Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον τόπο θανάτου του αστροναύτη Yuri Gagarin

Οι Ρώσοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά φωτογραφίες από τον τόπο θανάτου του αστροναύτη Yuri Gagarin
Ο Gagarin ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το Ρωσικό Κρατικό Αρχείο Επιστημονικής και Τεχνικής Τεκμηρίωσης δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες από το σημείο της συντριβής όπου σκοτώθηκε ο πρώτος κοσμοναύτης Yuri Gagarin.
Η φωτογραφία δείχνει θραύσματα της ατράκτου του MiG-15UTI, πάνω στο οποίο πέταξαν ο ίδιος ο Γκαγκάριν και ο στρατιωτικός πιλότος Seregin.
Οι φωτογραφίες χρονολογούνται στις 28 Μαρτίου 1968 - την επομένη της καταστροφής.
Επιπλέον, το αρχείο δημοσίευσε φωτογραφίες από περίπτερα εφημερίδων που αναφέρουν τους θανάτους του Yuri Gagarin και του Seregin, καθώς και τις κρατικές κηδείες τους.
Ο Yuri Gagarin και ο Seregin πέθαναν στις 27 Μαρτίου 1968, κοντά στο χωριό Novoselovo, στην περιοχή Kirzhachsky, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σε αεροσκάφος MiG-15UTI.

Η ιστορία ζωής του 

Ο Gagarin ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης που, στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Γεννήθηκε κοντά στο Κλούσινο, κοντά στο Γκζατσκ, δυτικά της Μόσχας. Οι γονείς του δούλευαν στην κολλεκτίβα της περιοχής. Ο ίδιος, αφού δούλεψε σε χυτήριο, παρακολούθησε την τεχνική σχολή του Σαράτωφ, όπου άρχισε και τις πρώτες του πτήσεις με ελαφρά αεροπλάνα. Το 1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ. Αποφοίτησε το 1957 με επαίνους, και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πετώντας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, ενώ αργότερα έγινε δοκιμαστής πιλότος, πετώντας καινούργια και πειραματικά αεροσκάφη. Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί ως κοσμοναύτης, με σκοπό την πρώτη πτήση ανθρώπου στο διάστημα.
gkagkarin-ritsos-athina-kentriki.jpg

Ο μυστήριος θάνατος

Ο Gagarin πέθανε στις 27 Μαρτίου 1968, λίγες μέρες πριν την έβδομη επέτειο της ιστορικής του πτήσης. Σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του ενώ πετούσε με ένα MiG-15 κοντά στο Κιρζάτς. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του θαλάμου οδήγησης. Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο. Ο Gagarin είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρα πόλη του μετονομάστηκε σε πόλη Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος, Σύγχρονο Ίκαρο. Κέρδισε το θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων και ενέπνευσε χιλιάδες άλλους να συνεχίσουν στο δρόμο που άνοιξε στις 12 Απριλίου 1961.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης