Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεξέλεγκτη η πολιτική κρίση στο Ισραήλ - Ο Netanyahu απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας, επικίνδυνο ρήγμα

Ανεξέλεγκτη η πολιτική κρίση στο Ισραήλ -  Ο Netanyahu απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας, επικίνδυνο ρήγμα
Η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται το Ισραήλ, που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του από συστάσεως του εβραϊκού κράτους, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέπεμψε την Κυριακή (26/3/2023) τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant μετά την αντίθεσή του στη δικαστική μεταρρύθμιση, όπως ανακοινώθηκε.
Ο Gallant έκανε μια δραματική δήλωση τις προηγούμενες ώρες καλώντας τον Netanyahu να παγώσει τη δικαστική αναθεώρηση για αρκετό καιρό ώστε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμβιβασμού.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον Gallant ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Άμυνας αφού στράφηκε κατά της κυβέρνησης ενώ ο Netanyahu επισκεπτόταν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Netanyahu έχει τώρα 48 ώρες στη διάθεσή του για να ορίσει νέο υπουργό Άμυνας, γράφει η Jerusalem Post.

Έντονες αντιδράσεις

Η απομάκρυνση του Gallant προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις.
Ο Netanyahu απέδειξε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι η κύρια προτεραιότητά του, δήλωσε ο πρώην αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Gadi Eisenkot.
«Η απόλυση του Gallant είναι ντροπή για την κληρονομιά του Netanyahu και ένα επικίνδυνο στοίχημα για τη ζωή όλων μας», πρόσθεσε.
Σε ένα tweet του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Yair Lapid είπε ότι η απομάκρυνση του Gallant, «ακριβώς επειδή προειδοποίησε για μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, είναι ένα νέο χαμηλό επίπεδο για αυτήν την αντισιωνιστική κυβέρνηση.
Ο Netanyahu μπορεί να απομακρύνει τον Gallant, αλλά δεν μπορεί να αποπέμψει τους Ισραηλινούς που αντιστέκονται στην παραφροσύνη αυτού του κυβερνητικού συνασπισμού».
«Ο πρωθυπουργός αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», υποστήριξε ο Lapid.

Είχε προειδοποιήσει για διχασμό ο Gallant

Η αποπομπή του υπουργού Άμυνας γίνεται την επομένη της ομιλίας του, κατά την οποία ζήτησε να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει «πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ο Yoav Gallant ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σε εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης