Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι πραγματικά συμβαίνει στο Σουδάν; - Ο θανάσιμος αγώνας εξουσίας οδηγεί στην καταστροφή την αφρικανική χώρα

Τι πραγματικά συμβαίνει στο Σουδάν; - Ο θανάσιμος αγώνας εξουσίας οδηγεί στην καταστροφή την αφρικανική χώρα
Τόσο ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan του Σουδανικού στρατού όσο και ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo των RSF ή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης κυβερνούν το Σουδάν ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του λεγόμενου Κυρίαρχου Συμβουλίου
Το Σουδάν - αφρικανικό κράτος της Βορειοανατολικής Αφρικής, φαίνεται να πλησιάζει πιο κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο ως αποτέλεσμα μιας θανάσιμης μάχης εξουσίας μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αναφέρει σε μια ανάλυση του το SouthFront

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 15 Απριλίου όταν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα, του Σουδάν το Χαρτούμ.
Ο στρατός απάντησε με πλήρη ισχύ, ενεργοποιώντας μάλιστα αεροπορικές επιδρομές κατά της παραστρατιωτικής δύναμης. Έντονες μάχες σημειώθηκαν στο προεδρικό μέγαρο, στην κατοικία του αρχηγού του στρατού και στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν γρήγορα στη βόρεια πόλη Merowe.
Η RSF ή οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης κατάφεραν να καταλάβουν μια βασική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη, όπου πρόσφατα αναπτύχθηκε ένα απόσπασμα του αιγυπτιακού στρατού για κοινές ασκήσεις.

Τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29M της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας και το προσωπικό των Δυνάμεων El-Sa΄ka συνελήφθησαν από την παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης

Από τις 16 Απριλίου, οι συγκρούσεις μαίνονταν στο Χαρτούμ καθώς και στις πόλεις Merowe, Port Sudan, Kassala, Gedaref, Damazin, Kosti, Kadugli και Omdurman.

Μετά από μια μεγάλη επίθεση, τα στρατεύματα του στρατού ανακατέλαβαν την αεροπορική βάση Merowe στις 17 Απριλίου.
Ο στρατός κατάφερε επίσης να κρατήσει τις περισσότερες από τις βασικές θέσεις στην πρωτεύουσα.

Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, αρχιστράτηγος του σουδανικού στρατού και ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo ο ανώτατος διοικητής των RSF, δέχτηκαν στις 18 Απριλίου μια 24ωρη πρόταση κατάπαυσης του πυρός μετά από πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε μέσα σε λίγες ώρες, με τις συγκρούσεις να επαναλαμβάνονται στο Χαρτούμ και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Μέχρι τις 19 Απριλίου, ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Σουδάν ξεπέρασε τους 270 ανθρώπους, ενώ άλλοι 2.600 τραυματίστηκαν.
Πολλά από τα θύματα ήταν άμαχοι.

Τόσο ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan του Σουδανικού στρατού όσο και ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo των RSF ή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης κυβερνούν το Σουδάν ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος του λεγόμενου Κυρίαρχου Συμβουλίου μετά το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο διοικητών προέρχονται από μια διαφωνία σχετικά με το πώς οι RSF ή οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης θα πρέπει να ενσωματωθούν στον στρατό και ποια αρχή θα πρέπει να επιβλέπει τη διαδικασία κατά τη μετάβαση στην Δημοκρατία.
Ο στρατός θέλει η μετάβαση να γίνει μέσα στο, ενώ η RSF ή οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης θέλουν να καθυστερήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης.

Οι συγκρούσεις στο Σουδάν δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα, αλλά είναι αγώνας εξουσίας.
Ο στρατός λέγεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στην Αίγυπτο, ενώ το RSF ή οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης λαμβάνει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν μια ουδέτερη εξωτερική πολιτική για το Σουδάν και διατηρούν καλές σχέσεις με όλους τους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ρωσίας.

Η διαμάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού και των RSF ή των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης πιθανότατα θα καθυστερήσει τη μετάβαση στην Δημοκρατία στο Σουδάν και θα μπορούσε να ωθήσει την ασταθή χώρα σε έναν πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

230416114641-al-burhan-dagalo-split.jpg

2023-04-16T190412Z_1736133657_RC2KF0AHO8EG_RTRMADP_5_SUDAN-POLITICS.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης