Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία απειλεί να συλλάβει τον Putin μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Σκληρή απάντηση από τη Ρωσία

Η Γερμανία απειλεί να συλλάβει τον Putin μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Σκληρή απάντηση από τη Ρωσία
Η Ρωσία εξετάζει νομικά μέτρα μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης - Παράνομο χαρακτηρίζει το ένταλμα σύλληψης η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα
Νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας – Γερμανίας, μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης Marco Buschmann ότι ο Vladimir Putin θα συλληφθεί, εάν βρεθεί σε γερμανικό έδαφος σε εκπλήρωση του εντάλματος σύλληψης, που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) την Παρασκευή (17/3/2023).
«Θα πρέπει να συλλάβουμε τον Ρώσο δικτάτορα εάν εισέλθει στο γερμανικό έδαφος και εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητήσει από τα συμβαλλόμενα κράτη την επιβολή του νόμου» δήλωσε ο Buschmann.
«Περιμένω από το ΔΠΔ να προσεγγίσει γρήγορα την Ιντερπόλ και τα συμβαλλόμενα κράτη και να τους ζητήσει την επιβολή της απόφασης», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Ρωσία: Έρευνα για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης

Έντονη και άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στις δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ενώ προχωρά μάλιστα σε νομική διερεύνηση των λεγομένων του Buschmann.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin ζήτησε να παράσχει τη νομική αξιολόγηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τη σύλληψη Ρώσων πολιτών στο γερμανικό έδαφος, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο πρόεδρος της ρωσικής έρευνας ανέθεσε στο κεντρικό γραφείο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εξέτασης να παράσχει την απαιτούμενη νομική αξιολόγηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με την εκπλήρωση της παράνομης απαίτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για σύλληψη Ρώσων πολιτών στο γερμανικό έδαφος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται πως ο Bastrykin έχει διατάξει έρευνα για «την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής έδωσε εντολή στο κεντρικό γραφείο της υπηρεσίας να διεξάγει μια έρευνα σε σχέση με την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι ως μέρος της έρευνας, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή θα ταυτοποιήσει τους συγκεκριμένους δικαστές του Δικαστηρίου «που πήραν αυτές τις προφανώς παράνομες αποφάσεις»

Ανεύθυνη και επικίνδυνη η Γερμανία

Σκληρή επίθεση στη Γερμανία εξαπέλυσαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι, μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης.
Προκαλούν ανησυχία οι ανεύθυνες δηλώσεις που έγιναν από ορισμένους Γερμανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Putin δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία Sergey Nechayev.
«Οι ανεύθυνες δηλώσεις ορισμένων Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με την ετοιμότητα να εκπληρώσουν την παράνομη και απολύτως παράλογη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκαλούν μεγάλη ανησυχία και δείχνουν πόσο απέχουν από την πραγματικότητα στην προσπάθειά τους για μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράνομα τα εντάλματα σύλληψης

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Maria Lvova Belova.
Σύμφωνα με το μη αναγνωρισμένο από πολλές χώρες δικαστήριο – ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ- πιθανώς είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης παιδιών και της παράνομης μεταφοράς τους από τις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σημείωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova τόνισε πως αποφάσεις του ICC δεν έχουν κανένα νόημα για τη Ρωσία ενώ τα εντάλματα σύλληψης είναι νομικά άκυρα.

Κρεμλίνο: Άκυρες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) και θεωρεί τις αποφάσεις του άκυρες, δήλωσε ο Peskov σχολιάζοντας την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το σώμα για τον Ρώσο πρόεδρο.
«Θεωρούμε την ίδια τη διατύπωση του θέματος εξωφρενική και απαράδεκτη.
Η Ρωσία, καθώς και πολλά άλλα κράτη, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε αποφάσεις αυτού του είδους είναι άκυρες για τη Ρωσία από νομική άποψη» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που θα ήθελα και θα μπορούσα να σας πω για αυτήν την απόφαση», πρόσθεσε.
Ο Peskov δεν σχολίασε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα επηρεάσει τις επισκέψεις του Putin σε χώρες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ:
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτό το θέμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης