Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Μέση Ανατολή εγκαταλείπει τις ΗΠΑ: Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης η Σαουδική Αραβία - Ραγδαίες εξελίξεις

Η Μέση Ανατολή εγκαταλείπει τις ΗΠΑ: Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης η Σαουδική Αραβία - Ραγδαίες εξελίξεις
Η απόφαση για την εισδοχή στον οργανισμό ακολούθησε ανακοίνωση της Saudi Aramco, η οποία αύξησε την επένδυσή της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που οι ΗΠΑ παρουσιάζουν εμφανή σημάδια παρακμής, η Κίνα επεκτείνει τη ζώνη οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής της η οποία καλύπτει σχεδόν όλους τους παγκόσμιους παραγωγούς εμπορευμάτων καθώς προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο στον νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 το υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε απόφαση για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, καθώς το Ριάντ χτίζει μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την Κίνα.
Η Σαουδική Αραβία ενέκρινε ένα μνημόνιο για τη χορήγηση στο βασίλειο του καθαστώτος του εταίρου διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η SCO είναι μια ένωση πολιτικής και ασφάλειας χωρών που εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
Συγκροτήθηκε το 2001 από τη Ρωσία, την Κίνα και τα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας, το σώμα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την Ινδία και το Πακιστάν, με σκοπό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή στην περιοχή.
Το Ιράν υπέγραψε επίσης τα κείμενα για πλήρη ένταξη στον οργανισμό πέρυσι.
 
To πρώτο βήμα

Η ένταξη στην SCO συζητήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, όπου επισημαίνεται ότι το καθεστώς εταίρου θα είναι ένα πρώτο βήμα εντός του οργανισμού πριν από τη χορήγηση πλήρους ένταξης στο βασίλειο μεσοπρόθεσμα.
Η απόφαση ακολούθησε ανακοίνωση της Saudi Aramco, η οποία αύξησε την επένδυσή της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα την Τρίτη,28 Μαρτίου 2023 ολοκληρώνοντας μια σχεδιαζόμενη κοινοπραξία στη βορειοανατολική Κίνα και αποκτώντας μερίδιο σε έναν ιδιωτικά ελεγχόμενο όμιλο πετροχημικών.

Η παγκόσμια ταπείνωση του Biden

Οι αυξανόμενοι δεσμοί του Ριάντ με το Πεκίνο έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ουάσιγκτον, τον παραδοσιακό σύμμαχό της, αλλά ολοένα και λιγότερο, ειδικά μετά τις απολύτωα αποτυχημένες προσπάθειες του Biden να αναγκάσει τον OPEC+ να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου, μια ώθηση που απέτυχε θεαματικά και σε παγκόσμια ταπείνωση για τον Biden.
Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον λέει ότι οι κινεζικές προσπάθειες να ασκήσουν επιρροή σε όλο τον κόσμο δεν θα αλλάξουν την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Μέση Ανατολή, κάτι που φυσικά είναι ψέμα.

Διαφοροποίηση συμμαχιών και νέο δόγμα ασφάλειας

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει ανησυχία για αυτό που θεωρούν ως απόσυρση από την περιοχή από τον κύριο εγγυητή ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, και έχουν προχωρήσει στη διαφοροποίηση των εταίρων τους, μετατοπίζοντας τη συμμαχία τους στον μεγαλύτερο αμφισβητία των ΗΠΑ στην παγκόσμια αρένα. Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα παραμείνει ενεργός εταίρος στην περιοχή.
Οι χώρες που ανήκουν στην οργάνωση σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινή «αντιτρομοκρατική άσκηση» στην περιοχή Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης