Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι σημαίνει για τις αγορές η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS; Απαντούν Goldman, Smead, River and Mercantile, Capital Economics, Syz Bank

Τι σημαίνει για τις αγορές η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS; Απαντούν Goldman, Smead, River and Mercantile, Capital Economics, Syz Bank
Η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS δεν έχει καταλαγιάσει τις ανησυχίες στις αγορές
Σχετικά Άρθρα
Η συμφωνία για τη διάσωση της Credit Suisse και την εξαγορά της από UBS δεν φαίνεται να έχει καταλαγιάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το τραπεζικό σύστημα αλλά και τους κινδύνους στις διεθνείς αγορές. Άλλωστε, της κρίσης στην ελβετική τράπεζα έχει προηγηθεί το η κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank.
Το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι τι σημαίνει για τις αγορές, το deal για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. Την απάντηση δίνουν αναλυτές από μεγάλους επενδυτικούς οίκους, ανάμεσα στους οποίους η Goldman Sachs αλλά και η Capital Ecomomics.

Goldman Sachs

Σε ενημερωτικό της σημείωμα το βράδυ της Κυριακής (19/3/2023), η Goldman Sachs ανέφερε ότι η συμφωνία και οι σχετικές εγγυήσεις ρευστότητας και ζημιών παρέχουν «σαφήνεια» και αμβλύνουν τους κινδύνους. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική τράπεζα έχει επιστρέφει στη συσταση «overweight» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Φυσικά, έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ παραμένει ρευστή. Αλλά όπως συζητήσαμε την Παρασκευή, μας παρηγορεί η περιορισμένη μετάδοση από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ στις μεγαλύτερες τράπεζες, μια τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί» επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

Smead Capital Management

Ο διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, Cole Smead, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες βοηθούν τις τράπεζες «που δεν κάνουν ανόητα πράγματα στα περιουσιακά τους στοιχεία».
«Οι κακές χρηματιστηριακές αγορές έχουν κάνει τις επενδυτικές τράπεζες να υστερούν, αλλά οι εμπορικές τράπεζες φαίνονται καλές δίπλα τους», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δείχνοντας προτίμηση στις μετοχές της JPMorgan και της Bank of America.
Ο Smead δήλωσε επίσης ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις ενεργητικού από τη νέα οντότητα UBS-Credit Suisse, μαζί με περισσότερη ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

River and Mercantile

Ωστόσο, James Sym, επικεφαλής μετοχών της επενδυτικής εταιρείας River and Mercantile με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στο CNBC ότι η εξαγορά της Credit Suisse «λύνει από που νομίζω ότι πιθανώς ένα ιδιοσυγκρασιακό πρόβλημα στην Credit Suisse, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μια αρκετά μεγάλη πυρκαγιά για να σταματήσει τη σήψη για την αγορά». Συμπλήρωσε ότι το υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι «πολύ πιο εύρωστο» από ό,τι ήταν.
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δημιούργησαν πολύ μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα προκειμένου να αντέξουν τους συστημικούς κινδύνους. Ο Sym άφησε να εννοηθεί ότι αν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρήσουν σημαντικά ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, μπορεί να «αρχίσει να τσιμπάει» κάποιες μετοχές, ενδεχομένως ακόμη και την UBS.
«Βραχυπρόθεσμα, η αγορά δεν πρόκειται να συμπαθήσει αυτή τη συμφωνία για την UBS, δεν είναι βασικός πυρήνας της στρατηγικής της, αλλά νομίζω ότι μεσοπρόθεσμα της δίνει δυνητικά ένα πλεονέκτημα για να ανταγωνίζεται παγκοσμίως τους Αμερικανούς και την τοποθετεί πραγματικά σε μια απρόσβλητη θέση στο εσωτερικό» επισημαίνει ο Sym.

Capital Economics

Ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της Credit Suisse, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, καθώς τα πιο λεπτά σημεία θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
«Ένα ζήτημα είναι ότι το αναφερόμενο τίμημα των 3,25 δισ. δολαρίων (0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) ισοδυναμεί με περίπου 4% της λογιστικής αξίας και περίπου 10% του market value της Credit Suisse στις αρχές του έτους», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Capital Economics.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse ύψους 570 δισ. δολαρίων μπορεί είτε να είναι απομειωμένα είτε να θεωρείται ότι κινδυνεύουν να απομειωθούν. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέες ανησυχίες σχετικά με την υγεία των τραπεζών» επισημαίνει ο ίδιος.
Ο Shearing πρόσθεσε ότι μπορεί ακόμη να υπάρξουν κίνδυνοι για τη συμφωνία «για νομικούς ή οικονομικούς λόγους ή αν η εμπιστοσύνη στη UBS κλονιστεί και αυτή δειλιάσει για τη συμφωνία»
«Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα γίνει δεκτός αυτός ο γάμος» συμπλήρωσε.

Syz Bank

Στο πλαίσιο της συμφωνίας Credit Suisse και UBS, η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA διέταξε να μηδενιστούν 16 δισ. στερλίνες από τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1 (AT1) της Credit Suisse, γεγονός που ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι σηματοδοτεί περαιτέρω κίνδυνο διάχυσης για την παγκόσμια πίστωση.
Αυτό ήταν ένα σημαντικό σημείο εστίασης για τους αναλυτές που αξιολογούσαν τις πιθανές επιπτώσεις το πρωί της Δευτέρας (20/3/2023).
«Τα ομόλογα AT1 εισήχθησαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση για να χρησιμεύσουν ως αμορτισέρ όταν οι τράπεζες αρχίζουν να χρεοκοπούν», εξήγησε ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων της Syz Bank.
«Έχουν σχεδιαστεί για να επιβάλλουν μόνιμες ζημίες στους κατόχους ομολόγων ή να μετατρέπονται σε μετοχές εάν οι δείκτες κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο, στηρίζοντας ουσιαστικά τον ισολογισμό της και επιτρέποντάς της να συνεχίσει να λειτουργεί. Σύμφωνα με το ελβετικό καθεστώς διάσωσης, τα ομόλογα AT1 βρίσκεται πάνω από τα ίδια κεφάλαια στον καταρράκτη απορρόφησης ζημιών» επεσήμανε ο ίδιος.
Η εκκαθάριση των AT1 των ομολόγων, σύμφωνα με τον Monchau, είναι μια «συνταρακτική εξέλιξη», δεδομένου ότι οι κάτοχοι μη εξασφαλισμένων ομολόγων συνήθως κατατάσσονται υψηλότερα από τους κατόχους μετοχών στη διάρθρωση του κεφαλαίου.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική αξία των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo) και δημιουργεί κινδύνους μετάδοσης.
«Υπάρχει επίσης κίνδυνος διάχυσης της επίδρασης στην παγκόσμια πίστωση (αν και σημειώνουμε ότι τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης φαίνονται αρκετά ανθεκτικά, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης της CS που κάνουν άλμα στην τιμή τους σήμερα το πρωί)», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης