Τελευταία Νέα
Διεθνή

Medvedev: Αποφάσισαν να δικάσουν πρόεδρο πυρηνικής δύναμης, έρχεται πύραυλος

Medvedev: Αποφάσισαν να δικάσουν πρόεδρο πυρηνικής δύναμης, έρχεται πύραυλος
Μηδενική η αξία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αδύνατο να δικαστεί ο Putin υποστηρίζει  ο Medvedev
Σχετικά Άρθρα
(upd) Για τερατώδεις συνέπειες προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Vladimir Putin για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Αποφάσισαν να δικάσουν τον πρόεδρο πυρηνικής δύναμης, που δεν είναι κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο θα είναι τερατώδεις» υποστηρίζει ο Medvedev σε ανάρτηση του στο Telegram, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για το διεθνές δίκαιο.

Κανείς δεν θα στρέφεται στο Διεθνές Δίκαιο

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρακτική αξία.
Αλλά οι συνέπειες για το διεθνές δίκαιο θα είναι καταστροφικές.
Αυτό σημαίνει κατάρρευση των θεμελίων, των αρχών του δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του αξιώματος του αναπόφευκτου της τιμωρίας.
Κανείς τώρα δεν θα στρέφεται στους διεθνείς θεσμούς.
Όλοι θα κάνουν συμφωνίες μεταξύ τους.
Όλες οι ανόητες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών θα σκάσουν στα άκρα.
Έρχεται μια σκοτεινή παρακμή ολόκληρου του συστήματος των διεθνών σχέσεων.
Η εμπιστοσύνη εξαντλήθηκε» αναφέρει ο Medvedev.

Σας έρχεται πύραυλος

Σύμφωνα με τον Medvedev, οι δικαστές του ΔΠΔ δεν θα έπρεπε να έχουν σηκώσει το χέρι τους εναντίον μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης.
«Φοβάμαι, κύριοι, ότι όλοι είναι υπόλογοι στον Θεό και στους πυραύλους.
Είναι αρκετά πιθανό να φανταστεί κανείς πώς ένας υπερηχητικός πύραυλος Oniks που εκτοξεύτηκε από ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα να χτυπήσει το κτίριο του δικαστηρίου στη Χάγη.
Φοβάμαι, ότι δεν μπορεί να καταρριφθεί.
Και το δικαστήριο είναι απλώς ένας αξιολύπητος διεθνής οργανισμός, όχι ο λαός μιας χώρας του ΝΑΤΟ.
Άρα, δεν θα ξεκινήσουν πόλεμο.
Θα φοβηθούν.
Και κανείς δεν θα λυπηθεί»  επισημαίνει ο Medvedev, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους δικαστές «να κοιτούν προσεκτικά τους ουρανούς».

Σχεδόν μηδενική η εξουσία του

Όπως λέει ο Medvedev, η εξουσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι σχεδόν μηδενική, καθώς όπως υποστηρίζει δεν έκανε τίποτα για να διερευνήσει τα εγκλήματα των Αμερικάνων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
«Ποιους έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη;
Τρεις δωδεκάδες άγνωστα άτομα.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση ίσο με τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο που δημιουργήθηκαν ad hoc.
Ή ακόμη και το αμφίβολο δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία» λέει ο Medvedev, υποστηρίζοντας πως σε δύο περιπτώσεις μπορεί να δικαστεί ο ηγέτης μιας χώρας:
1) Όταν η ίδια η χώρα έχει γίνει τόσο αδύναμη σε σημείο να χάσει σχεδόν την κυριαρχία της και συμφωνεί να δικαστεί·
2) Όταν η χώρα έχει χάσει πόλεμο και έχει παραδοθεί.
Διαφορετικά είναι αδύνατο.
Και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι» υπογραμμίζει ο Medvedev, ο οποίος κάνει λόγο για οριστική κατάρρευση του συστήματος διεθνούς δικαίου..
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε στις 17/3 ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Putin ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία.

Κρεμλίνο: Άκυρες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και θεωρεί τις αποφάσεις του άκυρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σχολιάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το σώμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin
«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη.
Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα ήθελα και θα μπορούσα να σας πω για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε.
Ο Peskov δεν σχολίασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει τις επισκέψεις του Putin σε χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ:
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης