Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vucic (Σερβία): Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ – Αυτή η χώρα δεν πρόκειται να σπάσει

Vucic (Σερβία): Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ – Αυτή η χώρα δεν πρόκειται να σπάσει
Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ σκότωσαν, σύμφωνα με σερβικούς υπολογισμούς, 3.500-4.000 ανθρώπους και άφησαν περίπου 10.000 άλλους (τα δύο τρίτα από τους οποίους ήταν άμαχοι) τραυματίες
H Σερβία θα ξεχάσει τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1999 μόνο όταν πάψουν να υπάρχουν όλοι οι Σέρβοι, δήλωσε την Παρασκευή (24/3/2023) ο πρόεδρος της χώρας, Alexander Vucic στις εκδηλώσεις μνήμης για την 24η επέτειο της επίθεσης της βορειοατλαντικής συμμαχίας κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Η δήλωση Vucic ήρθε ως απάντηση στα σχόλια του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Christopher Hill, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Σέρβοι «θα παραμερίσουν την πικρία τους» που προκλήθηκε από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.
«Υποχρέωσή μας είναι να προσπαθήσουμε να συγχωρήσουμε.
Όμως, θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ μόνο όταν δεν θα υπάρχουμε πια.
Δεν θα καταφέρετε να σπάσετε αυτή τη χώρα• θα συνεχίσει να ζει», είπε ο Vucic.
Την Παρασκευή (24/3), η Σερβία τίμησε την 24η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι συνέπειες των βομβαρδισμών

Φέτος, η κεντρική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Sombor, όπου έπεσε η πρώτη βόμβα το 1999 και σκοτώθηκε ο πρώτος Σέρβος πολίτης.
Ο Vucic, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Milorad Dodik, ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος κα χιλιάδες απλοί πολίτες παρακολούθησαν μια συγκέντρωση και μια θεατρική παράσταση.
Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ σκότωσαν, σύμφωνα με σερβικούς υπολογισμούς, 3.500-4.000 ανθρώπους και άφησαν περίπου 10.000 άλλους (τα δύο τρίτα από τους οποίους ήταν άμαχοι) τραυματίες.
Οι υλικές ζημιές ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της εκστρατείας βομβαρδισμών, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έριξαν 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βόμβες και οβίδες στη Σερβία.
Στη συνέχεια, τα ποσοστά καρκίνου της βαλκανικής χώρας εκτοξεύθηκαν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη.
Τα πρώτα δέκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς, περίπου 30.000 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο, από τους οποίους υπολογίζεται ότι 10.000-18.000 πέθαναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης