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τώρα αρχίζει να αλλάζει (ο Kılıçdaroğlu). Λέει: "Έχουμε ακούσει έτσι. Δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά (είναι) δυνατό."
Τι είδους πολιτική είναι αυτή; Το έθνος μου δεν θα σας παραδώσει αυτή τη χώρα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Erdogan: Η Ρωσία είναι σημαντικός σύμμαχός μας

Την Πέμπτη (11/5), ο Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κοινός υποψήφιος για την εξακομματική αντιπολίτευση Nation Alliance, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από περιεχόμενο βίντεο που φέρεται να δυσφημεί τους υποψηφίους για την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές της 14ης Μαΐου.
Ο Peskov απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανάμειξης της Ρωσίας στις τουρκικές εκλογές και ότι «όσοι διαδίδουν τέτοιες φήμες είναι ψεύτες».
«Ο Kemal λέει ότι θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία... Τι είδους νοοτροπία είναι αυτή; Τι είδους αντίληψη είναι αυτή;» είπε ο Erdogan.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικούς συμμάχους της Τουρκίας στη γεωργία, την αμυντική βιομηχανία και τον τουρισμό.
«Από πού έρχονται σε εμάς σχεδόν 5,5 εκατομμύρια τουρίστες;
Προέρχονται από τη Ρωσία. Τι θα κάνετε για αυτό;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Cavusoglu: Ψεύτης ο Kilicdaroglu

Ψευδείς και άδικες χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu τις δηλώσεις του Kemal Kilicdaroglu, περί ρωσικής παρέμβασης στις τουρκικές προεδρικές εκλογές.
«Η Τουρκία χρειάζεται σταθερότητα όσο ποτέ άλλοτε. Οι εκλογές στην Τουρκία ήταν πάντα διαφανείς.
Από την άποψη της εικόνας της χώρας, είναι ωφέλιμο να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο.
Οι δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Τουρκίας και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Kemal Kilicdaroglu περί ανάμειξης της Ρωσίας είναι άδικη για τη χώρα.
Οι δηλώσεις για οποιαδήποτε ανάμειξη είναι ψευδείς».

Οι τουρκικές εκλογές

Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν τη Κυριακή 14 Μαΐου 2023 τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και τους 600 βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Από τα 64 εκατομμύρια, τα 4,9 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Το εκλογικό σώμα αποτελείται από 30,7 εκατομμύρια γυναίκες και από 29 εκατομμύρια άντρες.
Στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 26 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 15 συμμετέχουν σε 5 πολιτικές συμμαχίες και τα υπόλοιπα 11 κατεβαίνουν ανεξάρτητα.
Πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται από τις κρισιμότερες όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο γενικότερα.
Η ψηφοφορία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 5 μ.μ.
Συνολικά θα στηθούν 191.885 κάλπες σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη του προέδρου και των βουλευτών, οι οποίοι θα υπηρετήσουν για πέντε χρόνια.
Οι ψηφοφόροι θα έχουν δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τον πρόεδρο και τους βουλευτές και θα τα βάλουν στον ίδιο φάκελο στην κάλπη.
Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu και του Sinan Ogan.
Ο Muharrem Ince, ένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία, αποχώρησε από την κούρσα την Πέμπτη (11/5).
Συνολικά θα διαγωνιστούν 24 πολιτικά κόμματα και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές.
Τα πρώτα στοιχεία για τις εκλογές αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 21:00.
Οι Erdogan και Kilicdaroglu είναι οι κύριοι διεκδικητές για την προεδρία.
Για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 50% συν μία ψήφο.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθήσουν επαναληπτικές εκλογές στις 28 Μαΐου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης