Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη δύναμης: Μετά την κατάρριψη του αμερικανικού drone, ρωσικά μαχητικά πέταξαν οπλισμένα 25 φορές πάνω από βάση των ΗΠΑ

Επίδειξη δύναμης:  Μετά την κατάρριψη του αμερικανικού drone, ρωσικά μαχητικά πέταξαν οπλισμένα 25 φορές πάνω από βάση των ΗΠΑ
Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν οπλισμένα 25 φορές πάνω από στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Συρία
Σχετικά Άρθρα
Λίγες μέρες αφότου το αμερικανικό drone Reaper συνετρίβη κατά την αναχαίτιση από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οπλισμένα ρωσικά αεροσκάφη πέταγαν κάθε μέρα τον Μάρτιο πάνω από αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία.
Στις 22 Μαρτίου, ο υποστράτηγος Alexus Grynkewich, διοικητής εναέριων δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε ότι υπήρξαν περίπου 25 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σε αντίθεση με καμία τον Φεβρουάριο και 14 τον Ιανουάριο.
Ο Grynkewich, είπε ότι η ενέργεια της Μόσχας παραβιάζει μια συμφωνία του 2019 μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με τη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας σε περιοχές όπου κάθε χώρα διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οπλισμένα τα ρωσικά αεροσκάφη

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) που περιγράφει πρωτόκολλα αεροπορικής ασφάλειας στον εναέριο χώρο της Συρίας για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων ή σύγκρουσης μεταξύ των αεροσκαφών τους.
Ο Grynkewich υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει αυτό το διαδικαστικό δόγμα τους τελευταίους μήνες.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι μια σημαντική αύξηση και ότι εάν οι Ρώσοι διατηρήσουν αυτό το ποσοστό της παραβίασης του μνημονίου στο εγγύς μέλλον θα το διπλασιάσουν.
Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-34 πέταξαν πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
Ορισμένα αεροσκάφη μάλιστα ήταν οπλισμένα με όπλα αέρος- αέρος, ενώ άλλα με πυρομαχικά αέρος-εδάφους, τα οποία περιλαμβάνουν πυραύλους και καθοδηγούμενες βόμβες, είπε ο Grynkewich.

Ενόχληση στις ΗΠΑ

Ο Grynkewich δήλωσε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από το φυλάκιο Tanf Garrison των ΗΠΑ στη Συρία προκαλούν μία άβολη κατάσταση.
«Πετούν τακτικά απευθείας πάνω από τις μονάδες μας, πάνω από τα κεφάλια μας ακριβώς όχι σε ύψος μεγαλύτερο του ενός μιλίου», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Αυτή η αποκάλυψη ακολουθεί ένα πρόσφατο περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα κατά το οποίο δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 παρενόχλησαν ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, ρίχνοντας καύσιμο πάνω του πριν συγκρουστούν μαζί του και αναγκάζοντας τους Αμερικανούς να το κατεβάσουν στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Grynkewich σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν βία κατά του αμερικανικού στρατού στη Συρία.
Τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας εγείρουν μόνο την πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού, «και δεδομένων όπως του περιστατικού με το MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα».
«Δεν είναι το είδος της συμπεριφοράς που θα περίμενα από μια επαγγελματική Πολεμική Αεροπορία» είπε ενοχλημένος ο Grynkewich.

su.JPG
Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο αμερικανικός στρατός έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις επιχειρήσεις και καθημερινά χρησιμοποιεί την απευθείας τηλεφωνική γραμμή για την αποκλιμάκωση της έντασης, που μοιράζεται με τη Ρωσία.
Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε σε αλλαγή στη συμπεριφορά της Μόσχας.
Αντί να παραδεχτεί το ζήτημα, ο στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ρώσοι τον είχαν ενημερώσει πως δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο ως κυριότητα των ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι είναι ξεκάθαρο πως ακολουθούν μία πιο επιθετική στάση για να ασκήσουν πίεση στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, υποστηρίζουν οι Eurasian Times.
Ωστόσο, ο Grynkewich υπογράμμισε ότι δεδομένου πως το ISIS εξακολουθεί να είναι παρόν στη Συρία και περιστασιακά να επεκτείνεται εκεί «μοιάζει πολύ περίεργη στιγμή να το κάνουν αυτό».
Μέχρι στιγμής, οι υπερπτήσεις δεν έχουν επηρεάσει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος. Όμως, οι ΗΠΑ ή ο διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS απαντά στα ρωσικά αεροσκάφη, παρακολουθώντας τα συχνά από απόσταση.
Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών είναι ήδη υψηλή μετά το πρόσφατο περιστατικό με drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρείχαν αντικρουόμενες αναφορές γεγονότων σχετικά με την αιτία της συντριβής του drone.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 κατέστρεψε την προπέλα του drone, αναγκάζοντάς το να συντριβεί. Από την άλλη, η Μόσχα αμφισβητεί οποιαδήποτε φυσική επαφή μεταξύ του αεροσκάφους και του drone, δηλώνοντας πως το μη επανδρωμένο βγήκε εκτός ελέγχου λόγω επιθετικών ελιγμών και συνετρίβη.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν MQ-9 Reaper για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης και πετούν εδώ και καιρό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα για να παρακολουθούν τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα υπολείμματα ενός αμερικανικού στρατιωτικού drone που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα.
Εν τω μεταξύ, στις 20 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35 ανέλαβε δράση πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα για να αναχαιτίσει τα δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H που κατευθύνονταν προς τα ρωσικά σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης