Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Ισραήλ - Παρά τις διαφωνίες ο Netanyahu υποχωρεί - Αντιδιαδηλώσεις ακροδεξιών, φόβοι για βία

Χάος στο Ισραήλ - Παρά τις διαφωνίες ο Netanyahu υποχωρεί - Αντιδιαδηλώσεις ακροδεξιών, φόβοι για βία
Μαζικές διαδηλώσεις - Ο Netanyahu απέπεμψε τον υπ. Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος διαφώνησε
Σχετικά Άρθρα
(upd 6) Εντείνεται η κρίση στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και παρά τις έντονες διαφωνίες των κυβερνητικών του εταίρων, σκοπεύει να βάλει τέλος στο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, που έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις,  ιδιαίτερα ύστερα από την απόφαση του Netanyahu να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος αφού υποστήριξε πως το κυβερνητικό αυτό σχέδιο θα προκαλέσει ζημιά στην ασφάλεια του Ισραήλ, είπε πως δεν πρόκειται να το στηρίξει.
Και ενώ η κυβέρνηση βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας της, το Histadrut, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας που απείχε από τις κινητοποιήσεις που διαρκούν, ανακοίνωσε γενική απεργία, τη στιγμή που κλειστό είναι το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, βασικοί οδικοί άξονες έχουν αποκλειστεί, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από τη Βουλή για νέες διαμαρτυρίες.
Ο Netanyahu απηύθηκε έκκληση στους διαδηλωτές να αποφύγουν τη βία.

Συνάντηση με τον ακροδεξιό εταίρο Ben - Griv που τάσσεται υπέρ της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir το απόγευμα της Δευτέρας, μετά τις πληροφορίες που τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αλλά να μην υποστηρίζει τη διάλυση της Κνεσέτ.
Το Εργατικό Κόμμα προτείνει νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ.
"Σήμερα συνέβη κάτι στο Ισραήλ", δήλωσε ο Ben-Gvir.
"Οι ψήφοι των πιλότων αξίζουν περισσότερο από τους Γκολάνι και τη συνοριακή αστυνομία.
Οι ψήφοι της Τζαχάλα αξίζουν περισσότερο από τις ψήφους της Ντιμόνα και της Μπερσέμπα και οι ψήφοι των εργαζομένων υψηλής τεχνολογίας αξίζουν περισσότερο από τους χειρώνακτες εργάτες.
Η δικαστική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να σταματήσει και δεν μπορούμε να παραδοθούμε στην αναρχία", δήλωσε ο Ben-Gvir.
Τα μέλη του συνασπισμού, ιδίως η Otmza Yehudit και το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα, άσκησαν πιέσεις για την προώθηση της νομοθεσίας.

ben_griv.JPG

Αντιδιαδηλώσεις ετοιμάζουν ακροδεξιές ομάδες, σε ετοιμότητα η αστυνομία

Ακροδεξιές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι Regavim, Im Tirzu, Ad Kan, Bezalmo και Torat Lehima, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο ως απάντηση στη διαμαρτυρία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης και του συνασπισμού που πραγματοποιείται μπροστά από την Κνεσέτ.
Οι διαφημίσεις για τη διαμαρτυρία που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο ανέφεραν ότι η Δεξιά βρίσκεται σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", προειδοποιώντας ότι "δεν θα μας κλέψουν τις εκλογές".
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir μοιράστηκε την αναγγελία στο Twitter γράφοντας "σήμερα σταματάμε να είμαστε σιωπηλοί. Σήμερα είναι η μέρα που η Δεξιά ξυπνάει. Μοιραστείτε το".

Πρόταση μομφής

Ενδεικτικό της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στο Ισραήλ, είναι η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης Netanyahu σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικαστική μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Netanyahu επέζησε, καθώς η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε από 59 βουλευτές, ενώ 53 ψήφισαν υπέρ.

Κυβερνητική κρίση και αποπομπές

Η αποπομπή του Yoav Gallant
προκάλεσε κύμα έντονων αντιδράσεων, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης αυτής του Netanyahu.
Μάλιστα εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Netanyahu στην Ιερουσαλήμ, «σπάζοντας» κάθε μέτρο ασφαλείας ενώ καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν επεισόδια με συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, ο Netanyahu φερόταν - σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ - αποφασισμένος να ανακοινώσει την παύση της αναθεώρησης του δικαστικού συστήματος σε ομιλία του στην Κνεσέτ.
Μέλη της κυβέρνησης του, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir
ζήτησαν από τον Netanyahu να μην υποκύψει στις πιέσεις και στην αναρχία και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.
Παρόλο αυτά, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Netanyahu φέρεται να είπε στον επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, κατόπιν συνάντησης με τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, πως θα αναστείλει τη μεταρρύθμιση.

Αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κρίση για την κυβέρνηση συνασπισμού του Netanyahu.
Ο συνασπισμός του Netanyahu επιδιώκει αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που θα δώσουν στην κυβέρνηση επιρροή στην επιλογή δικαστών και θα περιορίσουν την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Όπως λένε, το σχέδιο αυτό θα βάλει χαλινάρι στις υπερβολές του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αποκαταστήσει την ισορροπία.
Οι επικριτές του λένε ότι θα αποδυναμώσει τα δικαστήρια, θα θέσει σε κίνδυνο τις πολιτικές ελευθερίες και θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία καθώς όπως υποστηρίζουν, η μεταρρύθμιση αυτή απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του Netanyahu που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.

Έκκληση του Ισραηλινού προέδρου Herzog: Σταμάτα τώρα!


Έκκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu να σταματήσει άμεσα το σχέδιο για την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος απευθύνει ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog.
«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ, στο όνομα της ευθύνης, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Αποστάσεις Gallant

Ο Yoav Gallant ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει αυτό το σχέδιο, ενώ στο πλευρό του έχουν ταχθεί τουλάχιστον δύο βουλευτές του κόμματος Likud.
Μάλιστα υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια
«Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα» είπε ο Gallant, ο οποίος μετά την αποπομπή του, ανέφερε πως «η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί κάποιος αντικαταστάτης του Gallant.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά τους οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Netanyahu ότι ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή.
«Η κρατική ασφάλεια δεν μπορεί να είναι κάρτα στο πολιτικό παιχνίδι.
Ο Netanyahu πέρασε την κόκκινη γραμμή απόψε», ανέφεραν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Yair Lapid και Benny Gantz σε κοινή τους δήλωση, καλώντας τα μέλη του κόμματος Likud να μην συνδράμουν στην κατάρρευση της εθνικής ασφάλειας.

ΗΠΑ: Συμβιβαστείτε

Στα γεγονότα αυτά αναφέρθηκε και η προεδρία των ΗΠΑ, η οποία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την κατάσταση στο Ισραήλ.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (...) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός.
Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη
Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του» ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης