Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι όμως... αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία της δεκαετίας - Τι βλέπουν 3 επενδυτικοί οίκοι

Κι όμως... αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία της δεκαετίας - Τι βλέπουν 3 επενδυτικοί οίκοι
Όποιος είναι πρόθυμος να αγοράσει εν μέσω ανησυχιών, σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες
Οι επενδυτές επιστρέφουν στα τραπεζικά ομόλογα μετά την πρόσφατη βίαιη πτώση του κλάδου - αν και οι ανησυχίες για το πρόσθετο χρέος της κατηγορίας 1 (ΑΤ1) παραμένουν.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων από την T. Rowe Price Group έως τη Voya Investment Management βλέπουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ομόλογα σε τιμή ευκαιρίας, στοιχηματίζοντας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρενέβη για να ανακόψει τη μετάδοση της κρίσης.
"Εάν είστε πρόθυμοι να αγοράσετε τον φόβο, υπάρχει σίγουρα μια ευκαιρία", δήλωσε ο Samuel Wilson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Voya.
"Υπάρχει ακόμη περιθώριο για να μειωθούν τα spreads", δήλωσε.

Ευκαιρία αγοράς

Το ασφάλιστρο κινδύνου για το χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ υποχώρησε στις 171 μονάδες βάσης στις 29 Μαρτίου 2023, έχοντας εκτοξευθεί στις 188 μονάδες βάσης στις 15 Μαρτίου, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2020.
Εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστα αυξημένο σε σύγκριση με το υπόλοιπο high grade των ΗΠΑ, το οποίο τείνει να παρακολουθεί αρκετά στενά - και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για ράλι στα τραπεζικά ομόλογα.
"Δεν είναι παρατραβηγμένο να περιγράψουμε την τρέχουσα αγορά ως μια ευκαιρία αγοράς για τα τραπεζικά χρεόγραφα, ειδικά για τις υψηλής ποιότητας περιφερειακές τράπεζες και τις τράπεζες που έχουν πιεστεί εν μέσω πανικού", έγραψαν οι Jesse Rosenthal και Peter Simon, στρατηγικοί αναλυτές στην εταιρεία ερευνών CreditSights.
"Αυτό είναι τόσο φθηνό όσο τα τραπεζικά spreads μπορούν να γίνουν πέραν από μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση", έγραψαν σε σημείωμά τους στις 23 Μαρτίου.
"Κάποια αίσθηση σταθερότητας έχει επιστρέψει στον τραπεζικό τομέα", δήλωσε η Anastasia Amoroso, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην iCapital.
"Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει τα σωστά μέτρα", ανέφερε.
Η Amoroso προβλέπει ότι τα spreads θα μπορούσαν να περιοριστούν κατά 50 μονάδες βάσης στο χρέος των καλά κεφαλαιοποιημένων, συστημικά σημαντικών τραπεζών, αναπληρώνοντας τις απώλειες που προκάλεσε η αναταραχή από τις χρεοκοπίες των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.
Της αρέσει επίσης το χρέος των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω των υψηλότερων δεικτών κάλυψης ρευστότητας σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

Πότε να τοποθετηθούν οι επενδυτές

Ο Wilson της Voya περιμένει από τις μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ να εκδώσουν νέα ομόλογα μετά τα τριμηνιαία κέρδη.
Αυτό θα προσφέρει μια νέα ματιά στην οικονομική υγεία των πιο επικίνδυνων τραπεζών, ενώ θα βοηθήσει επίσης στην ικανοποίηση της ζήτησης για τραπεζικό χρέος μετά από ένα απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο για τις εκδόσεις.
Μέχρι τότε, ο ίδιος αποφεύγει τις περιφερειακές τράπεζες χαμηλότερης ποιότητας, οι οποίες θα μπορούσαν ακόμη να είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις από τις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών.
Οι συνθήκες δανεισμού αναμένεται να αυστηροποιηθούν σημαντικά, ιδίως για τις μικρότερες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
"Θα δείτε πολλές περισσότερες τράπεζες, ιδίως τις μικρές τράπεζες, να παίζουν άμυνα", δήλωσε.
Η Voya, η οποία ήταν υποεπενδεδυμένη στο χρέος των περιφερειακών τραπεζών ενόψει της κρίσης, εκμεταλλεύεται επίσης την πρόσφατη διεύρυνση των spreads για να προσθέσει κάποια έκθεση σε χρέος μειωμένης εξασφάλισης.

Προσοχή στα AT1

Η Amoroso της iCapital βλέπει ευκαιρίες να προσθέσει έκθεση σε προνομιούχες τραπεζικές μετοχές μέσω ενός δείκτη ή ενός διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου.
Ωστόσο, θέτει όρια στο χρέος AT1, αφού η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης εξαφάνισε την πιο επικίνδυνη κατηγορία χρέους, διατηρώντας παράλληλα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια.
"Θα ήμουν προσεκτική με το AT1", δήλωσε.
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλες χρεοκοπίες τραπεζών - και δεν θέλει κανείς να βρίσκεται στην υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου των προτιμώμενων ομολόγων".
Ενώ πολλοί άλλοι αποφεύγουν επίσης τα AT1, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων Robeco λέει ότι η πρόσφατη διεύρυνση των spreads δημιούργησε τη δυνατότητα για "αποδόσεις που μοιάζουν με μετοχές" στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
"Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει γίνει και πάλι μια ευκαιρία αγοράς", έγραψαν οι Victor Verberk και Sander Bus, συν-επικεφαλής του πιστωτικού τομέα της εταιρείας.
"Σε αποδόσεις άνω του 8%, πόσο μάλλον στα τρέχοντα πολύ ευρύτερα επίπεδα, μας αρέσουν κανονικά αυτά τα ομόλογα", ανέφερε ο οίκος, αναφερόμενος στις αποτιμήσεις AT1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης